Toplantının gündem dışı konuşmalarına başlamadan önce Hatay’da şehit düşen iki askerin ailesine baş sağlığı da dileyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yeni eğitim öğretim döneminin başlaması nedeniyle öğrencilere de başarılar diledi.
 
“YÜRÜYEREK İŞE GELİP GİTMEYİ PLANLIYORUM”
Gökhan, 16-22 Eylül arasında da Avrupa Hareketlilik haftasına değinerek, aldığı kararı açıkladı. “Ben de tasarruf amaçlı ve hareketliliği özendirme adına bir karar aşamasındayım” diyen Gökhan, “Yağmur çamur olmadığı süreçte yürüyerek işe gelip gitmeyi planlıyorum, bazı zamanlarda da toplu taşımayı kullanmayı planlıyorum. Elektriğe ve akaryakıta çok ciddi zamlar geliyor. Biz de belediye olarak tasarruf yapmalıyız. Araçlarımız ile ilgili bazı tedbirlerimiz olacak. Hizmet araçlarımızı protokol gereklilik dışında kullanmamak gibi önlemlerimiz olacak. Elektrik konusunda belediye binamıza tasarruf edeceğiz. Tasarruf etmeden biriktirmek söz konusu değil. Bilinçli olarak hepimizin yapmasında yarar var” dedi.
 
“ÇANAKKALE AÇISINDAN BU BAĞLAMDA İYİYİZ”
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan İstanbul depreminin ardından gündeme gelen acil ve afet durumlarına hazırlık konusunda bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan, “İstanbul’da peşi sıra iki tane deprem oldu ve o süreçte tekrar deprem aklımıza geldi. Şunu gördük, maalesef İstanbul’un depreme hazır olmadığını gördük. Daha önceden ilan edilmiş geniş toplanma alanlarının maalesef yapı alanına çevrildiğini öğrenmiş olduk. Çanakkale’de durum ne? Afet toplanma alanı olarak bilgi vermek istiyorum. Özgürlük Parkı’mız var, aşağıda Rotary Parkı ve 500. Yıl Parkı, Hastanebayırı Spor Tesisleri, Halk Bahçesi, Cumhuriyet Meydanı, Dardanel Spor Tesisleri ve Hamidiye Tabyalarının olduğu alan var. Kurban kesim yeri, 75.yıl Parkı, Cuma Pazarı, Karacaören’deki 75’şer dönümlük iki tane park alanlarımız var. Bunlar toplanma alanları. Bunları ilan etmek yetmez. Bunları biraz da donatmak lazım. Tuvaleti ile elektriği, suyu ile bir hazırlık içerisinde. Bunların çoğunda var. Sadece 75 dönümlük alanda yok. Henüz daha yerleşme alanı olduğu için bunlar yok ama süreç içerisinde bunlar da olacaktır. Çanakkale açısından bu bağlamda iyiyiz” dedi.
 
“BU KONUDA BİR ŞEY SÖYLEMESİNDE FAYDA VAR”
Gökhan, “Şu konuda bilgim yok; Çanakkale’de Sarıçay var. Sarıçay, Bursa yolundan Dörtyol’a kadar bütün hastaneler karşı tarafta kaldı. Devlet hastanesi de taşındıktan sonra geri kalan kısmı çayın bu tarafında hiçbir sağlık alanı kalmıyor. Köprüler yıkılma tehlikesi olan kritik yapılar. Her an bir depremde zarar görecek yapılar. Bu konuda ne düşünülüyor bilmiyorum. Bir an önce bu konuda halkın bilgilendirmesinde yarar var. İlgili sağlık müdürlüğü, valilik ise bu konuda bir şey söylemesinde fayda var. Hastane de gittikten sonra Sarıçay’ın bu tarafında bir tek sağlık ocakları kalıyor. Sağlık ocağı da bir tane var yanılmıyorsam. Bu önemli bir konu diye belirtmek istiyorum” diyerek yetkilere çağrıda bulundu.
 
SOSYAL KONUTLARIN DURUMU MECLİSTE GÖRÜŞÜLDÜ
Parti gruplarının söz alması üzerine Belediye Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Sosyal konutlarda yaşayan insanların kentsel dönüşüm hayalleri 2013 yılında başladı. Belediye burada birçok vaatte bulundu. Ancak üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen tek bir ilerleme olmadı. Bine yakın insan inşaat ömrü bitmiş, depreme dayanıksız, her türlü konfordan uzak diken üzerinde oturmaktadır. Sosyal konutlarda yaşayan insanlarla her karşılaştığımızda mağduriyetlerini dile getirmektedir” dedi. 2013’te başlayan bu girişimin bu yıllarda bitmiş olması gerektiğini söyleyen Yüksel, “Devletin ve ilgili bakanlığın bu kadar teşvik ilgilisine rağmen orada alınmayan yol belediyenin sorumluluğundadır. Çevre il müdürlüğünce riski olan alan olarak pilot bölge seçilen bu alanda bir an önce dönüşümün başlaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
“RİSKLİ BÖLGE İLAN EDİLSİN, ERTESİ GÜN BİZ İŞE BAŞLARIZ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, bu alanda birçok faaliyetin yapıldığı, şu anda bölgenin riskli alan ilan edilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Barbaros ve İsmetpaşa Mahallesinde alanları yolları genişlettik, 2 kattan 4 kata çıkarttık. Aynı şekilde teşvikler vererek Fevzipaşa mahallesinde dönüşümler başlamıştır. Barbaros’ta 54 evler dönüşümünü biz sağladık. Sosyal konutlar konusunda ilk adımı biz attık. Orada bina tadilatı yaptık ve bu bağlamda çalışmalar yaptık. Evleri gezdik, insanlarla görüştük. Geldiğimiz noktada bir yerde tıkandık, şundan dolayı; bazı evlerin üzerinde mirasçılar var, hacizler var, ipotekler var. Bunları çözemiyoruz. Onun üzerine bu yasadan faydalanmak için buranın riskli alan ilan edilmesi için müracaatta bulunduk. Ama ilan edilmedi. Daha ilan edilecek. Biz sosyal konutlarla ilgili bütün işlemler tamamladık. Yarın sabah riskli bölge ilan edilsin, ertesi gün biz işe başlarız” ifadelerini kullandı.
 
“BİR AY İÇERİSİNDE TAMAMLAYIP ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNE VERECEĞİZ”
“Ama bakanlık dedi ki, bütünlük içerisinde, Fevzipaşa’yı da, Barbaros Sanayi’de içine almak suretiyle bize bir dosya hazırlayın” diyen Gökhan, kendilerine gelen yazıyı okudu: “O noktada, bakanlığın 21 ağustos 2019 tarihli yazısında Çanakkale ili kent merkezine ilişkin hazırlanan strateji belgesinin bakanlıkça belirlenen kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlanması ilişkin ilke ve esaslar doğrultusunda dönüşüm ve finansman modeli, vatandaşların beklentileri, finansman ihtiyacı, dönüşümün fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan kente kazandıracağı değerler dikkate alınmak suretiyle yeniden ele alınarak uygulama takvimiyle bakanlığa iletilmesi halinde İsmetpaşa mahallesinde sosyal konutlar için hazırlanan riskli alan olarak teklif edilen dosyanın değerlendireceği iletilmiştir. Ne zaman değerlendirilecek bu? Diğer üç alanı da hazırlıyor arkadaşlar, ay sonuna kadar bitirecekler. Bittiği zaman dört alan birden alınacak. Biz ilk başladığımızda burayı tek başına yapabiliyorduk ama iş o noktaya geldiğinde yönetmelik değişti. Çok şey yaptık, sonuna geldik. Başka bir şey çıkmazsa, çıkacağını sanmıyorum, o alanları da sosyal konutlar gibi derleyip toparlayacağız, bir ay içerisinde tamamlayıp çevre müdürlüğüne vereceğiz. Zaten biz çevre müdürlüğü ile karşılıklı iletişim halinde yapıyoruz. Burada ilerleme olmadı diye bir kavram yok.”
 
2020-2024 STRATEJİK PLAN AÇIKLANDI
Plan ve Bütçe komisyonu tarafından üyesi tarafından 2020-2024 Stratejik plan sunum ile meclis üyelerine gösterildi. “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kentimizin öncelik alanları nelerdir sorusuna cevaplarını aradık. Beş başlık ile karşılaştık çevre ve doğa koruma, akıllı kent ve inovasyon, turizm ve tanıtma, yerelden kalkınma ve istihdam ve yenilenebilir enerji” diye belirtilen sunumda çevresel tehditlerin kent üzerindeki etkilerini azaltmak, suyun varlığını sürdürülebilir kılmak, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentsel gelişmeyi sağlamak gibi amaçlar sıralandı.
 
“BİR İŞİ TASVİYE ETMENİN YASAL SÜREÇLERİ VAR”
Sunumun ardından Stratejik Planlama Komisyonu Üyesi Esra yüksel, “Planlama birimindeki arkadaşlar büyük bir özveriyle toplantılar yaparak bu stratejik planı hazırladı. Son bir haftada okunana metnin üzerinden birlikte geçtik. Bu konulara baktığımızda bunlarda itiraz edilecek bir konu yok hatta güzel bir plan ancak planlar planlamalar hak verirsiniz ki hayat bulduğunda anlam kazanır. Benim temennim bu planın hayırlı olması ve burada hedeflenenlerin bu dönem içerisinde icraatlarına planlama ile çelişmeyecek şekilde icraatıdır. Bir önceki planı da okudum, 2015-2019 stratejik planını. Orada gerçekleşmeyen hedefler var, bu hedeflerin öncelikle mecliste gerçeklemesini temenni ediyorum. Her zaman önem verdiğimiz dönüşüm konusu var, bitmeyen belediye binası yeşil binanın durumu var. Özellikle çevresine çok fazla sıkıntı yaratmaya başladı. O konuda çok fazla görüş bildiriliyor” dedi. “Müteahhit battı” diyerek konuya dahil olan Ülgür Gökhan’a ise ‘Belediye bitirsin’ diyen Esra Yüksel, “Bir işi tasviye etmenin yasal süreçleri var. Hemen yarın sen çekil ben yapayım olmaz” diye cevap verdi.
 
KONGRE MERKEZİNİN REDDİNİN GEREKÇELERİN HEPSİ REVİZE EDİLEBİLİR
Yüksel, ardından yapılması planlanan 18 Mart Anafartalar kampüsü içindeki kongre binasını gündeme getirerek, geçen meclisin itiraz gerekçelerinin ortadan kaldırılması için revizyon yapılması halinde oraya yapılabileceğini söyledi. Esra Yüksel, “Anafartalar kampüsün içine yapılması planlanan çok amaçlı salonlar barındıran kongre ve kültür merkezi sürüncemede kaldı. Onunla ilgili çekincelere baktığımızda, oluşacak araç yoğunluğu ile birlikte zaten var olan otopark sıkıntısını daha da artacağı, kapasitenin fazla olması sebebiyle insan yoğunluğunun artacağı. Mevcut kampüs alanında zaten yeterince yapı olduğu.  Kamu yararı her zaman geçerlidir. Ancak ben burada çifte standart görüyorum. Bu binada uygulanmayan çekinceler, şu an şehrin çok ihtiyacı olan kongre binasında gündeme geliyor ve bu binanın yapımı sürünceme de kalıyor. Bu çekincelere baktığımda giderebilir olduğunu düşünüyorum. Gerekçelerin hepsi revize edilebilir, herkesin kabul ettiği hale gelebilir. Ben üniversitenin bütçesi hazır bu kongre salonunun orada yapılması gerektiğini düşünüyorum ama bu itirazlara rağmen değil. Tüm itirazları yok edecek revizelerle” dedi.
 
“USUL BU, PLAN HAZIRLAYACAK”
Ülgür Gökhan, ise konula ilgili olarak, “Bir plandan bahsediyoruz. Meclis üyemizin sunumuyla plan tadilatı olmuyor. İlgili kurum, o gerekçeleri ortadan kaldırarak yeni bir planla meclise gelmesi lazım. Usul bu, plan hazırlayacak. Bu öneri geldikten sonra o zaman ilgili arkadaşlar, meclisin bu gruplarda konuşulur, imar komisyonu bakar ve ondan sonra izaha ihtiyaç durum varsa ilgililer buraya çağrılır ve konuşulur. Plan tadilatı hazırlasınlar. Sonra meclis üyeleri buna karar verir” diye yorumda bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN