Ayrıca toplantıda Çanakkale’nin gündeminde yer alan bazı konulara da değinen Belediye Başkanı Gökhan, özellikle asbest borularla ilgili bilgi vererek, ‘bu konunun netleşmesini’ istediğini belirtti.
 
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gündem dışı yaptığı konuşmasında eğitimle ilgili bazı düşüncelerini dile getirdi. Gökhan, “Ben her sene okul ziyaretlerimde 65 kitap götürüyorum. Üzülerek görüyorum ki bazı okullarımızın kütüphanesi yok. Kitaplar müdürlerin odasında duruyor. Kütüphaneler sınıf olmuş. Ortaokul ve liselere 3D yazıcı vermiştim.  Bunların bazıları kullanılmıyor. Eğitim de vermek istedik. Belediye öğretmenlere yazılım eğitimi verecek diye çekiniyorlar. Sanki belediye Yunanistan Belediyesi. Böyle garip bir durum var.  Bundan sonra her konuyu Çanakkale halkına anlatacağım. Kitap veriyorum kütüphane yok. Yazıcı veriyorum, eğitim de vereyim diyorum, hiç oralı olmuyorlar. Varsa yoksa 13 kişilik İmam Hatip açsınlar. Bari kitapları yazıcıları onlara verin de onlar okusunlar, kullansınlar. Öğretmenler Günü ile birlikte milli eğitim günü de olmalı” şeklinde konuştu.
 
Gökhan,  24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak, “ Bu ülkede atanamayan öğretmenler var, öğretmensiz sınıflar var.   Milli Eğitim Bakanı Eğitim Fakültelerine bir düzen getireceklerini, ihtiyaç kadar öğretmen yetiştireceklerini, yeni branşlar ile teknolojik gelişmelere uygun öğretmenler yetiştireceğinden bahsetti. 4-5 yaş grubu çocuklara din eğitimi verilmesini de göz önüne alınca bugüne kadar dedikleri gibi olmadı ama bu bence önemli bir gelişme”  diyerek ardından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü konusunda düşüncelerini dile getirdi.
 
“EN SON ADALET BAKANI İSYAN ETTİ AMA…”
2019 yılında 382 kadının katledildiğine dikkatleri çeken Gökhan, ”Nedir bu kadınlardan alıp veremedikleri anlamıyorum. Bunu yapana insan denemez.  Neden oluyor, eğitimsizlik. Onlara öyle öğretildi. O adamların annesine de öyle davranıldı ve bu normal addedildi.  Tarikatların kucağına düşmüş insanlar,  tarikat şeyhlerinin kucağına düşmüş kadınlar, hiç tepki yok.  Bir tarikatın şeyhi devletin diyanetinden maaş alıyormuş, ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanının konuşmaları var, dinleyin kimler yapıyor. Bunları konuşacağız. Duymamış olanlara anlatacağız. İçim acıyor. Bir zayıfa el kaldırmak erkekliğe sığar mı? Hafifletici sebepler ile serbest kalıyor. En son Adalet Bakanı isyan etti ama ‘too late (çok geç)’. 35 kere dilekçe yazmış kadın, devlet koruyamadı. Bazı aşağılıklar İzmir’de alevi bir vatandaşın evine ‘Defol Alevi’ yazmışlar. Onlar defolup gitsinler. İşte kadını aşağılayan kafa yapısı ile aynı kafa yapısı, yine neden eğitimsizlik. Bu ülkede din dil cinsiyet farkı olmaksızın kardeşçe yaşamanın çaresini bulmak zorundayız. Bizim Suriyeli gibi Afgan gibi gidecek bir yerimiz yok.  Bakın, Sarıçay’ın içinde buz gibi havada çoluk çocuk yatıyorlar. Bunlar Karşıyaka’dan gelmedi, İran sınırından geldi. Bu insanları korumak kollamak görevimiz. Biz belediye olarak elimiz yettiğince yardım edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“ESENLER VE SOSYAL KONUTLAR BÖLGESİNDE VAR”
Gökhan, ulusal gündemin dışında Çanakkale’nin gündeminde yer alan asbest borular ile ilgili meselenin herkesin diline pelesenk olduğunu söyleyerek, bu konuda açıklama yapıp, durumun netleşmesini istediğini belirtti. Başkan Gökhan, “Daha önceden de söyledim ama gazetelerde yine var. Bu kentte ve kentlerde asbest boru ile içme suyu hattı döşeme işi İller Bankası aracılığı ile yapılmıştır.  İller Bankası’nın asbest boru fabrikası vardı. Şu an itibari ile konuştuğum CHP’li belediyeler arasında en az seviyede biz kalmışız. Bu borunun bir sıkıntısı var, kırılgan ve tamiri zor. Onun için yıllardır, alt yapı yatırımları yaptığımız her yerde içme suyu, yağmur ve kanalizasyon boruları değiştirdik, asbest boruları değiştirdik. Alt yapı yapmadığımız yerlerde de, bu boru kırıldığı zaman onu değiştirdik. Belediyemizin hatlarında sadece yüzde 2 oranında Esenler ve Sosyal Konutlar Bölgesinde var. Bir de barajdan aldığımız ana hat var, o yedek borudur. Biz o hattan su almıyoruz.  Asbest solunum yolu ile alınırken risklidir. Tozu zararlıdır. İçme sularında asbest boru kullanılmaz diye bir şey de yok. Biz bunu çok dinledik, boşuna yaygara yapıyorlar.  Bu konuyu artık açıp, vatandaşı tedirgin etmenin anlamı yok” diye konuştu.   
 
“BARAJIMIZDA 27 MİLYON METREKÜP SUYUMUZ VAR”
Gökhan,”Su da alüminyum var diyorlar. Sular devamlı kontrol ediliyor. Sağlık Müdürlüğü her hafta numune alıyor. Suyun barajdan gelirken, dipten hareketlilik olursa, kalitesi de arıtmaya değişik geliyor, ona göre ilaçlama yapılır. Bizim çeşme sularımız içilebilir niteliktedir. Biz yalan söylemiyoruz, Sağlık Müdürlüğü işte orada.  Barajımızın doluluk oranı bugün itibari ile yüzde 49’dur. 53 Milyon metreküp kapasiteli barajımızda 27 milyon metreküp suyumuz var. Bu suyumuzu boşa harcayalım demek değildir, zaten su pahalandı biliyorsunuz,  tasarruflu kullanın” açıklamasında bulundu.
 
BELEDİYE BİNASI YILBAŞINDAN SONRA İHALEYE ÇIKACAK
Belediye binası ile ilgili süreci anlatan Gökhan, “Mahkeme tarafından tesit yapımı devam ediyor. Mevcut binanın yüzde kaçı olmuş, bunun maliyeti nedir bilirkişi tespit yapıyor. Bilirkişi’den sonra yılbaşından sonra biz ihale dosyasını hazırlamaya başlayacağız. Yine ihaleye çıkacak. Sonra yolumuza devam edeceğiz” dedi.  Gökhan, Cennet Otoparkı ile ilgili belediye meclis üyesinin sorduğu soruya cevap vererek, “Biz orada mülkü alanlarla bizim bir muhatabımız yok. Bizim muhatabımız kat karşılığı bir müteahhite bunu vermiştik.  Fakat belediye binasında olduğu gibi müteahhitin işi bozuldu, işi yarıda bıraktı. Önümüzdeki hafta muhtemelen mevcut müteahhite para vermiş olan kimselerle bir toplantı yapacağız. Durumlarını öğreneceğiz, sağlıklı bilgi edinmemiz lazım. Orada kimseye tapu devri yok, tapuların hepsi belediyeye ait. Oraya kaparo vermiş insanlar var. Onlarla birlikte çözüm ortaklığı yapabilir miyiz onların da haklarını koruyarak, ama belediyenin de zarara uğramaması koşuluyla. Görüşmeler devam ediyor” diye açıkladı.
 
“ONLAR DA ‘AHLAK ENGELLİ’ ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ardından söz alan AK Parti Çanakkale Belediye Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne de dikkatleri çekti. Yüksel aynı zaman 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması sebebiyle tüm engelli vatandaşlara yönelik hassasiyetin artması temennisinde bulundu. “Onların hayatlarını kolaylaştıralım, farkında olalım” diyen Yüksel, “Engelsiz bir dünya, sevgi ve toplumsal duyarlılığın artması ile mümkün olacaktır. Yüreklerimizin engelli olmadığı, eksik olanı sevgi ile tamamladığımız bir dünya temennisinde bulunmak istiyorum” dedi.
Yüksel, ardından şehirde yaşayan engelli vatandaşların kendisine ilettiği şehirdeki sıkıntıları dile getirdi. “Farkındalık olması amacıyla bunları söylemek istiyorum” diyen Yüksel, şu şekilde sıraladı: “Belediyeye ait olan rampalar Avrupa standartlarında değilmiş. Onların standartta getirilmesi talep ediliyor. Muhtemelen diklikten dolayı şikayet ediliyor. Cuma Pazarı Köprüsü’nün eğimi çok fazla olduğundan tekerli sandalye çıkmasında zorluk yaşanıyormuş. En fazla eğim yüzde 6 olmalıymış. Otobüs şoförleri, engelli vatandaş rampa indirmekle görevli olmasına rağmen indirmiyor, engelli vatandaşlarla tartışıyor, zorluk çıkarıyor. Bunlar münferittir diye düşünüyorum. Kaldırımlara eşyalarını koydukları için engelli vatandaşların geçiş zorluğu yaşadığı ve zabıtanın kontrol etmediği bir bilgi geldi.”
 
Yüksel’in bu bilgileri aktarması sırasında kaldırımlara eşyalarını koyanların ‘ahlak engelli’ olduğunu söyleyen Gökhan, “ Onlar da engelli, ‘ahlak engelli’. Zabıta onlarla çok ilgileniyor da zabıta gidiyor yine koyuyor. Ben de yürüyerek geziyorum. Zabıtayı getiriyorum, birkaç gün sonra bir bakıyorum yine koymuş” dedi.  Yüksel, şehirdeki bazı görme engelli yolunda elektrik direklerinin olduğu ve vatandaşların bu direklere çarptığını dile getirmesi üzerine Gökhan, ”Çok haklısınız. Görme engelli yollarının tekrar gözden geçirilmesi lazım. Bazıları düzeltildi ama demek ki halen daha var” diyerek düşüncelerine katıldığını belirtti.
 
“ANATOMİ DERSİNDE KADAVRA GÖREMEDİKLERİNİ SÖYLÜYORLAR”
CHP Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda Diş Hekimi Bilge Şimşek de söz alarak, üniversitenin diş hekimi öğrencilerinin yaşadığı bir sıkıntıyı dile getirdi. Diş Hekimleri Günü’nü kutladığı için Başkan Gökhan’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Şimşek, “Bugün 86’ya yakın Diş Hekimliği Fakültesi var ama maalesef altyapıları olmadan öğrenci alınıyor. Şu anda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizde hafta sonu öğrencilerle görüşme olanağı bulduk. İkinci sınıf öğrencileri ile bilimsel sempozyumda karşılaştığımız zaman, anatomi dersinde kadavra göremediklerini söylüyorlar. Teorik olarak anatomi dersi olmayacağını hepimiz biliyoruz. Bizler fakültelerde okurken, bizim sınıfta 8 adet kadavra vardı ve biz uygulama yapıyorduk. Uygulama olmadan nasıl hekim olunacak bunu merak ediyorum? Birçok fakültemiz aynı durumda. İçler acınası bir durum. Şu anda birbirimizin dişini yapıyoruz ama bu sağlıkta da aynı şey söz konusu. Biz yarın öbür gün hangi doktora hangi hekime kendimizi emanet edeceğiz bunu bilemiyorum” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN