Cevat İnce moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Görevimiz Tahliye: Müzelerimizi Hitler'den Korumak’ isimli panelde 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin müzelerini ve eserlerini nasıl korunduğu konuşuldu.
 
2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’deki müzelerde bulunan kültür mirası niteliğindeki eserlerin Alman tehlikesine karşı korunmasını ve Anadolu’ya sevki konuşuldu. Dördüncüsü 18 Kasım Pazartesi günü saat 18.00’de gerçekleştirilen konferansa çok sayıda ilgili katıldı. Türkiye’nin gerçekleştirdiği koruma faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğundan bahsedildi.
 
“İLGİ ALANLARIMDAN BİR TANESİ DE MÜZECİLİK TARİHİNİ ARAŞTIRMAK”
Konuşma öncesinde kısa bir açıklama yapan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, “15 senedir müzecilik yapıyorum. İlgi alanlarımdan bir tanesi de müzecilik tarihini araştırmak. Yani müzeciliğin müzeciliğini yapmak gibi düşünebiliriz. Dolayısıyla bu, 5 yıl önce bir fotoğraf ile başlayan bir hikâye oldu. Bundan 2 yıl kadar önce de o merakın sonucunu alabildim“ dedi.
 
Gölcük, alınan genel önlemleri dile getirdikten sonra müzelerde 1939 yılının Eylül ayı itibariyle başlayan koruma ve tahliye işlemlerinden bahsetti. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde başlayan çalışmalar üzerinden sözlerine devam eden Gölcük, özellikle hava bombardımanlarına karşı müzelerde taşınabilecek durumda olan eserlerin Sarıhan ve Ak Medrese ’ye taşındığını; taşınamayacak durumda olan eserlerin ise kalaslarla ahşap kafes içine alınıp kum torbalarıyla koruma altına alındığını söyledi. Ayrıca eserlerin bulunduğu cam muhafazaların kırılmaması için bantlanarak koruma altına alındığını da sözlerine ekledi.
 
Savaş öncesi ve sırasında yapılan bu tahliye işleminin bir kimlik koruma mücadelesi olduğunu belirten Gölcük, “Bu tahliye işlemi için mücadele veren İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Aziz Ogan, Topkapı Sarayı Müze Müdürü Tahsin Öz, eserleri Niğde'de korumakla görevli Hüseyin Arpacıoğlu ve bu koruma kararını alan herkese çok şey borçluyuz" diyerek sunumunu sonlandırdı.
 
‘Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler’, Her ayın ilk ve üçüncü haftasında Pazartesi günleri yapılmaya devam edecek.
 
İsmail ŞEN