İdefix verilerine göre şehir bazında Türkiye’de en çok kitap okuma ve interaktif kitap okuma haritasında Çanakkale ‘çok iyi’ sıralamasında yer aldı. Kitap tutkunlarının idefix.com üzerinden son 6 ayda gerçekleştirdikleri siparişler göz önüne alınarak hazırlanan okuma listesi, Türkiye’nin detaylı okuma haritasını ortaya çıkardı. İl il okuma oranları, bölge ve şehirlerin okuma sıralaması ve farklı şehirlerdeki okuyucuların daha çok hangi yazarları seçtiği gibi bilgilere ulaşılabilen çalışma kapsamında, okuma endeksi sonucunda 2,08 okuma endeksi ile Ankara, Türkiye’nin en çok kitap okuyan şehirleri listesinde başı çekti. Çanakkale ise en çok kitap okuyan 10 şehir arasında yer aldı.
Verilere göre Çanakkalelilerin en sevdiği yazarlar; Stefan Zweig, Sabahattin Ali ve İlber Ortaylı olarak açıklandı. Türk ve dünya romanları ile dünya klasiklerinin en çok okunan türler olduğu Çanakkale’de İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları ve Doğan Kitap, tercih edilen kitap evleri olarak sıralandı. 
Kitap okuma verilerine dair görüşünü bildiren İl Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar, “Çanakkale’miz iller arasında çok iyi sıralamasında. Bizce yeterli değil. Amacımız, gayretimiz, çalışmamız çok yakında harika seviyesine ulaşmak. 2 ay içerisinde yeni modern binamıza taşındığımızda hizmet kalitemiz ve okuyucu sayımızda çok iddialıyız. Çünkü burası Çanakkale” dedi.

Gülçin AKIN