Bu sene 11 farklı ülkeden katılan kanaat önderleri ile dört gün boyunca sürecek olan etkinliklere Çanakkaleli vatandaşlar da katılabilecek.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu öncülüğünde Tasavvuf Vakfı ve Gelibolu Mevlevihanesi Derneği tarafından bu sene sekizincisi düzenlenen Uluslararası Hz. Mevlana’yı anma etkinlikleri kapsamında 746. Şeb-i Arûs Törenleri, 13 Aralık Cuma gününden itibaren başlayacak. Dört gün sürecek olan etkinlikler kapsamında Bosna, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Sudan, Sancak, Karadağ, Makedonya, Sırbistan ve Hersek’ten katılan kanaat önderleri, vatandaşlarla bir araya gelerek Mevlana hakkında konferanslar düzenlenecek. Türk halkı ve ilgili ülkelerin halkları ve tabanları arasında gönül köprüsü inşa etmeyi amaçlayan etkinlikler, vatandaşların katılımı ile gerçekleşecek.
 
“KIZILELMA ÜLKÜMÜZ NEZDİNDE DAHA İLERİYE TAŞIMA DÜŞÜNCESİ VE ŞUURUNU TAŞIYORUZ”
Proje Koordinatörü, Tasavvuf Vakfı İl Temsilcisi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku yaptığı açıklamada, ”Ülkemiz uluslararası arenada büyük bir devlettir. Malum, Libya ile yapılan son anlaşmada ülkemizin ciddiyeti, hassasiyeti ve büyüklüğü ortaya çıkmıştır. Devlet yetkilileri üst düzey anlaşmalar ve ilişkileri yönetirken, biz de vaktin Yunus’ları, Mevlana’ları, Hacı Bektaş’ları olarak tabanda yani halkların nezdinde iletişim ve etkileşim kurmayı amaçlıyoruz. 8 senedir düzenlenen bu etkinlerde sevgi, saygı, hoşgörü ve İslam’ın kelime anlamı olan barış kavramını, milli Kızılelma ülkümüz nezdinde daha ileriye taşıma düşüncesi ve şuurunu taşıyoruz. Bu amaçla ilgili ülkelerin kanaat önderlerini, değerli şahsiyetlerini Çanakkale’mizde yani alanında dünyanın en büyüğü olan Gelibolu Mevlevihanesi’nde topluyoruz. Burada ki halkımızla, akademisyenlerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla buluşturuyor, yarının güçlü Türkiye’si için gönül köprüleri inşa etmeyi amaçlıyoruz. Projemize canı gönülden destek veren tüm Hz. Mevlanâ gönül dostlarına sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
 
“BU SENE KOSOVA’DAN 11 TANE TEMSİLCİ GELİYOR”
Bu sene gerçekleşecek etkinliğe yeni katılan ülkelerin de olduğunu belirten Kuşku, “Çapımızı bu sene genişlettik. Bu sene Sudan’dan gelenler var. Sudan’da en büyük kanaat önderlerinden birini getiriyoruz. Biz devletler üst düzey protokolü yönetirken, bizler de Sufiler olarak o diyarlarda bulunan gönül dostlarımızla bağ kuruyoruz. Üst bağ kurulabilir ama alt bağın kurulmasında ebedi olan odur. Bu sene Kosova’dan 11 tane temsilci geliyor. Bunların çevresinde insanlar olan dini liderler. Arnavutluk’tan Bektaşi dedeleri geliyor. Devletimizin gidip orada bıraktığı mirası sürdüren kimseler. Bu 11 kişiyle bağlantı sizlere, bizim çocuklarımıza, dostlarımıza, devlet büyüklerimizle gönül bağı pekişmiş olacak. Bu sene ana merkezimiz Sudan ve Kosova. Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan değerli devlet büyüklerimiz var. Bosna’da bulunan bütün tarikatların başını getiriyoruz. Bahar aylarında da biz ziyarete gidiyoruz. Bu sayede Türk devletinin uluslararası düzeyde yürüttüğü görüşmeleri biz de taban olarak gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“MEVLANA’NIN, GÖTÜRDÜĞÜ GİBİ BİR MİSYON ÜSTLENMİŞ DURUMDAYIZ”
“Türkiye, Türkiye’den büyük bir ülkedir” diyen Kuşku, ”Dünyanın her yerinde bir Türk demek öyle bir onurdur ki, insanların size olan saygısını biz Balkanlar’da ve diğer ülkelerde gördüğümüz için o konukları buraya getiriyoruz ve diyoruz ki; ‘Gitmemiş halk, bu insanların size bakış açılarına bakın. Kurulmuş gönül köprülerine bakın ki yarınlarınızı kurtarın. Çocuklarınız, torunlarınız bu topraklarda özgürce yaşasınlar.’ Yoksa Mustafa Kemal’den önceki tehlike gibi manda tehlikesinin altına girerler. Nasıl ki Mustafa Kemal çıkmışsa ve devletin kaderini değiştirmişse biz de vaktimizi Mustafa Kemal’lerin var olması için çalışıyoruz. Şeb-i Arûs törenlerinin ana teması budur. Geçmişte Hz. Mevlana’nın, Yunus Emre’nin götürdüğü gibi götürmek noktasında bir misyon üstlenmiş durumdayız. Bu da Türkiye’de şu an temsil olarak Çanakkale’de üniversite topluluğu anlamında tektir. Şu andaki hitap ettiğimiz kesin, yapmış olduğumuz işler ancak 100 sene sonra daha iyi anlaşılabilecek işler. Öyle bir proje bu” şeklinde konuştu.   
 
8. Uluslararası Hz. Mevlana’yı Anma Etkinlikleri 746. Şeb-i Arus Törenleri programı ise şu şekilde; 13 Aralık Cuma, 18.00 Mevlana ve Sevgi Yürüyüşü Yer: Valilik Önü- Zafer Meydanı, 19.00 İkramlar
Keşkek-Mevlevi İçeceği Sirkencebun, 19.30 Sergi Açılışı Konu: "Mevleviliğe Soyut Bakış" Serkan Bozacı- Haydar Aydın, 20.00 Mesnevi Okumaları Konu: Mesnevi'de Kadın Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku 20.30, Mevlevi Sema Zikr-i Şerifi Yer: Mevlana Kültür ve Sanat Evi.
15 Aralık Pazar, Yer: Gelibolu Mevlevihanesi 8. Uluslararası Hz. Mevlana' yı Anma Etkinlikleri 19.30 Enstrümantal Ney ve İlahi Dinletileri İcra: Tasavvuf Vakfı Mıtrıban Heyeti, 20.00 Açılış ve Uluslararası Heyetin Konuşmaları, 20.30 Konferans "Hz. Mevlana'da Ortak Yaşam"
Üstad Mustafa Özbağ, 21.00 Mevlevi Sema Zikr-i Şerifi Tasavvuf Vakfı Sema Ekibi, 21.40 Dua ve Kapanış.
17 Aralık Salı, 20.00 Tiyatro "Hz. Mevlana ve Şems" Abdulkadir Katra Sanat Tiyatrosu Yer: Mevlana Kültür ve Sanat Evi.
18 Aralık Çarşamba, 20.00 Şiir ve Rubai Dinletisi, Tiyatral Sunum ÇOMÜ Öğrencileri Yer: Mevlana Kültür ve Sanat Evi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN