Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Çanakkale gönüllüleri aileyi yalnız bırakmayarak, adliyenin önünde konuyla ilgili açıklama yaptı.
 
Türkiye çapındaki tüm çocuklar için seferber olan UCİM, Çanakkale’de 7 yıl önce istismara uğradıklarını iddia eden iki kız kardeşin ve ailesinin açtıkları davanın ilk duruşmasında yanında oldu. Birçok gönüllünün katıldığı açıklamada üyeler ellerindeki pankartlar ile istismara karşı sert bir duruş sergiledi.  “Yıllar sonra bile olsa yapılan yanlışa ‘dur’ diyen bu çocukların sonuna kadar yanında olacağız” diyen UCİM Çanakkale gönüllüleri, adliye önünde basın açıklamasında bulundu. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği İl Temsilcisi Şehpal Ovalı, dava ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün Çanakkale’de görülecek bu dava 7 yıl önce en güvendikleri, ailecek görüştükleri, aile dostu dedikleri kişi tarafından istismara uğramış, iki kız kardeşin yıllar sonra içlerinde yaşadıkları travmanın açığa çıkmasıyla bu istismar olayı ortaya çıkmıştır. Psikolog ve pedagoglar eşliğinde alınan ifadelerde çocukların yıllardır işlerinde yaşadıkları bu acı olayı sakladıkları, baskıladıkları anlaşılmıştır. Bu yüzdendir ki çocuklarımızın konuşması çok önemlidir. Çocuklar susar, çocuklar konuşmaz demeyeceğiz. Çocuklar konuşacak, susmayacak. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün çocuklar kendilerine yapılan yanlışlara dur diyecekler. Yıllar sonra bile olsa yapılan yanlışa ‘dur’ diyen bu çocukların sonuna kadar yanında olacağız” dedi.
 
“SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
“Sivil toplum kuruluşları olarak yaşanan bu olaylar karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir” diyerek açıklamasına devam eden Ovalı, “Bizler çocukların korunması, mutlu bir yaşam sürmeleri ve yine tüm haklarını kullanabilmeleri için başlatmış olduğumuz bu mücadelede amacımız doğrultusunda hızla büyüyen, doğru adımlarla destekleyen, kalbi çocuklar için atan, farkındalık yaratan, eğitimler düzenleyen, rehabilite çalışmalarıyla topluma destek veren büyük bir aileyiz. Yaşanan istismar olayları her geçen gün artmaktadır. Bu korkunç tablo karşısında tüm sivil toplum kuruluşları, alanında uzman akademisyenler, devletin ilgili kuruluşları ve tüm siyasilerimizin omuz omuza, birlikte mücadele vermesi gerekmektedir. Bizler bu nedenle ivedilikle çalışmalara başlanması gerektiğini her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“İSTİSMAR FELAKETTİR”
Ovalı, “Bugün bize yapılan ihbar sonrası en güveneceği kişi tarafından istismara uğramış çocuklarımızın yanındayız. Şuan tutukluluk hali bulunmayan şahsa karşı annemizle birlikte bir mücadele vermekteyiz. Bu çocukların kendilerine yapılanana ‘dur’ dedi. Bizlerden yardım istediler. Biz UCİM olarak şahsın en ağır ceza alması, çocukların bundan sonraki hayatlarını daha güvenli yaşamaları için mücadelelerinde destek olacağız. Bu mücadelede bize desteklerini esirgemeyen tüm siyasi partilere, tüm STK’lara, güvenliğimizden sorumlu emniyet mensuplarına, tüm basın mensuplarına sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu mücadele ülkemizin her yerinde, tüm çocukları koruyana kadar devam edecek. Onlara daha güzel bir gelecek verebilmek için UCİM hep yanlarında olacak. Çocuklarımızın ve ailelerinin yaşanılan bu süreçlerde desteğimize ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor ve herkesin bu mücadelede yer almaya ve destek vermeye davet ediyoruz.  Bizler diyoruz ki; istismar felakettir. Çocuk susmayacak, UCİM hiç susmayacak, Türkiye hiç susmayacak” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
 
Dava 09.30’da başlamasının ardından 12.30 dolaylarında sona erdi. 25 Mart tarihine ertelenen davada sanık hakkında tutuksuz yargılama kararı çıktı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN