Kentteki kutlamalar, sabah saat 09:00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Buradaki törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, vali yardımcıları, daire müdürleri, siyasi partilerin yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri, muharip gaziler, askerle ve vatandaşlar katıldı. 
Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın meydandaki Atatürk Anıtına çelenklerinin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi.
Daha sonra saat 09.30’da valilik makamında tebrikat töreni gerçekleşecekti. Saat 10:30’da ise kordon boyunda resmi geçit töreni yapıldı. Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın törene katılan asker, muharip gaziler ve vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlamasıyla başlayan program, saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşının okunmasıyla sürdü.

“TÜRK MİLLETİNE BAĞIMSIZ VE EGEMEN YAŞAMA YOLUNU AYDINLATAN BİR MEŞALE OLMUŞTUR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği Zafer Bayramı mesajı okunduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına Binbaşı Anıl Yeşilyuva konuşma yaptı. Binbaşı Anıl Yeşilyuva; “Türk Tarihinde 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan muharebesi neticesinde kazanılan zaferle Anadolu’nun Türk yurdu olduğu tescillenmiş, yine 26 Ağustos 1922 günü başlatılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi., 30 Ağustosta zaferle sonuçlandırılarak İlelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti kuruluşuna giden yol açılmıştır. Kahraman Türk Ordusu, kendisinden sayıca çok daha üstün olan işgal ordusuna karşı başlattığı, her safhası ile düşünülmüş, hazırlanmış ve bizzat Başkomutan Gazi Mustafa Kemal tarafından sevk ve idaresindeki bu harekat, yıldırım hızında ilerlemiş ve 5 gün içinde zaferle sonuçlandırılarak düşman, İzmir’de deniz dökülmüştür. Kazanılan bu eşsiz zafer Türk ordusunun yüksek kudret ve kahramanlığını tüm dünyaya gösteren muazzam bir eser olmuştur. Bu eşsiz zafer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik ve komutanlık dehası ile ordu millet bütünlüğünde kazanılmış, 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan İstiklal mücadelesinin harp sahasında kesin sonuç alınarak, Anadolu’nun Türk yordu olarak ilelebet kalacağı bir kez daha tüm dünyaya kanıtlanmıştır. 30 Ağustos Zaferi, sömürgecilerin istila emellerini bozguna uğratan, Türk Milletine bağımsız ve egemen yaşama yolunu aydınlatan bir meşale olmuştur. Kudretini asil milletimizin sevgi ve desteğinden alan Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de egemenliğimizin, bağımsızlığımızın şehit kanları ile yoğrularak bayraklaşan kutsal vatan toprakları bütünlük ve güvenliğinin teminatı mavi vatan denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizin koruyucusu olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Kutlamalar, şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreni ile son buldu. Kordon boyundaki töreni izleyen vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla zafer coşkusuna ortak oldu.

Gizem Tuğçe BAYHAN