1960 yılında şu anki anıtın hemen altında yer alan Değirmen Burnu Tabyaları‘nın komutanı Üsteğmen Turan Şekip Pınar tarafından, Çanakkale Zaferi‘nin gururunu yaşarken bu muhteşem zaferi gösterebilecek bir eser bırakma isteğiyle Yedek Subay Seyran Çebi‘ye yaptırdığı Dur Yolcu anıtı, Çanakkale Savaşının önemini hatırlatan en güzel yapıtlardan birisi olarak Eceabat ilçesine bağlı Kilitbair köyü sırtlarını süslemeye devam ediyor.
 
Çanakkale Boğazının en hakim konumuna yapılmış görsel bir obje olan, ‘Çanakkale’ dendiğinde ilk akıllara gelen ve Necmettin Halil Onan‘a ait şiirin dizelerinin yer aldığı anıt niteliğindeki Dur Yolcu yazısı bakımdan geçti. Bakımı, temizliği yapılan anıttaki asker tasviri ve şiir dizelerindeki yazılar da boyandı.  Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, sosyal medya hesabından Dur Yolcu’nun eski ve yeni haline ait fotoğraflarını yayınlayarak, “Çanakkale’nin ve Tarihi Alan’ın simgelerinden olan, Dur Yolcu’nun bakımı, temizliği ve boyası yapıldı” ifadelerini kullandı.
 
“BOYA TEDARİKİNİ ONLAR SAĞLAYACAK”
Gelibolu Yarımadası ve Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon ve Yapım İşler Grup Başkanlığı görevini yürüten Gökhan Gümüşdağ, “ ‘Dur yolcu’ yazısı, burada askerlik görevini yaparken yazılan bir yazı. betonarme harfler üzerine. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak 2015 yılında kurulduktan sonra, 2016 yılından itibaren askeriye tarafından oranın bize devri yapıldı ve bakımını biz üstlendik. Hem bayrağın hem de oradaki yazının. Bu kapsamda biz her sene onları boyuyorduk. Bu sene farklı olarak Filli Boya ile yaptığımız sponsorluk anlaşmasıyla, oradaki boyanın kalitesini biraz daha yükselttik. Bu normal duvara sürülen boyadan ziyade, yol şeritlerini boyamak amacıyla kullanılan daha kaliteli, uzun ömürlü boya cinsi var. Bu boyayı kullanarak daha kaliteli olsun istedik. Bu kapsamda Filli Boya ile hem orası hem de diğer yerlerimiz için bu tür boya tedarikini onlar sağlayacak” dedi.
 
Gümüşdağ, yapılan işlemleri ise şu şekilde sıraladı: “Yazının eskiyen boyası temizlendi, yeni boyalarla özellikle alevin olduğu kırmızı renk boyası ve beyaz boya ile harfler ve figür yeniden boyandı. Bitki temizlikleri yapıldı. Işıklandırma sistemlerinde arzalı olanlar değiştirildi. Biz bunu her sene ‘Dur yolcu’ yazısını ve figürünü daha uzun ömürlü olacak şekilde, buraya yakışır, daha kaliteli boya ile boyayacağız.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN