Son aylarda Çanakkale’de tarımı değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, 2018 yılını kapattıklarını söyledi. Üreticilerin şuanda 2018 yılında ektikleri kışlık ürünlerin hasadını yapmayı beklediklerini söyleyen Kaya, “ 2018 yılında buğday gibi, arpa gibi kışlık ürünleri diktik ve şimdi 2019’da da onların hasadına hazırlanıyoruz.  Haziran ayı ortaları ile itibaren arpada, buğdayda hasat sezonu bekleniyor. Hasat sezonunda aşırı dikim olmadığından dolayı çok bol bir hasat sezonu geçeceğini düşünmüyoruz buğday ve arpa gibi kışlık ürünlerde ama 2019 yılının başını değerlendirecek olursak, 2019 yılı biber dikiminde, kavun karpuz dikiminde, mısır ve ayçiçeği dikiminde şuanda fideler, tohumlar toprakla buluşuyor. Bugünlerde 2019 yılında üreteceğimiz ürünlerin şuanda tohumu toprağa bırakıyor üretici. Yine şeftali, elma, erik gibi meyve türünde ürünlerinde şuanda bakımına devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
“ELMADA KARA LEKE İLE MÜCADELE ÇOK AĞIR GEÇİYOR”
Ürünlerde ortaya çıkabilen hastalıklar konusunda tüm üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Kaya, eğer hastalıklarla mücadele de başarılı olunursa sezonun iyi geçeceği müjdesini de verdi. Kaya, “Bazı ürünlerde çok ciddi sıkıntılar söz konusu. Özellikle elmada kara leke ile mücadele çok ağır geçiyor bu yıl. Şu günlerde de elmada kara lekenin mücadelesi ile uğraşıyor üretici ama bir taraftan da yazlık ürünleri, domates ve benzeri sebze tarzındaki ürünlerin de toprağa bırakıyor ve bunların bakımına başlamış durumda” dedi.
 
“HASTALIKLARI TANIYIP ÖNLEMİNİ ALMAK BAŞLI BAŞINA BİR İŞ”
Yılın nasıl geçeceği ile ilgili olarak ise Başkan Kaya, “Bugünden kestirmemiz mümkün değil ama üreticinin daha az metrekareden daha fazla ürün alması durumunda sezonun iyi geçeceğini, hastalıklarla mücadele noktasında başarılı olunduğu takdirde iyi geçeceğini düşünüyoruz. Hastalıklarla mücadele tabi ki lafla iyi geçmesi mümkün olmayan bir şey. Ciddi şekilde ağır hastalıklar meydana geliyor üretimini yapmış olduğumuz ürünlerde. Bunların çok önceden tespitini yapıp veya bu hastalıkları tanıyıp önlemini almak başlı başına bir iş, başlı başına zor bir görev olarak üreticinin sırtında duruyor” ifadelerinde bulundu. Kaya, sezonun iyi geçebilmesini bazı sonuçlara oturtturarak, “Bir ürettiğimiz ürünün piyasa değerinde satabilmek, iki daha az metrekareden daha fazla ürünü alabilmek, üç hastalıklarla mücadelede başarılı olduğumuz takdirde 2019 üretim sezonunun başarılı ve verimli geçeceğini düşünüyorum. İnşallah bu temennilerimiz gerçek olur ve başarılı bir sezon geçirir üreticimiz” diye konuştu.
 
İsmail ŞEN