Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törende, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimini engellemek için canını veren şehitler anıldı. Törene, Astsubay Ömer Halisdemir'e 'vur' emrini veren Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın yanı sıra Çanakkale protokolünden birçok isim katıldı.
 
Çanakkale’de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Şehitler Abidesi'nde etkinlikler düzenlendi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde ve Çanakkale Valiliği’nin koordinesinde düzenlenen programa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, siyasi parti başkanları, kurum müdürleri, protokol üyeleri, askerler ve vatandaşlar katılım sağladı.
 
“ON BİNLERCE VATANDAŞIMIZ BU KANLI GİRİŞİME SET OLDU”
Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Tören, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nda görevli İdari Uzman Serap Yakut’un yaptığı konuşma ile devam etti. Yakut, “Ülke ve demokrasi tarihimiz açısından bir miladı teşkil eden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü anma programı vesilesiyle bir aradayız. Anayasal düzeni ve sistemi yıkmaya yönelik tertiplenen 15 Temmuz Darbe Girişiminde askeri helikopterler ve uçaklar, tanklar, gemiler, zırhlı araçlar ve 10 binden fazla terör mensubu, ülkemizi kana boğmaya çalışarak, Türk milletine korku dolu bir gece yaşattılar. O gece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, polis karargahları, Milli İstihbarat Teşkilatı binaları, Ankara Emniyet Binası, Özel Harekat Merkezi, Türksat, medya kurumları ve özellikle Gazi Meclisimiz tam 11 kez bombalanmıştır. Bu kanlı girişimden geriye, resmi verilere göre 251 şehit, 2 bin 740 gazi kaldı. On binlerce vatandaşımız, vatanını ve demokrasiyi korumak için bu kanlı girişime set oldu” dedi.
 
“BU YIKICI HAREKET YAŞAM ALANI BULAMAYARAK YOK EDİLMİŞTİR”
“Ortak bir ideal ve ülkü etrafında kenetlenen milletimizin tarih yazdığı 15 Temmuz, sadece yaşadığımız bugünlerde değil, gelecekte de bir demokrasi zaferi olarak yerini almaya devam edecektir” diyen Yakur, “Milletimizin özgür iradesi ile yönetime taşıdığı devlet güçlerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak planlanan bu yıkıcı hareket, daha ilk saatlerinde yaşam alanı bulamayarak yok edilmiştir. Fert, millet, devlet ve gelecek ülküsü açısından önemli bir eğişi atlattığımız bugünde demokrasimize yapılmış en ağır saldırılardan biri, dik duran ve darbeye boyun eğmeyen, iradesine sahip çıkan Türk milleti ve güvenlik güçlerimiz tarafından bertaraf edilmiştir. Milletimizi, milletimizin iradesini ve millet iradesinin yaşatıldığı Gazi Meclisimizi yıkmaya yönelik düzenlenen bu hain saldırıda, ‘Çanakkale Ruhu’ çelikten bir iradeye bürünerek yeniden dirilmiştir. Unutulmamalıdır ki Gazi Meclisimiz, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten, demokrasiye geçişimizi gerçekleştiren, demokratik parlamenter sistemi yıllar içinde geliştiren, bir milleti yokluk ve yoksulluktan arındıran ve geleceğe taşımanın mücadelesini veren bir meclistir” şeklinde konuştu.
 
“AZİZ EMANETLERİNE SAHİP ÇIKABİLMENİN ONURUNU TAŞIYORUZ”
Yakut, sözlerine şu şekilde devam etti: “Devlet kurumlarımızı ele geçiren illegal güçlere karşı, bomba ve kurşun sağanağı altında Türkiye Cumhuriyeti’ni ve kurumlarını canı pahasına koruyan vatan evlatlarımızın her biri o günün unutulmaz kahramanları olmuşlardır. 1915’te Çanakkale’ye saldıran işgal güçlerine geçit veremeyen, onları müthiş bir savunma ile durdurmayı başaran Mehmetçiklerimizin, savunma ve direnme ruhu asırlar sonra yeniden canlanmıştır. O ruh sayesindedir ki bugün, geçmişten geleceğe vatan savunmasında şehit düşmüş olan her bir insanımızın manevi huzurlarında bulunuyor ve aziz emanetlerine sahip çıkabilmenin onurunu taşıyoruz. Milli tarihimiz, milli irademizi ve bağımsızlığımızı korumak adına kendisinden feyz alacağımız, yaşaması için daima mücadele vereceğimiz direniş örnekleri ile doludur. 15 Temmuz günü, o günün acılarını omuzlarında sırtlayan 16 yaşından 68 yaşına kadar toprağa verdiğimiz 251 vatan şehidimizi, vermiş oldukları onurlu direniş için saygıyla, rahmetle ve minnet ile anıyoruz.”
 
İdari Uzman Serap Yakut’un konuşmaları büyük alkış almasının ardından, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı abidede bulunan sembolik şehitliklere karanfil bıraktı. Program, Şehitler Abidesi Camii’nde Kuran-ı Kerim tilaveti ve mevlidi şerif okunması ile devam etti. Katılımcılara pilav ikramı ile program son buldu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN