Birlik Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale milletvekilleri ile görüşmelerinin ardından değerlendirmelerde bulunarak, yaptıkları görüşmelerin detaylarını anlattı.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan öncülüğünde Ankara’da bir takım ziyaretlerde bulunan oda başkanları, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile görüşmelerde bulundular. Çanakkale’deki sıkıntıları, yaşadıkları problemleri, isteklerini taleplerini de görüşmeler sırasında aktaran başkanlar, birçok konuya ait değerlendirmelerde bulundular.
 
Yapılan görüşmeler sonrasında, ziyaretlerin içeriği ile ilgili daha çok bilgi veren Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “İl genelinde 32 mesleki odamız var. Bunların 8’i Çanakkale Merkez’de, 24 odamız da ilçe ve beldelerde. Ankara ziyaretlerimizde rahatsız olmalarından dolayı 2 meslek odası başkanımız bizimle birlikte olamadı. Hasta olan oda başkanlarımızı da bu ziyaretlerimizde başkanvekilleri temsil etti. 21 bin 387 Esnaf ve Sanatkârın seçtiği ve kendilerini temsil etmek ile görevlendirdiği 32 oda başkanı ile beraber Ankara’ ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittik” dedi.
 
“NUMAN KURTULMUŞ İLE ÖZEL BİR TOPLANTI YAPTIK”
“Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir araya gelmek, Çanakkale Milletvekillerimiz ile bir araya gelmek, bizim ilişkide olduğumuz bakanlar ile bir araya gelmek istiyorduk” diyen Özcan, “Biz bulunduğumuz göreve gelirken hep şunu söyledik; Esnaf ve Sanatkârlar Birliği olarak birliğimize bağlı 32 meslek odasına kayıtlı üye esnaf ve sanatkârlarımızın yerelde ve genelde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi konusunda ne yapabiliriz, esnaflarımıza nasıl katkı sunabiliriz, yerelde ne yapabiliriz, genelde ne yapabiliriz? Bunun arayışı içinde olduk. Bu sorunların çözümünde birinci derece yetkili merci Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili bakanlıklar ve hükümet. Temelde ülke genelinde Esnaf ve Sanatkârların yaşadıkları sorunları var. TBMM’ de ilk olarak gurur da duyduğumuz AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekili Bülent Turan AK Parti Grup Toplantısında başkanlık yaptı. Ardından AK Parti Genel Başkanvekili hükümeti temsil eden kişi Numan Kurtulmuş ile ve milletvekillerimiz ile özel bir toplantı yaptık. Tüm oda başkanlarımız bu toplantıdaydı. Yaklaşık bir saati aşkın süren toplantıda Çanakkale’ de Esnaf ve Sanatkârlar olarak sıkıntılarımız neler, ülke genelinde sıkıntılarımız neler, tek tek anlatarak ilçelerin sorunları ne onları tek tek dinleyerek, Numan Kurtulmuş özel notlar aldı. Sonrasında ise bütün aldıkları notlara cevap verdiler. Hangi sorunun hangi bakanlığa iletilmesi gerektiğini, sorunların çözümü için ne yapılabilir bunları söylediler” ifadelerini kullandı.
 
“BORÇLARIN ÖTELENMESİ İLE İLGİLİ TALEBİMİZDE…”
Özcan, bahsettikleri sorunlara değinerek, “Esnaf ve Sanatlar 2019 yılında Türkiye’ de dış güçler tarafından yapılan operasyonla dövizde müthiş bir şekilde Türk Lirası karşısında değer kazandı. Bunun sonucunda banka faizleri müthiş şekilde arttı. Bunlara bağlı olarak biz Esnaf ve Sanatkârın girdi maliyetleri arttı. Bu durumda esnaf Esnaf Kredi Kooperatifinden düşük faizli aldığı, bankalardan kullandığı kredileri, kredi kartı ödemelerini, vergi ve sosyal güvenlik ödemelerini yapamadı ve tıkandı. Bu durum karşısında devletimiz ne yaptı, sosyal güvenlik ile ilgili BAĞKUR ile ilgili dönem dönem yapılandırma fırsatı sağladı. Esnaf ve Sanatkârların yüzde 70’ i bu yapılandırmaları ödeyemedi. Toplantıda dedik ki, ‘Biz Esnaf ve Sanatkârlar olarak tarım sektöründe güzel bir düzenleme yapıldı. Esnaf ve Sanatkârların banka kredileri, sosyal güvenlik borçları, vergi borçları, kredi kartları borçları gibi temel borçlarının en az bir sene ödemesiz, ondan sonrası 2 yıla 3 yıla şu anki düşük faizler uygulanarak yapılandırılmalı. Bu yapılırsa piyasayı rahatlatmış oluruz’.  Esnaf ve Sanatkârın gelirleri düştü. Daha önceki dönemlerde esnafların günlük ortalama bir geliri vardı. Piyasalarda alım gücü zayıfladığı zaman, insanlar belirli şeylerden tasarruf etmeye mecbur kalınca esnafın günlük kazançları da düştü. Buna bağlı olarak esnafın 2-3 yıla serpilmiş borçları vardı. Bu borçlar ödenemez duruma geldi. Borçların ötelenmesi ile ilgili talebimizde yapılandırma uygun şekilde yapılırsa piyasaların açılacağına inanıyoruz. Şu anda faizler müthiş bir şekilde aşağıya çekildi. Dolar kuru iyi bir yere oturdu. Biz tüm bu anlattıklarımızı Numan Bey, Bülent Bey bununla ilgili bir çalışma olması gerektiğini, talebin uygun ve haklı olduğu yönünde notlarını aldılar” diye konuştu.
 
“DÖRTTE ÜÇÜ BU UYGUN KREDİLERDEN YARARLANAMIYOR”
Esnaf Kredi Kooperatifi ile ilgili düşüncelerini dile getiren Ünal Özcan, “Esnaflarımıza yüzde 4,5 ile kredi veriliyor. Ancak esnaflarımız bu zor süreçlerden geçerken kredi çekme şartlarını kaybetti. Esnaf ve Sanatkârlarımızın dörtte üçü bu uygun kredilerden yararlanamıyor. Esnaf Kredi Kooperatifi krediyi verirken kefil istiyor, başka bir bankaya borcu olmaması ve kredi borcu ile ilgili düzenli ödeme yapılmış olması halk dilinde konuşulan kırmızıçizgiyi yememiş olmasını istiyor. Bu konuda ne yapılabilir esnafın düşük faizle kredi çekmesini sağlamak için işte bu konuda düzenleme yapılabilir. Bu konuda ne yapılabilir konunun çözüme kavuşması için taleplerimiz oldu” şeklinde konuştu.
 
E-FATURA KONUSUNDA ALTYAPI SORUNLARIMIZ VAR
Özcan, e-fatura sistemine geçiş ile ilgili olarak da sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye modern dünyada olarak diğer devletler gibi elektronik ortamda işimizi yapıyoruz. Devlette her işini elektronik ortamda yapmak istiyor bunu saygıyla karşılıyoruz. Ama e-fatura konusunda altyapı sorunlarımız var. Her işyerinde internet bağlantısı iyi olmaya biliyor internet bağlantısında sorunlar olabiliyor özellikle sanayi sitelerinde. Her işyerinde bilgisayar yok. Bu sorunu dile getirdiğimizde peki ne olabilir sorusunu sordu Numan Kurtulmuş. Biz dedik ki ‘söyle bir uygulamayı teklif ediyoruz esnaf camiası olarak. E-fatura kapsamına giren Esnaf ve Sanatkârlar ile ilgili belli süreli kademeli bir dönem yapalım. İlk önce diyelim ki 2019 yılında şu kadar ciro yapan esnaflar bu uygulamaya girecek. Bu uygulamaya başlandığı zaman ne eksikler görüldü bunları ortaya çıkaralım, kademeli E-Faturaya geçelim’ dedik. Numan Bey bu geçişin kademeli bir şekilde uygulanmasının mantıklı olduğunu uygulamadan geri adımın atılmayacağını talepleriniz haklı diyerek notlarının aldı ve konuyu bakanlık ile görüşeceğini ifade etti.”
 
“KENDİMİZİ İFADE EDEREK SORUNLARIMIZI ÇÖZMEMİZ LAZIM”
“Kamyoncu ve nakliyecilerinin sorunlarını da yapılan özel görüşmede aktardık” diyen Özcan, “E-fatura kapsamında takograf,  yolda fatura kesmeleri ile ilgili büyük bir tepki oldu ülke genelinde. Haklı olarak kamyoncular ve taşıma işi yapan esnaflar eylemler yaptı. Esnaf temsilcileri olarak bu sorunu biliyoruz. Yeni yılda Çanakkale’ye gelen Hazine ve Maliyeden sorumlu bakan Berat Albayrak ‘ a yaşanan bu sorunu ilettik. Yazılı olarak gerekli bakanlıklarda konu ile ilgili başvuru yapmıştık. Bülent Turan’a da konuyu aktarmıştık. Biz Esnaf ve Sanatkârlar olarak haklı olduğumuz konuda kavga ederek değil, kendimizi ifade ederek sorunlarımızı çözmemiz lazım. Dört gün sonra takograf ile uygulama 2024 yılına uzatıldı.6 aylık geçiş süresi verildi. Bu konu ile ilgili kamyoncu ve nakliyeci esnaflarımız rahatladı ama biz esnaf temsilcileri olarak konunun tabiî ki takipçisi olacağız. Bu konu ile ilgili Şoförler Odası’yla birlikte ortak rapor hazırladık ve yapılan özel toplantıda bu raporları Numan Kurtulmuş’ a ve Bülent Turan’a sunduk. Ulaştırma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile çalışma yapıldığını konunun çözüme kavuşturulacağı konusunda bizlere söz verildi. Bu konuda da teşekkür ediyoruz kendilerine” ifadelerini kullandı.
 
“BU KERMES VE YÖRESEL ÜRÜN FUARLARINA İZİN VERİLMESİN”
2019 yılı içerisinde Çanakkale’de Yöresel Ürün Kermesi adı altında düzenlenen etkinlik ile ilgili düşüncelerini dile getiren Özcan, “Sayın Valimize Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum konu çözüldü. Çanakkale’ de bu işi hallettik derken Çan ilçemizde konu yeniden ortaya çıktı. Bu işi yapanlar profesyonel bir şekilde yapıyorlar. Halka farklı mesaj veriyorlar. Yöresel ürün, geleneksel ürün, sizin spor kulübünüze şu kadar yardım yapacağız, bağış yapacağız. Belediyenizin kiralık alanının tutacağız size de bunun karşılığında şu kadar kira vereceğiz. Çan Belediyesi bizim esnaf ve sanatkârlarımız ile hiç görüşmeden Çanlı Esnaf ve Sanatkara hiç sormadan,  5360 sayılı kanunun 13. Maddesi gereğince belediyeler Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili bir karar alacağı zaman meslek odalarının görüş ve düşüncelerini alma zorunluluğu var. Çan’ da 10 gün Çan Meydanına 53 tane ilden ürün getirildi. Spor kulübüne şu kadar yardım, belediyeye şu kadar kira… Ben birlik başkanı olarak soruyorum, her yerde de soracağım.  Hiçbir şekilde de siyaset ile yakından uzaktan ilişkimiz olmaz. Bizim üyelerimizin arasında her çeşit siyasi görüşe sahip esnaf ve sanatkârlarımız var. Bizi buraya seçerken onların haklarını korumamız için seçtiler. Bu uygulamayı meclis ziyaretinde AK Partili ve CHP’li milletvekillerine şikayet ettim. Lütfen bu kermes ve yöresel ürün fuarlarına izin verilmesin. Esnafın temsilcisi olan bizlere sorulsun. Çandaki esnaf mağdur diyor ki bizim hakkımızı kim savunacak. Çanda böyle bir söylenti çıktı. Biga Ticaret Odası ve Biga Esnaf Odası ‘Biga’ da böyle bir şeye izin vermeyiz. Biz Biga Esnaf ve Sanatkarını koruruz’ dediler. Zaten Biga Belediyesi’nin de böyle bir çalışması yok. Tüm belediye başkanlarımıza söylüyorum; bulundukları yerlerdeki Esnaf ve Sanatkarlara sahip çıksınlar. Bu işi yapan organizatörler Çanakkale’ye geldiklerinde benden randevu istediler vermedim. Komple bu tür organizasyonlara karşı olduğumu söyledim” şeklinde konuştu.
 
“SOKAK ARALARINA AÇILAN ZİNCİR MARKETLER İLE İLGİLİ DE YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”
Çanakkale Merkez’in ve Ezine’nin Küçük Sanayi Sitesi sorununu aktardıklarını vurgulayan Başkan Özcan, “Bülent Turan her yere gerekli talimatları verdi. Bu konu ile ilgili süreç mükemmel işliyor. Eceabat Sanayi Sitesi ile ilgili sorun vardı, o sorun da çözülüyor. Biz bu konuda esnaf teşkilatı olarak şanslıyız. Toplantıda vekillerimiz danışmanlarının telefonlarını tüm oda başkanlarına vererek sorunları hemen kendilerine iletmelerini istediler. Ayrıca tüm Türkiye’ deki Esnaf ve Sanatkârları ilgilendiren bir konu var. Ben onların ismini üç harfli koydum; AVM’ ler. Ayrıca tüm sokak aralarına, bütün mahalle aralarına gelen zincir marketler anlattık. Bu konu ülkenin kanayan yarası. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmakta geç kalındı. İvedi olarak yasal düzenleme yapılmalı. Bunların işyeri açılışlarına sınırlamalar ve kriterler getirilmeli. Bunların sabah ve akşam açılış kapanış saatleri ile hafta sonu mesailerinin düzenlenmesi gerekli. Ayrıca mahalle ve sokak aralarına açılan zincir marketler ile ilgili de yasal düzenleme yapılmalı. Bu yetki biz de değil. Çanakkale’ deki esnafı bu konuda inanın mahvoldu. Durum Türkiye genelinde de böyle. Bu konu ile ilgili Ticaret Bakanlığının çalışması vardı. Düzenleme yapılması gerekliliği ile ilgili herkes hem fikir. Bu konu ile ilgili düzenleme bekliyoruz. Özel toplantıda KDV indiriminin diğer iş kollarına da sağlanması konusu Esnaf ve Sanatkarın sosyal haklar ve emeklilik sorunları konusunda da bilgiler verdik. Özetle sorunlarımızın tümü ile ilgili dilimizin döndüğünce bilgilendirme yaptık. Sorunları dosya halinde de yazılı olarak sunduk” dedi.
 
Başkan Özcan, CHP’li Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ı da ziyaret ettiklerini söyleyerek, sorunlarını aktardıklarını ve ayrıca Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili meclise gelecek yasa tekliflerinin geçmesi için destek beklediklerini dile getirdiklerini söyledi. “Özgür Bey de bu konularda her türlü desteği verdiklerini ve vereceklerini söyledi.  Meclis ziyaretinin ardından oda başkanlarımız ile beraber bizim üst kurulumuz Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ziyaret ederek Genel Başkanımız Bendevi Palandöken ile bir araya geldik. Burada da sorunlarımız ile ilgili ve konfederasyonun bu sorunlar ile ilgili yaptığı çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk” diye anlattı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN