Bayramiç Ziraat Odası tarafından düzenlenen toplantıda, Çan ilçesi Yaya Köyü mevkiinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik enerjisi üretimi konusunda faaliyet gösteren ODAŞ Enerji Şirketler grubuna ait Çan-2 Termik Santrali ilgili bilgiler verildi.

Mevcut baca gazı arıtma sistemleri sayesinde 6 Aralık 2019 tarihinde aldığı ‘Emisyon Çevre İzni’ ile Türkiye’de ‘Pulverize Yanma Teknolojisi ve Yerli Linyit Kömürü’ kullanarak üretim yapan ve çevre iznine sahip tek termik santral olan Çan-2 Termik Santrali, Bayramiç Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen toplantıda Bayramiçlilere anlatıldı. Toplantıya Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan, Meclis Başkanı Yücel Çayıroğlu ile birlikte oda üyeleri, köy ve mahalle muhtarları da katıldı.
ODAŞ Enerji yetkilileri Ahmet Göksel Can ile Bülent Barut toplantıda termik santrali hakkında bilgiler aktardı. Santral yöneticileri, 1 Ağustos 2018 tarihinden itibariyle 340 MWm/330 MWe kurulu güce sahip santralin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabulü yapılarak ticari faaliyete geçtiği anımsattı. 21.01.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED Olumlu Belgesi”, 28.01.2016 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan “Üretim Lisansı” ve 06.12.2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “Çevre İzin ve Lisans Belgesi” alan tesisin Avrupa menşeili olup, BENSON tipi kritik pulverize yakma teknolojisi kullanıldığı bildirilen yöneticiler, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan, toplantıya ilişkin açıklamasında; “Bazı bilmediğimiz konular aydınlatılmış oldu. Bundan sonra da termik santralinin kurallara uyumu ve çevremize en az zararı vermesi için takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Gülçin AKIN