ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü son sınıf öğrencilerinin mezuniyet sergisi olan 'Geleceğimiz Elinden Geleneksel Sanatlarımız' adlı sergi Piri Reis Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.  28 Haziran Cuma gününe kadar açık kalacak sergide 16 öğrencinin yapmış olduğu eserler sergileniyor.
 
Serginin açılışına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, protokol üyeleri, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Açılış töreni öncesinde konuşma yapan  Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Tarihi Alan Başkanlığı olarak böyle güzel organizasyonun içerisinde bulunmaktan gurur duyuyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale için ne yapılması gerekiyorsa bütün kurumlarımızla işbirliği halindeyiz. Sayın valiliğimiz, bütün kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla hep beraber çalışıyoruz ve Çanakkale için güzel işler yaptığımızı düşünüyoruz. Ama daha güzelleri olacak. Özellikle Onsekiz Mart Üniversitesi gibi, bu şehrin değeri ve dinamiği ve çok kökleşmiş uzman kadrosuyla çok da iyi kalite yakalamış bir kurumla çok iyi işler yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Hemen yanı başımızda ÇOMÜ gibi kendini ispatlamış bir değerin olduğunu farkındayız. Bütün bölümleri ile görüşüyoruz. Bizim alanımızla ilgili ÇOMÜ’den çok güzel destek alıyoruz. Bugün Güzel Sanatlar Fakültemizle bir organizasyon içindeyiz.  Onlarla daha önce çalışmaya başlamıştık. o işbirliğinin o beraberliğin sonuçları, meyveleri ortaya çıkmaya başladı. Az öncede gördük ki İstanbul'da bile göremediğimiz güzellikteki eserler Çanakkale'de sergilenmeye başladı ve tarihi bir mekandayız. Daha bir anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Biz Çanakkale için bundan sonra daha güzel şeyleri bu birlik ve beraberlikte yapacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
 
“KÜLTÜR VE SANATIN ÖN PLANDA OLASI GEREKEN BİR ŞEHİRDİR ÇANAKKALE”
Ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise, öğrencileri tebrik ederek konuşma yaptı. Murat, "Böyle bir serginin açılmasında, Güzel Sanatlar Fakültemizin Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyelerini ve öğrencilerini canı gönülden kutluyorum. Birkaç tabloya baktım o kadar harika eserler, özellikle seramik üzerine işlenmesi bunların oluşturulması oldukça zor.  Tabloları gördüm hayran kaldım. Geleneksel Türk Sanatlarıyla ilgili son yıllarda ülkemizde gerçekten önemli gelişmeler var. Modernize insan ruhuna hitap etmiyor. Sanat sanattır. Sanat gelişmenin bir göstergesidir. Yani ekonomik gelişmişe kadar kültür ve sanat önemlidir. Toplumsal gelişmede sanatın önemli bir yeri vardır ama sanat özellikle ruha hitap ettiği zaman bana göre gerçek değerini bulur.  Bu sanatlar ruha hitap ediyor. Dolayısıyla çağımızın ihtiyaç duyduğu, özellikle bunalım çağı diyoruz. Sosyal bilimciler bunun farkındadır bir bunalım çağı. Bu güzel sanatlar insanın ruhuna hitap ediyor. İnsanı duygulandırıyor. Kültür ve sanatın ön planda olası gereken bir şehirdir Çanakkale. Çanakkale denildiği zaman sadece Türkiye değil dünya da çok iyi biliyor. Geçen sene Avustralya’daydık, elimizde Türk bayrakları, oranın en yüksek dağı bin 750 metre bizi görünce oradaki Avustralyalılar hayran kaldı. Bir tanesi dedi ki, ‘Siz ne büyük bir milletsiniz. Sizin askerleriniz, bizim askerlerimizi yaralı iken iyileştiriyor bize teslim ediyorsunuz, dönerken arkanızdan vuranlarız. Ama siz bizi bağrınıza basanlarsınız.’ Arkadaşlar, Türk milleti böyle bir millettir. Bu milleti köklerinden, değerlerinden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Eğer başarılı olurlarsa bu millet yok olacaktır. Milleti millet yapan en önemli değer kültür ve sanattır. O da burada icra ediliyor. Ben hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu öğrencilerimizin yüksek lisans, doktora yapmalarını çok isterim ama duydum ki bu programları açabilmek için yeterli kadromuz yokmuş. Bunu canlandırmak boynumuzun borcudur. Hemen gider gitmez bu akşam talimatı verip bu konuda gerekli hazırlıkları yapacağız. Böyle bir mekanın bize tahsis edilmesinde, uzun yıllardan beri tanıdığım Tarihi alan Başkanı İsmail başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Her zaman söylüyorum, gönlümüzü bu işlere vermedikçe bir sonuç elde edemeyiz. Verimlilikte en önemli faktör gönüllülüktür. Yetenek olacak ama gönül olmazsa o yetenek bir işe yaramaz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, bu güzel sergilerin devam etmesini, bizleri kaynaştırmasını, tarihe daldırmasını konusunda devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir temsili kurdeleyi keserek serginin açılışını gerçekleştirmiş oldu. Açılışın ardından sergiyi gezen Murat ve Kaşdemir sergiyi gezerek, eser sahiplerinden bilgi aldı.
 
Gülçin AKIN