Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Temmuz 2019 ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Meclis karşısında konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Bu liman olmazsa özellikle ve özellikle Çanakkale’mize konteyner limanı özelliğini katmamız gerekiyor. Bu küçük ihracatçı açısından çok önemli bunu da vurgulamak istedim” açıklamasında bulundu.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, konuşmasına bölücü terör örgütlerinin hain saldırısında vatanı, bayrağı ve milleti için canını feda eden şehit düşen Mehmetçiklere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır dileyerek başladı. Kılıç, “2019 yılında Türkiye olarak İstanbul seçimlerine kilitlendik ve bütün esnafımız seçim süreci içerisinde ciddi olarak etkilendi. Aylardır ne olacak, nasıl olacak diye piyasalar üzerinde etkili olan seçimleri geride bıraktık. Şimdi hükümet olarak siyasette, ekonomide ve finansal piyasalarda büyüyen sorunları çözmek için çaba harcama zamanıdır. Tüm esnaf olarak bu çalışmalara acil ihtiyacımız var. Özellikle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı konularda güven ortamı oluşturulmalı ve ekonomik reformlar yaparak piyasalara güven ortamı sağlanmalıdır. Diğer yandan S 400 alımı için dik duruşumuz önemli, Doğu Akdeniz’de yaşanan sıcak gelişmeler AB ve ABD ilişkileri, Suriye Bölgesinde yaşananlar, Rusya, Fransa ile ilişkilerde ekonomik anlamda dış güçlerin baskısı ülkemizde piyasalarda güvensizlik ve tedirginlik yaratmakta, bir an önce bu sıkıntılarımıza çözüm üreterek piyasaları rahatlatmalıyız. Siyasette kendi içimizde bölücü kırıcı bir dil değil, düşüncelerimiz ne olursa olsun birleştirici güçlere karşı beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Biz güçlü bir ülkeyiz ve beraberlik içinde hareket edersek, çözemeyeceğimiz bir sorun kalmaz diye düşünüyorum. Şehrin STK’ları, yerel yönetimleri ve kamu olarak çok paralar harcamadan bu kararı gözden geçirmekte fayda olduğunu, bu festivalin Çanakkale’nin festivali ve her kuruluş sahip çıkmalıdır, diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ İLE BİRÇOK SEKTÖR DE HAREKETLENECEK”
“Çanakkale’mizde yaz sezonu dolayısı ile nüfus sayımız gelen misafirlerimizle ciddi oranda arttığını görmekteyiz ve birçok esnafımız bu durumdan faydalanmaktadır” diyen Kılıç, “Ekonomik sıkıntılar da yapılacak reformlar ile piyasalara güven gelir ise üretimi arttırabiliriz. Faiz oranlarının düşürülmesi ile birçok sektör de hareketlenecek, gelir düzeyimiz artacaktır ve hep birlikte mutlu bir şekilde yaşantımıza devam edeceğiz. Sözlerimi daha fazla uzatmadan bu ay içinde doğum günü olan arkadaşlarımızın doğum günlerini kutluyorum. Önümüzdeki ayda Kurban Bayramı’nı kutlayacağız. Şimdiden Kurban Bayramının tüm İslam âlemine hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygılar sunuyorum” dedi.
 
“ÇANAKKALE’NİN OTOPARK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN ROL MODEL OLMAYA HAZIRIZ”
ÇTSO Yönetim Kurulu adına meclis konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, “Sinerji toplantılarımıza yine devam ettik, haziran ayı içerisinde 12 ve 13 no’lu meslek grupları ile bir araya geldik. 12 no’lu meslek gurubumuz 13 no’lu da aynı hemen hemen daha çok merkezdeki üyelerimizden oluşan bir meslek grubumuz, perakendecilerden oluşan bir meslek frubumuz. Çarşı esnafının istekleri çarşının hareketlendirilmesi veya insanların çarşıya daha fazla talep göstermesi yönündeydi. Sorunlardan bir tanesi de sürekli dile getirilen otopark sorunu. Otopark sorunuyla ilgili toplantının sonunda gerçekleştirilen gerçi bunların hepsini sosyal medyada paylaştık ama bir daha vurgulamak istiyorum. O toplantının sonunda otopark çarşının girişine, çarşıya yakın merkezi bir yerde otopark yapmak için rol model olabileceğimizi, kamunun veya Belediye’nin bize yer gösterdiği takdirde kesinlikle gelir amacı olmadan sadece bu yapılabilir şeklinde bir rol model olarak otopark yapabileceğimizi ifade ettik. Amacımız otoparkçılık yapmak değil, amacımız bu şekilde yapılabiliyor demek. Bunu bir daha duyurmak istiyorum. Kamudan veya Belediyeden uygun gördükleri yeri bize versinler, uygun şartlarda versinler biz rol model olmak istiyoruz” diye konuştu.
 
“MEMLEKETİMİZE DÖVİZ GELSİN”
“Üyelerimizin ihracatına destek vermek üzere odamız bünyesinde dış ticaret istihbarat birimi kuracağız” diyen Semizoğlu, “Amacımız hiç ihracatı olmayan KOBİ’lerimize ihracat yolunu göstermek ve dış piyasa ile kendilerini tanıştırmaktır. Arkadaşlar 40 civarında direk ihracatçımız var. İşte Çanakkale için sordukları zaman diyoruz ki İÇDAŞ’ımız var, Kaleseramik’imiz var, Dardenel’imiz var, Akçansa’mız var. Bu firmalarımızı evet göğsümüzü kabartarak söylüyoruz. Bu firmalarımız bizim baş tacımız ama onlar zaten ihracat işini yemiş yutmuşlar. Bizim onların tecrübelerini bu kürsüden anlatmalarına ihtiyacımız var. Biz sıfırdan ihracata başlayacak olan üyelerimizin gelişmesini, ihracatla tanışmasını amaçlıyoruz. Bunun için Odamıza bir ihracat birimi kurmak istiyoruz ve bununla ilgili çalışmamız var. Önümüzdeki dönemde de bunu açıklayacağız zaten. 40 olan ihracatçı sayımızı en azından görev süremizde üçe, dörde, beşe katlamayı hedefliyoruz. Ne ihraç ederse etsin. İsterse Bayramiç beyazı ihraç etsin, isterse salatalık ihraç etsin ama ihracatçı olalım. Memleketimize döviz gelsin” ifadelerini kullandı.
 
“LİMAN’IN ÇANAKKALE LİMANI OLDUĞU VURGUSUNUN ALTINI ÇİZDİK”
Semizoğlu, üretmeden kalkınmanın mümkün olmadığını söyleyerek, “Üretmeden kalkınmak mümkün değil bunu da hep söylüyorum. Binde 2’lik bölümün üretimi ne kadar büyük olursa olsun bu ülkenin kalkınması için yetmez. Çünkü tabana yaymamız gerek. Şimdi ihracat diyoruz. İhracatın en önemli etkenlerinden biri de lojistik. İlimizde de bir Liman var. Liman ile ilgili ihracatçı üyelerimizden gelen talepleri Vali Bey’e ilettik ve Vali Yardımcısı eşliğinde geçen ay Liman’da Vali Yardımcımız Celil Bey’in başkanlığında bir toplantı düzenledik. Limanımızın yetkilileri katıldılar. Vali Yardımcımız başkanlık etti. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri oradaydı. Şirketlerimiz oradaydı. Liman’ın Çanakkale Limanı olduğu vurgusunun altını çizdik. Liman yap, işlet, devret modeliyle A.Ş. dahi olsa bir firmaya verilmiştir. Ama Liman olarak çalıştırılmak üzere verilmiştir, bunun altını çizdik. Liman yöneticisi, şirketin temsilcileri de bu konuşmalarımızı dikkate alacaklarını söylediler. Yani bu liman olmazsa özellikle ve özellikle Çanakkale’mize konteyner limanı özelliğini katmamız gerekiyor. Bu küçük ihracatçı açısından çok önemli bunu da vurgulamak istedim” diye düşüncelerini belirtti.
 
“BİRLİKTEN KUVVET DOĞACAĞINA İNANIYORUM”
Semizoğlu, Çanakkale gündemine dair olarak şunları da söyledi: “Bu arada Çanakkale’de güzel şeyler de oluyor. Merkez İlçe Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan Bey, Ak Parti Grup Başkan Vekili Sayın Bülent Turan Bey’i Meclis’te ziyaret etmeleri ve birlikte birlik beraberlik pozu vermeleri gerçekten Oda Başkanı olarak beni heyecanlandırdı ve mutlu etti. Bu birlikteliğin devam etmesini umuyorum, istiyorum, arzuluyorum. Birlikten kuvvet doğacağına inanıyorum. Önümüzde 4 yıl daha seçim yok, bunun için de hepimizin çalışması gerektiğine inanıyorum. Çünkü küçük şehirdeyiz herkes Vekilimizi de, Belediye Başkanımızı da gün içinde görüyor. Bunun için, bunun devam etmesi konusundaki telkinlerimizi şahsen de verelim. İşte basının huzurunda da verelim arkadaşlar. Çünkü kavganın hiç kimseye faydası yok, birliktelik en güzel şey. Bizim Meclis üyesi arkadaşımız, aynı zamanda Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt Bey, Belediye Meclisinde yine turizmci arkadaşlarımızın da kolu olan dalış turizmi konusunda güzel bir sunum yaptı. Bu sunum zaten TBMM’den bu izin yasalaşarak çıktı. Çıkması yeter mi? Yetmez buna destek olmamız lazım. Burak Kunt kardeşimize bu projesi için destek olmamız lazım. Hep kötüyü konuşmamamız lazım, iyileri konuşmamız lazım. Yani bunu nasıl Mısır geçim kaynağı haline getirdiyse, Burak’ın sunumunu dinledim 13 dakikalık bir video gerçekten çok güzel. Bu konu da Burak kardeşimize teşekkür ediyorum. Ticaret ve Sanayi Odası olarak da desteklerimizi ifade etmek istiyorum. Tabi aynı dalış turizmi ile ilgili 15. Komite Başkanı İlhami Gezici kardeşimiz de iki yıldır resmen tabiri caizse paçamı bırakmadı. Başkanım bunların rezervasyonları 1 yıl önceden yapılıyor ve İlhami Gezici’nin bu çabası neticesinde zaten Boğazdaki bu batıkların dalış izni yasalaştı. Yani İlhami Bey’e de teşekkür etmek istiyorum huzurlarınızda.”
 
Gülçin AKIN