Anadolu’daki firmaları, esnafları tanımak amacıyla farklı şehirlerde düzenledikleri toplantılarla şehrin dinamiklerini tanımak ve ekonomisi hakkında çalışmalar yapmak üzere bir araya gelen ASKON’un Çanakkale’de gerçekleştirdiği toplantıya protokolden birçok katılım oldu.
 
ASKON­, 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Çanakkale’de düzenlendi. Toplantıda ülke ve şehrin ekonomisi ile ilgili ayrıntılar konuşuldu. ASKON, toplantılarına bir yenilik de katarak Çanakkale’de düzenlemiş oldukları programda ilk kez ulusal kanalda canlı yayın yaptı. Kamuoyu ile ekonomi değerlendirmelerini paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, canlı yayınların bundan sonraki toplantılarda da devam ettireceklerini söyledi.
Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Teknopark CEO’su Erkan Bil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.
 
“ŞEHRİN EKONOMİSİNİ DETAYLICA İNCELİYORUZ”
Toplantı öncesinde ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Çanakkale’de düzenledikleri 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı hakkında düşüncelerini paylaştı. Aydın, “Her ay aylık ekonomi değerlendirme toplantısını bir şehrimizde yapıyoruz. Bu ayımızı da Çanakkale’de yapmaya karar vermiştik. Bu toplantılarda şunu çok önemsiyoruz, gittiğimiz şehirde şehrin ekonomisini, şehrin ihracatını ithalatını, ülkeye kattığı değeri, ne imkanlara sahip olduğunu, bütün şehri detaylıca inceliyoruz. Aslında bir röntgenini çekmiş oluyoruz” dedi.
 
“ÇANAKKALE’NİN BÜTÜN ESNAFIYLA, İŞ DÜNYASIYLA, TEKNOPARKIYLA BİR ARAYA GELDİK”
Ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, toplantıların yapıldığı şehirlerle ilgili çıkarım yaptıklarını ve şehrin ekonomisi hakkında fikir elde etmek istediklerini belirten Aydın, “Bu beşincisini düzenlemiş olduğumuz ve her ay bir şehirde devam edeceğimiz bir programda şehirden başlıyoruz, akabinde ülke ekonomisindeki gelişmeleri hep birlikte burada üyelerimizle ve kamuoyu ile paylaşmış oluyoruz. Bu toplantıları sadece bir araya gelip konuşup sonunda nihai bir karar almadan ayrılmak istemiyoruz. Şehrin ticaret odasından, ziraatinden, üniversitesine kadar burada olacak. Kendilerine soracağız, çıktılar alacağız ve bu almış olduğumuz çıktıları yetili mercilerde Çanakkale’nin bütün esnafıyla, iş dünyasıyla, teknoparkıyla bir araya geldik ve şunu gördük, şunu çıkardık diye bir sonuç almak istiyoruz. Ülke ekonomisi dünyadaki hızlı gelişmeler yaşıyoruz ve bugünlerde yaşamış olduğumuz sayın cumhurbaşkanımızın G-20’de Trump ile bir araya geldiler. Güzel mesajlar vereceğini bekliyoruz. Ülke ekonomisi ile alakalı baktığımızda dünyanın küresel bir daralmanın yaşadığı Türkiye’nin dolaylı olarak etkilenmesi mümkündür. Bu da maalesef bazı rakamlara yansıdı. Çanakkale’nin rakamlarına baktığımızda gerilemeleri görmekteyiz. Ama bununla birlikte ihracatımız büyüyor. Ekonomi açısından bakıldığında geçtiğimiz ay cari açığımız 1.8 milyar dolara kadar geriledi. Bunlar güzel veriler. Biz inşallah katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaştığımızda ilk önce cari açığımızı kapatıp sonrasında da ülke ekonomisine değer katacak, tarımından tekstiline kadar ileri teknoloji ürünlerinden otomotive kadar, her üründe bütün çalışmaları ürün bazında çalışmalarımızı yapıyoruz. İki hafta önce Konya’da tarım zirvesini yaptık, Kayseri’de ekonomi zirvesini yaptık, şimdi Güneydoğu Anadolu’da projesini devam ettirdiğimiz ve hayata geçmesini istediğimiz önemli bir zirveyi, bir Anadolu aslanına yakışır şekilde Anadolu’da icra etmiş olacağız. Teknolojisiz ASKON olmaz dedik, Ekim ayında dünyadan katılımcıların olduğu, dünyadan teknoloji firmalarının katılacağı Akıllı Gelecekler Zirvesini gerçekleştirmiş olacağız. Çanakkale’deyiz, şehitler diyarındayız, güzel şehrimizdeyiz. Burada açıklayacağımız toplantılarda hayırlara vesile olur” şeklinde konuştu.
 
“2023 HEDEFLERİNE BİZ ASKON OLARAK DÖRT ELLE SARILDIK”
“Önümüzdeki 5 sene seçim söz konusu değil. 5 sene belediyeciliği konuşmayacağız. Aynısını 31 Mart’ta söylemiştik” diyen Başkan Aydın, “Biz sonucun ne olduğu önemli değil, 2 Nisan’ı dört gözle bekliyoruz demiştik. Çünkü biz iş dünyası olarak acilen birçok seçimin getirmiş olduğu zaman kayıplarını hızlıca kenara bırakıp, asıl gündemlerimize odaklanmamız gerekiyor demiştik. Sonrasında İstanbul’da bir seçim tekrarlanması oldu ama o da bitti. Şuan önümüzde koca bir 4 sene var. İş dünyamızın, ihracatçılarımızın, esnafımızın, sanayicilerimizin hızla işine, işlerimize, ülkenin geleceğine biz neler katabiliriz bunun üzerine çalışacağız. Sayın cumhurbaşkanımızın koyduğu 2023 hedeflerine biz ASKON olarak dört elle sarıldık. Önümüze ödevlerimizi aldık, üzerimize düşen görevleri aldık, 2023 için çalışıyor olacağız” ifadelerini kullandı.
 
5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı açılış konuşmaları ile başladı. ASKON Çanakkale Şube Başkanı Eren Türe, katılımcılara hoş geldiniz diyerek, konuşmasını yaptı. Türe, “Öncellikle böyle anlamlı bir programı, cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı şehitler diyarı Çanakkale’mizde yapma fırsatı tanıdığı için Genel Başkanımız Orhan Aydın Bey’e teşekkür ediyorum. Toplantımıza katılarak bizleri onurlandıran sizlere de ayrı ayrı teşekkür ederim. Toplantımızın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
 
“ÇANAKKALE ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE EN ÜST DÜZEYDE KATKIYI İLERİKİ SÜREÇTE SUNACAKTIR”
Ardından Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, kürsüye gelerek yaptığı konuşmada, “Düzenlenen bu toplantının ilimiz için Türkiye’miz için hayırlı olmasını diliyorum. Çanakkale dendiği zaman tüm coğrafyamızda yer etmiş. 104 yıl önce kahraman ecdadımız zor şartlar altında destansı bir mücadele ortaya koydular ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözü yazıldı. Günümüz süreçte zor zamanlardan geçiyoruz. Dünyada dengelerin değiştiği bir dönemden değişiyor. Türkiye’de bulunduğu stratejik konumu sebebiyle her zaman bunun içerisinde. Bizler de ülkemizi ileriye taşımak için, bürokrasi olarak bizler iş adamları olarak sizler, elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışacağız. Çanakkale, Türkiye’de coğrafi konumuyla, doğal güzellikleriyle, tarımıyla, sanayisiyle önde gelen illerinden biri olmaya aday. Türkiye’de kişi başına en çok yatırımın alındığı il ve yatırımlarda olağanca hızıyla devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bağlantılarının devamı ile birlikte Çanakkale çok önemli avantajlara sahip. Daha da ileri taşınacak. Yaşanabilir kentler sıralaması geçtiğimiz gün açıklandı. Almış olduğu yatırımlarla üst sıralara doğru tırmanmış durumda. Çanakkale’de biz valiliğimiz olarak, belediye başkanımız ve milletvekillerimizin destekleriyle her zaman en iyisini yapmak için, daha büyük yatırımlar almak ve ilimizi daha ileriye götürmek için çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 2018 Troya Yılı’ydı, bu yıl da aynı şekilde uyum şeklinde ciddi bir çalışma yaptık ve Çanakkale’yi turizm anlamında ön sıralara taşıma başarısını elde ettik. Burada kıymetli iş adamlarımıza, Çanakkale’nin çok ciddi yatırım fırsatları sunduğunu da belirtmek istiyorum. Hali hazırda çalışması devam eden, Türkiye’nin en hızlı ilerleyen organize sanayi bölgesi yatırımı olan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de hızla devam ediyor. Başta burada ASKON başkanı ve yönetim kurulu nezdinde ASKON’un çok kıymetli üyeleri iş adamlarına Çanakkale’nin bu fırsatlarını en iyi şekilde görüp, değerlendirip, yatırım yolunda çalışmalar yapmalarını diliyorum. Umarım Çanakkale ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkıyı ileriki süreçte sunacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.
 
“İHRACATIMIZ YÜZDE 7.1 ARTARAK 168.1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise yaptığı konuşmada, “ASKON’un ekonomik zirvelerini takip ediyoruz özellikle ve bu süreçte bizler için çok kıymetli. 31 Mart seçimlerini atlattığımız ve hemen akabinde yenilenen İstanbul seçimini atlattığımız bugünlerde biliyoruz ki aslında birlik beraberliğin önemi çok daha net görülüyor. Her şeyden önce en güzel haber, dört yıl daha bu ülkede seçim olmayacak olması. Özellikle sizler gibi iş adamları ve bizler siyasetçilerin ortak noktası da bence bu. Ülkemiz bu son dönemde terör örgütlerinin çeşitli saldırılarıyla, ardından darbe girişimiyle ve son yaşadığımız ekonomi saldırılarıyla biraz hırpalandığı bir dönemden geçiyor. Ancak şunu çok net görüyoruz ki Çanakkale’de bu topraklarda varoluşun ne demek olduğunu Türkiye’den herkese göstereceğimize inanıyoruz. Biz bu yapılabilecek çalışmaları çok daha öncesinden tespit etmiştik. İlk başta sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bankacılık ve finasman sektörlerinde sağlam temeller atıldı. Tedbirlerimizi aldık, zor bir süreç yaşıyoruz. Bunu kabul etmek lazım. Ama geçmiş ekonomik krizleri de unutmamak gerektiğini düşünüyorum. 2011 krizinden sonra, ihracat 31 milyar dolar seyrettiği dönemde cumhuriyet değerine bir damga diye anlatan gazetelere baktım aslında, bugün 2018 ihracatımız yüzde 7.1 artarak 168.1 milyar dolara ulaştı. Cumhuriyet tarihinde bir ilk bu. Biz yapacaklarımızın neler olduğunu, ülkemizin sermayesinin her şeyden önce insan gücünün ve nitelikli yapabileceğimizi işleri biliyoruz. 2011 krizlerinden bugünlere nasıl gelindiğini hiçbir zaman unutmadan hatırlatmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
 
Açılış konuşmalarının ardından Genel Başkan Yardımcısı Teşkilatlanma Komisyon Başkanı Gökhan Yavuzer, Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Genel Başkan Orhan Aydın ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat söyleşide bulundular. Çanakkale toplantılarında ilk kez gerçekleştirecekleri ulusal kanalda canlı yayın yapan ASKON, Çanakkale’nin ekonomik, teknolojik ve yöresel değerlerini katılımcılar ile birlikte konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN