Son dönemlerde kadına şiddet haberlerinin artması sebebiyle özellikle kadınları bu sanatı öğrenmeye davet eden Temizsoy, Wing Chun sisteminin bir kadın tarafından geliştirildiği için kadın anatomisine en uygun dövüş sanatı olduğunun altını çizdi.
 
“Güçsüzün güçlüye karşı tek şansı olan Wing Chun sizin acil durum senaryonuz olsun” diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi olan Eren Temizsoy, Wing Chun Sanatı hakkında bilgi verdi. 25 yaşındaki eğitmen lise ikinci sınıftan bu yana Wing Chun eğitimi alarak, eğitmenliğe kadar yükseldiğini söyledi. Bu dövüş sanatı dalı ile tanışma hikayesini anlatan Eren Temizsoy, “Ben Wing Chun Sanatını lise ikinci sınıfta tanıdım. Daha önceden dövüş sanatları hakkında film seyretmemden dolayı merakım vardı ve ilk önce Taekwondo daha sonra Wing Chun yapmaya başladım. Wing Chun sanatının diğer sanatlardan farkını daha ilk ayda fark ettim. Fark ettikten sonra benim yerim burası dedim. Çok güç kullanmadan, kuvvet harcamadan ve karşınızdaki insanın boyu, kilosu, cüssesinin önemi olmadan yapabileceğiniz bir sanat. Sokakta yürüyen her bireyin yapabilmesi amacıyla çıkmış bir sanat. Wing Chun’u öğrenince bu sanatta devam ettim ve şu anda Çanakkale’de eğitim veriyorum. İstanbul Kadıköy’de ben bu sanatı öğrendim. Lise bitince bir sene daha hazırladı üniversiteye. O sene de Wing Chun yaptım ve üniversiteye geldim. Şu an burada devam ediyorum ve okulumun bitmesinin ardından da eğitim vermeye devam edeceğim” dedi.
 
“DÜNYADA BİR KADIN TARAFINDAN BULUNAN BAŞKA BİR DÖVÜŞ SANATI YOK”
Wing Chun sanatının bir kadın tarafından bulunarak geliştirildiğini söyleyen Temizsoy, bu sanatın ortaya çıkışı hikayesini şu şekilde anlattı:  “300 yıl kadar önce Çin’de kurulmuş bir sanat. Bu sanatı bulan kişi bir kadın. Dünyada bir kadın tarafından bulunan başka bir dövüş sanatı da yok zaten. Kadınların da çok fazla ilgilisini çekiyor. Bunun şöyle bir hikayesi var; Çin’de yaşayan Budist Rahibe Ng Mui adından rahibe ve beş kişilik ekibi, Mançuların saldırısına uğrayınca her biri ayrı noktalara kaçmak zorunda kalıyorlar. Mançulara karşı savaşmalarını istediği için bu rahipler Mançular tarafından aranıyor. Bu nedenle rahipler gizlice faaliyetlerde bulunmaya başladılar. Budist Rahibe Ng Mui Beyaz Turna Tapınağına yerleşti ve Mui bu tapınakta Zen Tarikatı ile ilgilenirken aynı zamanda dövüş teknikleri çalıştı. Farklı teknikler kullanmalıydı çünkü karşısındakiler iri cüsseli, güçlü insanlardı. Farklı teknik geliştirmek zorundaydı çünkü güce karşı güçle cevap veremeyecekti. Daha akıllı davranmak zorundaydı. Tesadüf eseri tilki ve turnanın savaşına denk geliyor. Wing Chun, orada turnanın yaptığı hareketlerin insan anatomisine uyumu üzerinden çıkmış bir sanat. Tilkinin pençesi ve turnanın kanat ve gagaları var. Tilki pençeyi her salladığında turna gagasıyla pençeyi absorbe ederken, aynı zamanda gagasıyla da vuruş yapıyor. Ng Mui, bunu insan anatomisine uyarlıyor. Sistemi iyice ilerletiyor.”
 
Bu dövüş sanatının nasıl yayıldığına dair bilgi veren Temizsoy, “Ng Mui yaşadığı yerde köyün en güzel kızlarından biri sayılan Yim Wing Chun’la, köyün ağası sayılan biri evlenmek istiyor. Kız ve babası bu evlilik fikrini istemiyor. Ng Mui, kızı yanına alıyor ve 3 sene boyunca onu eğitiyor. Genç köy ağası karşısına çıkan Yim Wing Chun, onu alt ediyor ve ağa köyü terk etmek zorunda kalıyor. Ng Mui icat ettiği sistemin adını öğrencisinin isminden alıyor” ifadelerini kullandı.
 
SAVUNMA SANATLARININ SATRANCI: WING CHUN
“Diğer sanatlara baktığınızda zarar verirken, zarar da alıyorsunuz. Fakat Wing Chun diğer bütün sanatların aksine güç antrenmanı yapmadığı için daha fazla içsel enerji sistemine dayandığı için diğer sanatlardan ayrı hatta Kung Fu’ya karşı asi sitem olarak biliniyor” diyen Temizsoy,”Wing Chun tamamen sokağa uyum sağlar. Bu yüzden bir kadın kendisinden çok daha güçlü bir erkeğe güçle karşılık veremeyeceği için onun zayıf noktalarını gözüne kestiriyor. Wing Chun, boş yerlerden geçme felsefesi var, su gibi olma felsefesi var.  Wing Chun yapan kişi tamamen bunları kullanmak zorunda. Biz bir harekete çok fazla çalıştırıyoruz ve bu şekilde o kişide bir refleks oluşturuyoruz. Öğretilmiş reflekslerle Wing Chun yapıyorsunuz. Bu şekilde Wing Chun diğer bütün dövüş sanatlarından farklıdır. Kural yoktur. Rakibe her türlü saldırabilirsiniz. Bu sebeple dünyada müsabakası olmayan tek spor sanatıdır. Tamamen sokağa hazırlanmış bir sanattır. Sloganımızda şudur; ‘Bırakın karşı taraf kaslarıyla dövüşsün, siz aklınızla dövüşün’. Savunma sanatlarının satrancı denilen tek sistemdir” diye anlattı.
 
“KİŞİNİN KENDİSİNE ÖZGÜVEN VERİYOR”
Temizsoy, Wing Chun ile beraber reflekslerinde geliştiğini söyleyerek, “Wing Chun ortaya çıktıktan bir asır sonra doktorlar tarafından şifa olarak öğretilmeye başlanan, rahatlama psikolojisine destek olması için öğretilen tek sanat. Rahatlamaya da yardımcı olur Wing Chun yapmak. Çalışmalar sonucunda öğrenciye bir refleks kazandırdığım zaman, aslında mesele o refleksi ne kadar hızlı kullandığınız. Ne kadar hızlı hareket ediyorsanız, o kadar hızlı da düşünebiliyorsunuz demektir. Diğer rakiplere karşı böyle bir farkınız olur. İki tane prensibi vardır Wing Chun’un ve içinde dörde ayrılır. Birincisi dövüş prensibi; bir müsabaka anında ne yaparsanız bu Wing Chun olur ne yaparsanız olmaz gibi. Dövüş prensipleri ise kendi içinde dörde ayrılır ve bunlardan biri ‘yol açıksa ilerle’. Diğer sanatlarda saldırı hamlesinde bulunduğunuz zaman karşı taraf kapalıysa beklemeye çalışırsınız, Wing Chun da ise bu yolu biz açıyoruz. Refleksleri daha hızlı kullanmaya başladığınız zaman daha hızlı düşünmeye başlıyorsunuz. Bu daha hızlı düşünme beyinsel düşünmeyi destekliyor. Kişinin kendisine özgüven veriyor. Bunu süresi de 5-6 ay sürüyor. Bu sürede etkiye tepki verebilecek seviyeye getirebiliyorum ama daha iyi koruma derseniz en az 3 yıl sürüyor” şeklinde konuştu.
 
“KADININ FİZİKSEL YAPISINA EN UYUM SAĞLAYAN SİSTEM WING CHUN “
Son dönemlerde ortaya çıkan kadına şiddet haberleri ile birlikte kadınların bu spora daha çok ilgi göstermeye başladığını söyleyen Temizsoy, konu hakkında şuna dikkat çekti: “Wing Chun’a kadınlar çok fazla rağbet göstermeye başladılar. Benim de kadın öğrencilerim oldukça fazla. Hepsinde duyduğum şey, ‘eşimden bir şiddet görmüyorum veya sokakta Çanakkale’de görebileceğimi sanmıyorum ama olabilir ihtimali ile her an hazır olmak için’ geldiklerini belirtiyorlar. Kadınların Wing Chun yapmasını sonuna kadar savunuyorum. Çünkü günümüzde kadına şiddetin geldiği noktayı haberlerde görüyoruz ve ne yazık ki şiddeti dua ederek durduramayız. Bir şeyler yapmak zorundayız. Bir yumruk atmasını öğrenmek bile önemli. Gelen saldırıya karşı koymak için en azından birkaç hareket öğrenmeliler. Wing Chun bu konuda artık bir durumu var. En büyük ispatı zaten bu sanatın bir kadın tarafından ortaya çıkarılmış olması ve o kadının hiçbir zaman yenilmemiş olması. Kadının anatomisine ve fiziksel yapısına en uyum sağlayan sistem Wing Chun’dur. Çünkü rakibin gücüne kendi gücünü eklemek gibi prensipleri vardır. Wing Chun’da aynı zamanda adrenalinin kullanılmasını da öğretiyoruz. Dışarıda herhangi bir tehlike ile karşı karşıya kalındığında, panik yapılmadan kendini savunması için öğrencilerime farklı teknikleri öğretiyorum ve onları adrenaline alıştırıyorum. Ben şuna inanıyorum; kadınlar erkeklerden daha ayrıntılı düşünebiliyor. Bir sorun karşısında daha farklı çözümler bulabiliyor. Bu savaş sanatı da bu beyne uyum sağlamış ve ortaya müthiş bir sistem çıkmış.”
 
“BİZ KABA KUVVETE NASIL KARŞI KOYABİLECEĞİNİZİ ÖĞRETİYORUZ”
“Kadınlar mutlaka gelsinler ve denesinler. Ben ücretsiz deneme dersleri de düzenliyorum” diyen Temizsoy, “Kendileri gelip Wing Chun’un ne olduğunu öğrensinler. Ben bu sporu öğretmeyi çok istediğim için, ders ücretlerini normalin çok daha altında tutuyorum. Bir hareket bile hayat kurtarabilir. Dışarı çıktıklarında şiddetin kendilerine gelmemelerini umut etmesinler, buna hazır olsunlar. Her an her şey olabilir diye bir acil durum senaryoları olsun. Bunu öğrettiğim için kendimle gurur duyuyorum. Bazı kadınlarımız ‘biz kaba kuvvete karşıyız’ diye düşünerek gelmek istemiyorlar. Ama biz zaten sistem olarak kaba kuvvete karşıyız. Biz kaba kuvvete nasıl karşı koyabileceğinizi öğretiyoruz. Dışarıda maalesef şiddet var ve bu giderek artıyor. Dehşetle izlediğimiz videolar var. Kadınların bıçaklandığı videoları görüyoruz, bu nasıl bir acımasızlık? Bıçağa merhamet gösteremezsiniz. Biz Wing Chun’da bıçak, sopa gibi nesnelere nasıl karşı koyabileceğinize dair eğitimler var. O duruma karşı sakin kalabilme eğitimi var. Bıçak gördüğümüzde herkes korkar, yaşamayı seviyoruz. Fakat üzerinize bıçakla gelen bir adamın hayra alamet bir nedeni yoktur ve o zaman kendi canınızı korumak zorundasınız. Hiçbir gerekçesi yoksa saldırı savaşı cinayettir, bunu her zaman söylüyoruz. Şiddetten tabi ki kaçınalım ama meşru müdafaa durumlarında yapacak hiçbir şey yoktur ve kendini korumak zorundadır” diye belirtti.
 
“KARŞI TARAFIN HAMLESİNİ TAHMİN ETTİĞİNİZ ZAMAN SİZ DAHA ÖNDESİNİZDİR”
Temizsoy, bu sanatın herkesin yapabileceğini söyleyerek,  “Wing Chun, savunma sanatının satrancı diyoruz. Satranç oyununda, karşı tarafın hamlesini tahmin ettiğiniz zaman siz daha öndesinizdir. Kazanma olasılığınız çok daha fazladır. Hamlelerinizi ona göre yaparsınız. Wing Chun’da artık o kadar iyi düzeye gelirsiniz ki karşı tarafın hamlelerini tahmin edebilme düzeyine gelirsiniz ve ona göre hamleler yaparsınız. Tabi ki bu süreçte bu sizin pratik düşünme zekanızı da geliştirir. Özellikle çocuklar gelip derslerindeki başarıları söylüyorlar. Wing Chun yavaş yavaş fark edilebilen bir hazine gibi.  Wing Chun’da 6-7.seviyeden sonra çalıştığımız bir Chi Sao diye bir çalışmamız var. Burada iki kişi karşı karşıya gelir ve eller birbirine yapışır.  Bu çalışma ile dokunma duyuları da harekete geçirilmeye çalışılır. Bu çalışmada belli bir seviyeye geldiğinizde artık görmeniz gerekmez. Karşı tarafın herhangi bir bölgesine dokunduğunuz zaman diğer noktaların nerede olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. Görmeniz gerekmediği için biz bu çalışmaları yaparken gözler bağlanıyor. Bu sebeple diyoruz ki bu sanatı görme engelli vatandaşlarımız da yapabilir. Tekerli sandalyedeki insanlarımız, yaşlılarımız, çocuklarımız da yapabilir. Şimdi yeni bir proje başlatacağım Minikler Wing Chun adı altında. Çocuklara özel olarak ders vereceğim. Yayabildiğim her alana ben bu sanatı yaymak istiyorum” dedi.
 
“YİP MAN DÜNYANIN EN BÜYÜK WİNG CHUN USTASI KABUL EDİLİYOR”
Temizsoy, bu dövüş sanatında en önemli isimlerden birinin Yip Man olduğunu söyleyerek, “1940’lı yıllarda Çin’de yaşayan bir kişi. Kendisi ustasından öğrendiği Wing Chun’u üst dereceye taşıyor ve her gittiği yerde farklı şeyler öğreniyor. Daha da geliştiriyor ve bunun üzerine Yip Man dünyanın en büyük Wing Chun ustası kabul ediliyor. Çin’de Japonların işgali sırasında insanları Wing Chun ile örgütleyip, teşkilatlandırıp Japonlara karşıo koyuyor. Daha sonra dünyaca ünlü dövüş ustası Bruce Lee küçük yaşta Yip Man’a geliyor ve kendisinden Wing Chun öğrenmek istediğini söylüyor. İlk önce küçük olduğu için kabul etmeyen Yip Man, en sonunda öğrencisi olarak kabul ediyor. İlk disiplinli çalıştığı sistem Yip Man’ın Wing Chun sistemidir. Daha sonraları kendini geliştiren Bruce Lee, Jeet Kune Do ismi ile bunu Amerika’ya taşıyor ve bu şekilde ünlü oluyor. Bruce Lee hiçbir zaman Wing Chun’u inkar etmiyor ve öğrendiği sistemi yabana atmıyor” bilgisini verdi.
 
“AMACIM BURADA ÖNCE TİCARET DEĞİL”
Ücretsiz tanıtım dersleri yaptığını söyleyen Temizsoy, kendisine nasıl ulaşacaklarına dair bilgi verdi. Temizsoy, “Tanıtım dersleri yapıyorum. Amacım burada önce ticaret değil, bunu göstermek istiyorum. Tanıtım dersimiz de Wing Chun’u sade bir şekilde temel hareketleri öğretiyorum. Merak edilenleri de birebir sorabiliyor öğrenciler. Bu konuda bilgilendirme yapıyorum. Instagram hesabım Wing Chun Çanakkale yazarak bana ulaşabilirler. İsmim ile de internette bana ulaşabilirler. İnternet sitesi www.wingtsuncanakkale.com sayfasında da iletişim numaralarımız mevcut. Oradan da bana ulaşabilirler. Merkez’de ve Kepez’de derslerimiz mevcut” şeklinde anlattı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN