Düzenlenen törende, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da Atatürk büstüne çelenklerini koyarak, saygılarını sundu. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Güneşhan, “Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim diye ifade ettiği ‘bilhassa kimsesizlerin kimsesi’ olarak nitelendirdiği ve 20. yüzyılın en büyük yenilik, değişim ve dönüşüm projesi olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96.yılını yurdumuzun dört bir köşesinde, büyük bir coşku ile kutlamanın onurunu, mutluluğunu ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz” diyerek konuşmasına başladı.
   
“İRADEMİZİN İFADESİ OLAN ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞIMIZ VARDIR”
“Cumhuriyetimiz, emperyalizme karşı dünyanın en onurlu savaşı verilerek, hakkı, hukuku ve adaleti temel alan bir ruhla kurulmuştur. Bu ruhun temelinde, özgür yaşama ve kararlılığımızın, zincirlenemeyecek olan irademizin ifadesi olan ulusal Kurtuluş Savaşımız vardır” diyen Güneşhan, “Bu ulusal kurtuluş mücadelemiz aynı zamanda dünyanın mazlum milletlerine, boyunduruktan kurtulmaları için yol gösterici olmuştur. Bu anlamda modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Ülkemizin kurucuları savaş meydanlarında kazanılan bu zaferin eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça kalıcı olamayacağını biliyorlardı. Genç Cumhuriyet kurulduğunda nüfusunun % 80’nin köylerde yaşadığı, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan, ülke genelinde okuryazar oranının % 5’ler düzeyinde olduğu bir ülke durumundaydık. Cumhuriyetimizin kalıcı ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmesi için vakit geçirilmeden devrimlere geçilmesi gerekiyordu” dedi.
   
“YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ”
Güneşhan, “Eğitimin ve kültürün önemine büyük değer veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk daha ülkemiz işgal altında olduğu bir sırada 16 Temmuz 1921 tarihinde toplanması planlanan maarif kongresinin iptal edilmesi gündeme gelir ve bunu haber alan Atatürk hemen harekete geçer ve Kongrenin yapılması emrini verir. Cephen gelir ve maarif kongresine katılır. Kongrede yaptığı konuşmada ‘Şimdiye kadar silahıyla savaşmak zorunda kalan Türk ulusunun bundan böyle beyni ile savaşması gerektiğini bunun içinde bir ulusal eğitim programının, kültür programının yapılmasının kaçınılmaz olduğunu’ söyler. Yine Cumhuriyetin ilanından önce 17 Şubat 1923 günü İzmir iktisat Kongresi’ni toplayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk yapmış olduğu açılış konuşmasında ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen zaferler devamlı olmaz’ demiştir.  Ömrünü cephelerde savaşarak geçiren Türk Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı Atatürk sorunların çözümünde, savaşı bir çözüm yolu olarak görmeyip ‘Savaş zorunlu olmalıdır, zarunlu olmayan savaş cinayettir’ demiştir. İnsanların savaşlarda acı çekmemeleri ve ölmemelerini istemiş, bu düşüncesini ve isteğini ‘yurtta barış, dünyada barış’ diyerek ifade etmiştir” şeklinde konuştu. 
 
“TÜM YURTTAŞLARIMIZIN CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN”
Güneşhan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetimizin koruyucusu Ulu Önder Atatürk’ün hiçbir ayrıma, ötekileştirmeye tabi tutulmaksızın yetiştirilmesini istediği fikri, vicdanı ve irfanı hür gençlerimizdir. Bu nedenledir ki milli egemenliğin ifadesi olan Cumhuriyetimizin günümüzde yaşadığı temel problemler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkeyi ve Cumhuriyeti emanet ettiği, tüm gençlerimizin diğer vatandaşlarımızla birlikte Cumhuriyetimizin kurucu ilke ve değerlerine duydukları derin bağlılığıyla aşılacaktır. Hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukukunu kurmaya çalışanlar, milletin egemenliğini bir dikta egemenliğine dönüştürmek isteyenler asla başarılı olamayacaktır. Özgürlük ve bağımsızlık karakteri olmuş Cumhuriyetimize âşık vatandaşlarımız, kalıcı huzura demokrasi, adalet ve huzur talebiyle ulaşacaktır. Bizlere düşen en önemli görev ise Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 96. yaşını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yol arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Tüm yurttaşlarımızın Cumhuriyet bayramı kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi.”
 
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın konuşmalarının ardından, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İl Başkanı Kenan Kaynaş, sivil toplum örgütleri adına konuşma yaptı. Ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin genç üyeleri kısa bir oratoryo gösterisi yaptı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN