Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü olması sebebiyle Cumhuriyet Meydanı’nda program düzenlendi. Programa Çanakkale Altı Nokta Körler Derneği, Gören Kalpler Spor Kulübü Derneği, ÇADES ve Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi katıldı.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü sebebiyle düzenlenen program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından, törene katılan Çanakkale Altı Nokta Körler Derneği, Gören Kalpler Spor Kulübü Derneği, ÇADES ve Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi çelenklerini Atatürk büstüne bıraktı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise dernek üyeleri adına Özlem Göçmen yaptı. Göçmen, görme engellilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, “Sarı şeritleri yapıyoruz ama bunun amacına hizmet edip etmediğini denetlemiyoruz. Görme engellilerin bastonları hala SSK kapsamına alınamadı. Bir görme engelli yılda ortalama 2-3 tane baston kırıyor. Aktif ve bağımsız görme engelliler bu bastonları tek başlarına gezerken yolların bozuk olması, sarı şeritlerin önündeki engeller, direkler, ağaçlar, yanlış park eden araçlar yüzünden bir şekilde kırıyor ve bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Görme engellerin güven içerisinde yürüyebileceği sarı şeritleri yapıyoruz ama bunun gerçekten amacına hizmet edip etmediğini denetlemiyoruz. Sözde engelli yerleri tehlike tuzağına dönüyor” diyerek, engelli yollarında direk, tabela gibi engellerle karşılaştığını vurguladı.

Göçmen ayrıca sürücülere de seslenerek, arabalarını engelli yollarına uygunsuz park etmemelerini ve karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmaları konusunda uyardı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN