Çanakkale’de bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Turkcell Gelibolu Maratonu için nefesler tutuldu. 42 kilometre maraton, 21 kilometre yarı maraton, 10 kilometre koşusu ve 5 kilometre halk koşusu olarak düzenlenecek yarışlara katılmak isteyenler için online kayıtlar başladı. Maraton Fuarı 4-5 Ekim tarihlerinde Çanakkale kent merkezindeki 17 Burda AVM’de gerçekleşecek. Burada katılımcıların, göğüs numaraları, zamanlama çipleri ve yarış tişörtleri dağıtılacak. Ayrıca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek katılımcılar maraton hakkında bilgilendirilecek. Dünya tarihinin en çetin savaşlarına sahne olan, yüzbinlerce askerin birlikte yan yana yattığı, doğal güzellikleri ve tarihiyle barışın simgesi olan Çanakkale’nin Türkiye ve dünya tarihindeki en önemli kültür turizmi destinasyonlarından biri olmasından yola çıkarak hazırlanan özel paketlerle, Gelibolu Maratonu sadece bir sportif etkinlik olmaktan çıkarak katılımcılara çok özel deneyimler de sunuyor.
 
Organizasyonun mimarlarından olan Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Turkcell Gelibolu Maratonu bu sene 6 Ekim tarihinde 5.kez gerçekleşeceği müjdesini verdi. Aydeğer, “Türkiye’nin en büyük ikinci maratonu. Türkiye’nin en önemli tematik maratonu diye söyleyebilirim. İlk başladığı 2015 yılından bu güne her geçen yıl artan sayıda sporcu ve katılımcı ile yolculuğunu sürdürüyor. Çanakkale’de sosyal, kültürel ve turizm hayatının çok önemli bir lokomotifi olmuş durumda. Başta Türkiye’nin tüm bölgeleri olmak üzere, yakın coğrafyadan hatta Avustralya’dan sporcuların da katılımları gün geçtikçe artıyor. Bu bizim için en büyük motivasyon kaynağı” dedi.
 
“EN İYİ YOL KOŞULAR ARASINDA SEÇİLEN BİR KOŞU”
“Başta spor etkinlikleri, bir bölgenin turizm hareketinde çok pozitif bir etkisi var” diyen Aydeğer, “Biz de Ahmet Çelik ile birlikte bu organizasyonu ilk planladığımız zaman, özellikle turizmin yavaşladığı Ekim ayı gibi bir zaman diliminde gerçekleştirmeyi planlamıştık ki böylelikle şehrin turizm dinamiğinin yavaşladığı bir zaman diliminde, yeniden farklı bir etkinlikle bir enerji kaynağı olabilmek ve çok şükür ki bu yıl 5.sini gerçekleştiriyoruz. Biz bunu Ahmet Bey ile beraber gerçekleştirdik ama tek bir gayemiz vardı; Gelibolu Maratonu’nun Çanakkale’nin bir spor etkinliği olması, kadim olması ve bunun Çanakkale ile özleşmesi yolundaydı. Bugün bizler varız ama yarın olmayabiliriz. Ama bu etkinlik her yıl büyüyerek şehrin ilgili dinamikleri ile birlikte, şehrimizin insanlarına katma değer sağlamaya devam edecektir. Bizler de buna layık olmak adına elimizden gelen her gayreti gösteriyoruz. Atletizm Federasyonu, organizasyonun çok önemli bir noktasında, destekçileri arasında yer alıyor. Avrupa Atletizm Federasyonu takviminde yer alıyor bu etkinlik ve aynı zamanda IAAF tarafından her yıl yapılan değerlendirme sonucunda ‘en iyi yol koşuları’ arasında seçilen bir koşu. Bundan 104 sene önce 18 milletin göğüs göğse çarpıştığı bir noktada bizler farklı bir amaçla, dünyanın farklı noktalarından insanları burada spor etkinliği için ağırlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“30 BİN TANE FİDANIMIZ YEŞERMEYE DEVAM EDİYOR”
Aydeğer, Gelibolu Maratonu kapsamında 2016 yılında başlattıkları fidan dikimi etkinliği ile sosyal sorumluluk çıktıkları olduğunu söyleyerek, “2016 yılından bu yana her yıl bu kapsamda 10 bin fidan dikiyoruz. İlk 2016 yılında, Güzelyalı’da daha önce bir yangına maruz kalan bölge vardı. Buradaki bölgeye 10 bin fidan dikmiştik. Takip eden yıllarda da 10’ar bin fidan diktik ve Gelibolu Maratonu sayesinde Turkcell’in de katkılarıyla 30 bin tane fidanımız yeşermeye devam ediyor. Çocuklarla yapmış olduğumuz, maraton öncesindeki gün IAF çocuk atletizmi etkinlikleri var. Özellikle genç neslin sporu sevmesi ve sevdirilmesi amacıyla çeşitli atletizm oyunları oynatılacak. Etkinlik alanımız 17 Burda AVM içerisinde konuşlandırılacak. Şuanda 40 kilometre maraton haricinde yarı maraton koşumuz 21 kilometre,  10 kilometre koşumuz var ve 6 kilometrelik halk yürüyüşü, koşusu arasında bir etkinliğimiz olacak. 4 Ekim tarihinde 17 Burda AVM’de kayıtlarla ilgili masalar açılacak. 5 Ekim tarihinde kayıt işlemleri devam edecek ve 6 Ekim tarihinde maraton Gelibolu Yarımadası’nda Morto Koyu’nda başlangıç alacak. Bu yıl çok yüksek bir katılım bekliyoruz. Umarım bu şehirde bu organizasyon her geçen yıl büyüyerek tüm dünyaya Çanakkale’nin, bölgemizin ismini tanıtmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE HALKIMIZ İÇİN DE BİR KONSERİMİZ OLACAK”
Çocuklara ve yetişkinliklere yönelik farklı etkinliklerinde maraton kapsamında yapıldığını söyleyen Aydeğer, “Her yıl maraton içerisinde farklı etkinlikler planlanıyor. Çocuklara yönelik oyunlar, yetişkinlerle ilgili oyunlar sporu sevdiren, çeşitli aktiviteler olacak. Bunu hem cumartesi ve pazar günleri alanda görüyor olacağız. Bunun dışında cumartesi günü, organizasyona katılan ve hatta tüm Çanakkale halkımız için de bir konserimiz olacak. Şuanda hangi sanatçının olacağı konusunda görüşmeler devam ediyor. 5 Ekim tarihinde 17 Burda AVM’de konser etkinliğimiz gerçekleştirecek. Her geçen yıl etkinliğin kalitesini ve uluslararası katılımı arttırmak üzere vizyon çiziyor organizasyonumuz” dedi.
 
“TEMEL AMACIMIZ ÇANAKKALE’Yİ GEZMELERİ, GÖRMELERİ”
Turkcell Gelibolu Maratonu’na şehir veya ülke dışından katılanlar için Çanakkale’yi tanıtmak amacıyla İstanbul çıkışlı tur paketlerinin de mevcut olduğunu söyleyen Aydeğer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Maratona dışarıdan gelen kişilerin konaklamalarını ve Çanakkale ile ilgili olan zaman planlarını en etkili şekilde planlamaları için bizler paketler oluşturduk. Burada amacımız, Çanakkale’nin başta turizmine ve ekonomisine katkı sağlamak. Bu tür organizasyona binlerce kişi hatta aileleri ile katılıyor. Şehrimize de çok önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Restoranından tutun da taksicisine, spor mağazalarına, otellerine kadar çok farklı alanlarda bir ticari hareketinin de olmasını sağlıyor. Burada amacımız özellikle dışarıdan gelen katılımcıların, şehrimizde en uzun sürede konaklamalarını sağlamak. Bu çerçevede onların Çanakkale’de daha fazla konaklamalarını teşvik etmek için cazip paketler üretmeye çalıştık. 2 gecelik, 3 gecelik paketler. Amacımız sadece bu spor etkinliğine katılmaları değil, temel amacımız Çanakkale’yi gezmeleri, görmeleri, burada edindikleri olumlu deneyimleri kendi yörelerinde anlatmaları ve buranın turistik noktalarına, başta Tarihi Gelibolu Yarımadası ve Troya olmak üzere Çanakkale’yi en fazla şekilde gezmelerini sağlanması. Bunun için de bu paketler oluşturuldu. En yoğun şehrimiz İstanbul olmak üzere diğer şehirlerden talep halinde paketler yapılacak. Ama bu paketler İstanbul merkezli.”
 
“5.SENESİ OLMASI BİZLERE BİR ANLAM YÜKLÜYOR”
“Spor, önemli kurumsal şirketlerin de motivasyon faktörü haline geldi. Dolayısıyla bizler de şirketlere, kurumlara da özel paketler uyguluyoruz. Büyük şirketlerin çalışanlarının Çanakkale’ye gelmeleri ile ilgili kurumlarla iletişime geçiyoruz” diyen Aydeğer, “Sosyal medyadan çalışmalarımız devam ediyor. Turkcell’in kendi içerisinde yapmış olduğu tanıtımlar mevcut. Yine organizasyonun canlı yayınlanması için girişimler devam ediyor. Böylelikle şehrimiz hem ulusalda hem de uluslararası arenada ciddi bir tanıtıma da ev sahipliği yapacak. Bu yıl 5.si olması bizim için ayrı bir öneme sahip. Çünkü 5 ve 0 ile biten yıllar, organizasyonların kıymetli seneleri. Bu yüzden 5.senesi olması da bizlere bir anlam yüklüyor” şeklinde mutluluğunu dile getirdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN