Rehberlerin vermiş oldukları hizmet faaliyeti neticesinde üçüncü şahıs gerçek veya tüzel kişilerde kalan ve tahsil edemedikleri her türlü alacakları için uzman şirket ile arasında sözleşme imzalandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Turist Rehberleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Biçer, meslektaşların haklarını korumaya devam edeceklerini söyledi.
 
Turist Rehberleri Birliği ve ARMA Alacak Yönetim Danışmanlık ve Destek Hizmetleri şirketi arasında imzalanan sözleşme kapsamında, rehberlerin tahsil edemedikleri alacakları şirket tarafından takip edilerek muhataplara hukuki süreç hakkında bilgilendirme ve ödeme için hatırlatmalar yapılarak ödeme alınmaya çalışılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan TUREB Yönetim Kurulu Üyesi Adem Biçer, “Çanakkale Türkiye’de turizm sezonu en uzun bölgelerden birisi. İstanbul ve Kapadokya’dan sonra en uzun sezon burada oluyor. Bu tabi yerli pazarın, yerli piyasanın bölgemize yoğun ilgi göstermesi ve 2015’ten sonraki yıllardan sonra bu yıl tekrar pozitif artış ver. Yabancı turist sayısında çok artış olduğunu görüyoruz. Özellikle geçen sene ile karşılaştırdığımda, bu sene Anzak Haftası ile başlayan ve Haziranın son haftasına kadar devam eden yabancı turist gruplarına hizmet verdim. Bu şunu gösteriyor; Çanakkale’de artık dış politikada bir sıkıntı olmuyorsa ve gergin ortam ortadan kalktıysa bu bize döviz olarak yansıyor. Bunu çok net görüyoruz. Çanakkale genelinde gördüğümüz yabancı turist hareketi ülkeye de yansıyor. Bu da sektörel sıkıntıları arttırıyor tabi. Turlarda rehberlerin ücretini tam vermek istemeyen veya rehberlerin ücretlerini yüksek bulan şirketler var. Çanakkale’de bunu gözlemledik. Birkaç yıldır bunun takibindeydik. Her yerde olduğu gibi burada da oluyor çünkü hizmet sektörü bu. Çok sayıda meslektaşımız mağdur olduklarını bizlere ilettiler. Biz de bunu merkeze taşıdık. Türkiye’deki bütün meslek odalarımızdan benzer şikayetleri alınca, harekete geçtik ve çözüm yoluna ulaştırmaya çalıştık. Bütün rehberlere katkı sağlayacak. Bizler bunun için bu pozisyonlardayız, onun için varız” şeklinde konuştu.
 
“SON ZAMANLARDA MESLEKTAŞLARIMIZDAN ŞİKÂYETLER ALMAYA BAŞLADIK”
Biçer, yapılan bu anlaşma ile ilgili olarak, “Turist Rehberleri Meslek Kanunu 2012 yılında yürürlüğe girdi. Bu kanunla beraber yönetmelik oluşturuldu. Bir düzenleme geldi rehberlik mesleğine, usul ve esaslarına. Bu usul ve esaslarda zorunlu olan hususlardan birisi bir rehber işe çıktığı zaman sözleşme yapmak zorunda çalıştığı şirket veya şahısla. Sözleşmede kaç kişi olduğunu, fiyatı, hangi dilde hizmet verdiğini belirtmek zorunda. Bu doğrultuda, bir nevi rehberleri ve hizmet alan kişiyi, her iki tarafı da garanti altına alan bir sözleşme zorunluluğu var. Son zamanlarda meslektaşlarımızdan şikâyetler almaya başladık. İş yaptıkları seyahat acentaları sözleşmeleri olmalarına rağmen rehberlere ödemelerini yapmıyorlar. Bunun sayısı artınca, biz de yönetim kurulu olarak bir çalışma yaptık ve bir danışmanlık şirketi ile anlaşma sağlamak üzere şartları ilettik. Rehberlerin lehine olacak şekilde bir çalışma yapılmasını istedik. Araştırmalar yapıldı ve ARMA Alacak Yönetim ve Danışmanlık Destek hizmetleri şirketi ile sözleşme imzaladık. 28 Haziran tarihinden itibaren uygulama başladı” bilgilerini paylaştı.
 
“MESLEKTAŞLARIMIZ PROSEDÜRLERLE UĞRAŞMAYACAK, İŞİNE ODAKLANABİLECEK”
“Bununla birlikte meslektaşlarımızın mağduriyetlerini önlemeye çalışıyoruz” diyen Biçer, şu ifadeleri kullandı: “Turist Rehberleri Birliği ve odalarının temel amacı önce meslektaşlarının özlük haklarını ve yasal haklarını korumak. Bu hususta çözümler bulmak. Yönetim kurulu olarak bu konuda yoğun çalıştık. En uygun şartları oluşturan şirketle anlaşma imzaladı. Alacaklarında sıkıntı yaşayan, ücretlerini alamayan vatandaşlarımız doğrudan bu danışmanlık şirketiyle temasa geçerek, ellerindeki belge, dokümanları sunarak şirkete mağduriyetlerini bildirecekler ve TUREB adına veya şikayetini ileten rehber adına danışmanlık şirketi takibe alacak, incelemeyi yapacak ve gerekirse hukuki işlemleri başlatacak. Bu şekilde rehberlerin alacaklarını tahsis edecek. Tabandaki herkes bu karara sevindi. Kanayan yaralarımızdan biriydi bu. Sözleşme, savcılık, acentaların kaçması derken vakit de yaratmak zor olabiliyordu. Artık böyle olmayacak. Rehber sadece bilgilerini iletecek. Bu şirket onlar adına bu işlemleri yürütecek. Kanun çıkarıldığından beri sahadaki en büyük problemlerimizden biri buydu. Çözüm olacağına inandığımız bir adım attık. Tabi meslektaşlarımızda yasal zemini hazırlamak için sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor öncelikle. Bu sözleşme sadece kâğıda dökülmüş bir belge olmasına gerek yok, telefondan bir mesaj, mail gibi herhangi bir yazışmada belge niteliği de taşıyor. Önemli olan mutabakatın sağlanmış olduğunu belirten ifadelerin bulunması. Rehber camiası bununla birlikte önemli bir kazanım elde etmiş oldu. Meslektaşlarımız prosedürlerle uğraşmayacak, işine odaklanabilecek. “
 
Gizem Tuğçe BAYHAN