Son yıllarda örgülü ve rengârenk saçlara sahip olunmasını sağlayan Afrika örgüsü modasının revaçta olması ile birlikte bu senenin kış aylarının favorisi ise Afro dalgalar oldu. Saçı yıpratmadan kıvırcık ve uzun saçlara sahip olmak isteyenler için alternatif olan Afro su dalgası, afro kıvırcık saçlar ile ilgili tüm bilgileri Kaffa Sanat Saç Atölyesi sahibi Gamze Dinç merak edenler için anlattı.
 
Saçlarına yeni bir tarz kazandırmak isteyenlerin son yıllarda trendi olan Afrika örgüsü saçların yanına bu sene kıvırcık Afro dalgalar da eklendi. Çanakkaleli vatandaşların bu tarzı yakalaması için çalışan Kaffa Sanat Saç Atölyesi, 2019’un yükselen trendin Afro dalgalar olduğunu belirtti. Özellikle kış aylarında daha çok talep gören Afro dalgalar ile ilgili merak edilenleri anlatan Saç Sanatçısı Gamze Dinç ve Rüzgâr Zengin, saça zarar vermeden her kişin uzun kıvırcık saçlara sahip olabileceğini söyledi.
 
Afro dalga çeşitlerinin arasında en çok tercih edilenin Afro su dalgası olduğunu söyleyen Dinç, yapılışını anlattı. Dinç,  “2019 senesinde, özellikle kış aylarında Afro dalga saçlara çok fazla talep var. Dip örgü yöntemiyle örülüp, sentetik saçlar ekleniyor. Afro dalganın doğru bakım ile 3 ay boyunca kullanım ömrü var. Bu saçı bozan tek şey sıcak. Bu saç tam kış saçı. Yazın kullanılmaz diye bir kaide yok fakat bu saç kabarık ve açık kullanılması gereken bir saç. Toplu kullanımda saçı yıpratıyor bu yüzden afro dalga saçı yaz sıcaklarında kullanmak çok mümkün olmuyor. Denize veya havuza girildiğinde bozulmuyor ama biz önermiyoruz. O yüzden kış aylarında içlerinde kıvırcık olma hayali varsa afro dalga yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
 
“AFRO DALGADA ÖNERİMİZ KENDİ SAÇ RENGİNE YAKIN RENKLER”
“Afro dalgada her zaman kendi saç rengine en yakın rengi öneriyorum” diyen Dinç, “Doğal görünmeyi amaçlıyoruz çünkü bir süre sonra saçlar uzamaya başladığında dipteki örgüler ön kısımdan görülebiliyor.  Örneğin, saç siyahsa siyah, kızılsa kızıl yaptırmalarını tavsiye ediyorum ki doğal gözüksün. Afrika örgüsünde olduğu gibi afro dalgada da renk seçeneklerimiz var. Rengin bir sınırı yok ama önerdiğim ve kişilerin de daha çok tercih ettiği kendi saç renkleri” ifadelerini kullandı.
 
“GERÇEK SAÇIN YAPISI KAYGAN “
Sentetik saç kullanımı ile ilgili en çok sorulan soruları da cevaplandıran Dinç, “Bu saçlar gerçek saç ile yapılamıyor çünkü gerçek saçın yapısı kaygan. Sentetik saçın kullanılmasının nedeni iki üç ay kullanım ömrünü uzatmak. Bu saçların da aynı zamanda uzun olması gerekiyor saç örülebilsin. Nijerya’dan gelen saçlar da var, Çin’den gelen saçlar da. Belirtmek isterim ki, Çin’den geliyor diye bu saçın kalitesiz olduğunu göstermiyor. Çünkü bu saçlar Türkiye’de üretilmiyor ve yurtdışından almak zorundayız. Üretilen yerler ise belli. Mecburen buralardan almak durumundayız. Bunu söyleyerek saçı kötülemeye çalışan insanlar oluyor. Kişilerin buna itibar etmemeleri gerek” diye bilgi verdi.
 
AFRO DALGA BAKIMI
Dinç, Afro dalga bakımı hakkında ise, “Kozmetik mağazalarından temin edilebilecek mavi su ile her sabah 3-4 dakika ellerle tarar gibi bakımı yapılıyor. Hatta akşam yapılmasını da tavsiye ediyoruz. Bakımı yapıldığında 3 aydan uzun süre de kullanılabiliyor. Tarak ve sıcak işlem uygulanmadığı takdirde afro dalga çok da severek kullanılıyor” dedi. 
 
YENİ İMAJLAR ORTAYA ÇIKIYOR
Renkli saçlara sahip olmak isteyenlerin ise Jumbo örgü veya Afrika örgüsü yaptırabileceğini söyleyen Dinç, “Eskiden standart örgü istiyordu ama bu sene 2019’da kalın örgü olan jumbo örgüler istenmeye başladı. Kişiler daha küt kesimleri de tercih etmeye başladı. Yenilikler başladı ve daha eğlenceli saçlar da ortaya çıkıyor. Yeni imajlar da bu şekilde ortaya çıkıyor” diyerek Kaffa Sanat olarak ara tonları da elde edebildiklerini anlattı: “Renk kartelasında çok geniş bir renk skalası var ama bu renkler içerisinde yeni tonları yapabiliyoruz. Örneğin, müşteri kahverengi ve kumral arasında bir saç rengi varsa, biz bunları kendi geliştirdiğimiz yöntemle ara tonları elde edebiliyoruz. Kartelamızda turuncu var somon rengi yok. Yazın özellikle somon rengi, bebek mavisi, pudra pembesi gibi mix renkler çok isteniyor ve biz de buna çözüm olarak saçları karıştırma ve tarama yöntemi ile yeni renkler, doğala çok yakın yeni renkler elde ediyoruz. Türkiye’de birçok yerde bu yapılmıyor.”
 
“SANATI SAÇLARINDA TAŞIYORLAR”
“Dünyada örgülerin yanı sıra braidart denilen yeni bir tasarım modası da başladı” diyen Dinçi “Türkiye’de henüz çok yeni. Son zamanlarda sosyal medyanın da etkisiyle yayılmaya başladı. Rengarenk yapılan cornrowslar gelişerek artık isim yazılmaya, resim çizilmeye ve rengarenk yapılmaya başlandı. Çok fazla çeşit var. Örgü diye bakılmıyor artık, artık sanatı saçlarında taşıyorlar. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi yerlerde yapılmaya başlandı ve artık Çanakkale’de biz de yapıyoruz. Kişiye özel tasarımlar çıkarıyoruz” dedi.
 
AFRO DALGA 5-6 SAAT SÜRÜYOR
Saçlarını yaptırmak isteyenlerin kendilerine sosyal medyadan Kaffa Sanat ismi ile ulaşabileceklerini de belirten Dinç, işlemlerin uzun sürdüğünü söyleyerek randevu sistemi ile çalıştıklarını vurguladı. Gamze Dinç, “Afro dalga 5-6 saat, Afrika örgüsü ise 6-8 saat arasında değişiyor. Bu yüzden randevu ile çalışıyor. Saçın yapımından önce kullanılacak olan sentetik saçlarının renginin belirlenmesi içinse randevu tarihinden önce seçilmesi önemli. Randevularda ise diğer müşterilerin işlerinin aksamaması adına dikkat edilmesi gerekiyor” diye söyledi.
 
Saçların fiyatlar ise şu şekilde;  Afrika örgüsü 600 lira, Afro dalga 600 lira Afro su dalgası 550, su dalgası 500 lira, cornrows örgülerin fiyatı ise istenilen modele göre değişiyor.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN