Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, başlatmış oldukları ‘köylerde makine parkları’ projesi hakkında gelişmeleri değerlendirdi. Köylerdeki üreticilere, ortak kullanılması için makine hibe ederek ekipmanların ortak kullanımında farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Kaya, projenin köylüler tarafından benimsendiğini dile getirdi. 


Köylerdeki üreticilere ekipman desteği sağlayarak, yılda sınırlı sayıda kullanılan makineleri ortak kullanmaya teşvik ederek farkındalık sağlamaya çalışan Çanakkale Ziraat Odası, köylülerden olumlu tepkiler alıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Biz farkındalık yaratmak için başlatmış olduğumuz bir proje. Yarattığımız istediğimiz farkındalık, aynı makineden aynı köyde yüzlerce olması. Her evin kapısının önünde yanı makine var. Üreticilerimizin kapılarının önün makineden geçilmiyor. Yılda bir defa lazım olan makineyi almak zorunda kalıyor. Biz bunun önüne geçilsin, bir farkındalık yaratabilmek için, birlikte hareket etmenin önü açılsın diye birlikte kullanmak için ihtiyaç duydukları makineleri ufak köylerden başlayarak köylerimize dağıtıyoruz. Bundan sonra da dağıtmaya devam edeceğiz. İnşallah bu ortaya çıkartmak istediğimiz farkındalık projesi tutar ve üreticilerimiz bir sürü makineyi tek başına kullanmaya alacaklarına ortaklaşa projeler geliştirerek, birlikte kullanacakları makine parkları oluşturmaları. En büyük gayemiz inşallah önümüzdeki dönemlerde de bu makine israfının önüne geçilir ve üreticilerimiz köylerde birlikte kullanacakları aynı makineleri, üreticilerin kullanacakları makine parklarına kavuşurlar diye düşünüyorum. Bu farkındalık sadece üreticilerimize göstermek için değil, aynı zamanda devletin yetkili kurumlarına da göstererek bu konuda çalışmalar yapmalarını umut ediyoruz. Eğer ki projelendirip bu tarz da pilot köy oluşturulursa bunun önünün çok güzel açılacağını ve bu projenin asıl o zaman yerine ulaşacağını düşünüyorum. İyi niyet çerçevesinde başlattığımız bir proje, iyi niyet çerçevesinde de devam edecek. Biz köylere ihtiyaç duyulan arazi ekipmanları vermeye devam edeceğiz ama önemli olan bizim verdiğimiz ekipmanlar değil, önemli olan bizim oluşturmak istediğimiz farkındalığı daha çok kişiye ulaştırmak ve ses getirmek” dedi. 

“BU PROJENİN SİYASİLER TARAFINDAN DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Kaya, köylülerin bu proje ile ilgili düşüncelerini dile getirerek, “Şuan bize gelen taleplere yetişemiyoruz. Makinelerin tamamını aynı anda gönderme şansımız yok. Ufak köylerden başladık. Bu köylerde olmayan makineyi göndererek onların hem o makineyi tanımasına yardımcı olduk, hem de beraberce bu makineleri kullanmalarını sağladık. Hem de işlerini kolaylaştırdık. Köylülerin tepkisi ise, çok memnunlar. Bu memnuniyetlerini hem şahsen odaya gelerek hem de köylerdeki sohbetlerde dile getiriyorlar. Bu projelerin artarak devam etmesini diliyorlar. Şöyle diyorum ben, tarımı ayakta tutacaksak bu tarzda projelere önem vererek ayakta tutabiliriz. Biz üreticinin girdi maliyetlerini azaltarak tarımı daha iyi noktalar getirebiliriz. Girdi maliyetlerini azaltmak içinde birlikte makine kullanmak bir yoldur. Maliyeti azaltmak için ortaklaşa kullanılan ürün makinelerde maliyeti aşağı çeken bir faktördür. Dolayısıyla üreticilerin de memnun olduğu bu projenin siyasiler tarafından önemsenerek, desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz yalnızca bunun uç noktalara kadar yapamayız, bizim bütçelerimiz belli. Ama bunu devlet eliyle makine parkları kurmaya başlarsak bu ciddi şekilde yerine ulaşır ve üreticinin en büyük girdi maliyetlerinden makine ekipmana her yıl ayırdığı parayı üreticinin cebinde tutmuş oluruz. Bu da üreticinin karına olur” şeklinde konuştu. 

Gizem Tuğçe BAYHAN