Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ormanlarda yaşı gelen çam pamuklu koşnili ağaçların kesimiyle ilgili olarak Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri açıklamalarda bulundu. Bu ağaçların arılara çok faydalı olduğunu ve bir ağaçtan 20 kilo bal çıktığını söyleyen İleri, orman teşkilatından özel ricada bulunarak bu ağaçların kesilmesinin durdurulmasını istedi.
 
Başkan İleri, yaptığı açıklamada, “Orman bizim her şeyimiz. Kazancımızın yüzde 80’ini ormanlardan elde ediyoruz. Ormanlar bizim kazanç kapımız ve ormanlar çok doğal ve bakir alanlar. Özellikle istihdamın arttırılması için, bal üretiminin ve arıcılık yapmayı orman teşkilatından desteklenmesini istiyoruz. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan 9 tane bal ormanı bizim açımızdan son derece önemli. Daha yenilerinin kurulacağının haberini alıyoruz. Ama büyük bir sıkıntımız var. Özellikle çam pamuklu koşnili ağaçlar kesim yaşı geldi diye kesiliyor. Hâlbuki biz her ağaçtan ortalama 20 kilo bal elde ediyoruz. Dolayısıyla o 20 kilo bal, o kesilen ağacın kerestesinden daha değerli. O ağaçların korunması, yaşının en az 130 yıla uzatılmasını istiyoruz. Bu bizim açımızdan çok önemli. O ağaçlar kesildiği müddetçe bizim kolumuz bacağımız kopmuş gibi oluyoruz. Orman teşkilatından özel ricamız bu olacak” dedi.
 
“PÜRENLİK VE ÇAM BALI ÜRETİM ALANLARINA BURASI BAL ORMANI DESİNLER”
Ormanların arılar için en doğal yer olduğunu söyleyen İleri, “İlaç atılan ortamlar arıları tehdit ediyor. Arı ölümlerine sebep oluyor. Ormanlar arı ölüm riskinin olmadığı alanlar, temiz alanlar. Üretim yerleri sağlık açısından uygun. Biz özellikle Çanakkale’de Püren ve Çam balı üretim alanlarının doğal bal ormanı ilan edilmesini istiyoruz. Bu ifade bizim açımızdan son derece önemli. Bize özel bal ormanı yapmasınlar. Biz sadece pürenlik ve çam balı üretim alanlarına bir levha diksinler, burası bal ormanı desinler bizim için yeterli. Bizleri çok mutlu eder” şeklinde açıklamada bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN