Bu durum hem balık esnafının hem de vatandaşın yüzünü güldürdü. Balıkçılar, yaz aylarında en çok talep gören balığın sardalya olduğu belirtilirken, tezgahların çeşitlenmesi ile işlerin açıldığı da söyledi. Balık Hali’nde sardalyanın fiyatı 20 TL’ye kadar gerilerken, levrek ve çipura 50 TL’ye kadar çıktı.
 
Çanakkale’nin de önemli geçim kaynaklarından biri ve sofraların vazgeçilmez ürünü, protein kaynağı olan balık, şu sıralar sofralarda yerini daha çok almaya başladı. Küçük tekne ve trollerinin av yasağının kalkmasıyla beraber tezgahlardaki çeşitlilik arttı. Fiyatların da makul olduğunu belirten balık esnafı, vatandaşın memnun olduğunu dile getirdi. Balık Hali’nde sardalya 20-25 TL, mezgit 35 TL, turna 30 TL, deniz çipurası ve levreği 50 TL, kolyoz 35 TL, kalamar 50 TL civarında alıcısını buluyor.
 
“SARDALYANIN FİYATI İNİŞLİ ÇIKIŞLI”
Balıkçılık yapan Tuncay Dinç, esnafın da vatandaşın da fiyatlardan memnun olduğunu dile getirerek, “Yaz ayında en çok giden balık sardalya ama troller açıldıktan sonra kalamar, mezgit, turna gelmeye başladı. 1 Eylül’de de büyük teknelerin av yasağı kalkacak, o zaman palamut, hamsi, çinekop, istavrit çok bollaşacak. Çeşit o zaman bol oluyor. Şimdi ufak tekneler 30 kasa balık yakalıyorsa gırgırlar 1500-2000 kasa yakalıyor. Şu an en pahalı balık uskumru, mezgit, deniz levrekleri oluyor. Deniz levrekleri, deniz çipurası oltayla yakalandığı için pahalı oluyor. Vatandaşın yaz ayında en çok rağbet gösterdiği mevsim balığı sardalya, yağlı dönemi şu an. İrisi var 25 lira, ufağı var 20 lira. Şu an düşüş zamanında. Yarın öbür gün 15’e düşer. Hava biraz çalkantılı olduğu zaman ufak tekneler çıkamıyor, o yüzden kimi zaman balık az geliyor. O yüzden sardalyanın fiyatı sürekli inişli çıkışlı oluyor. Tava ağır oluyor, sıcakta yenmiyor ama vatandaş sardalyayı ızgara yapıyor, fırın yapıyor o yüzden en çok giden balık sardalya oluyor hep. Yazın büyük balık pek gitmiyor, yazın giden balık kültür çipurası, kültür levreği oluyor. Fiyatlar ucuz olunca biz de memnun oluyoruz. Şu an vatandaş da memnun fiyatlardan” şeklinde konuştu.
 
“KIŞIN BALIKÇILARIN BAYRAMI”
İnşaat sektöründen balık esnaflığına geçtiğini söyleyen ve 4-5 yıllık bir deneyimi olduğunu belirten Murat Sevinç fiyatların değişiklik gösterdiğinin altını çizdi. Sevinç, “Yazın en çok giden balık sardalya, levrek ve çipurada beraberinde geliyor. Onun dışında diğerleri ağır, karides-kalamar gibi. Büyük teknelere avlanmak hala yasak ama diğerleri zaten devam ediyor. Devam edenlerde de zaten levrek, çipura, sardalya, kolyoz, mezgit çıkıyor. Karidesler, kalamarlar da çıktı. Onlar da güzel, hepsi mevsim balığı. Fiyatlarda zaman zaman yükselme oluyor, hafta sonu sardalya 40-45 arası gidiyor ama hafta içi 20 TL oluyor. Biz istiyoruz ki 15-20 olsun, bütün vatandaşlar yesin. Şu anki fiyatlar 5-10 lira daha aşağı olmuş olsa daha memnun olacağız ki insanlar daha çok memnun olsun ama vatandaş yine de memnun. Vatandaşın en çok rağbet gösterdiği balık sardalya, onu levrek ve çipura takip ediyor daha sonra da kalamar, karides geliyor. En son kolyoz oluyor, melenur gelirse melenur oluyor ki onlar gelmiyor zaten. O yüzden genelde ağırlık olanlar bu balıklar oluyor. En ucuz balık sardalya, en pahalısı levrek ve çipura. Sardalyanın kilosu 20 TL, levrek ve çipura ise 50 TL’den satılıyor. Yaza göre kışın işler hep daha açık yani kışın balıkçıların bayramı diyebiliriz. Çünkü yazın sardalyanın dışında pek alternatif olmuyor ama kışın alternatif çok oluyor. Kışın balığın bozulma şansı olmuyor, palamut, çinekop, lüfer, sarı kanat gibi balıklar geliyor. Günde beş lira ciro yapıyorsak kışın mevsim açıldığı zaman 7-8-9 lira ciro yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN