Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen; AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın katıldığı panelin oturum başkanlığını ÇOMÜ Mimarlık Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit yaptı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer Çanakkale’nin ülkemizin tarihinde çok büyük değerler ifade ettiğine değinerek “Burada büyük bir zafer kazanıldı. Bu bütün değerlerimizi içinde barındıran bir zafer. Çanakkale inanç, azim hatta zeka ile toplumun bu değerlerle neler başarabildiğini gösterdiği yer. Bu anlamda Çanakkale’de olmak ve onun üniversitesinde olmak bizler için gurur verici” dedi.
ÇOMÜ’nün 25. Yılında Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi ile güzel bir işbirliğine imza atmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Acer, konuk öğrencilerin Çanakkale Savaşı’nın kazanıldığı eşsiz mekanları ziyaret edecek olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. 

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ise coğrafyamızın her karış toprağının şehit kanlarıyla kutsanmış mübarek topraklar olduğunu ifade ederek “Bunun en yoğun yaşandığı yerlerden birisi de Çanakkale. Gazi Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birisi. Köklü olmak sorumluluğumuzu da arttıran bir ifade. Araştırma üniversitesi olmamızla birlikte bu sorumluluğumuz daha da arttı. Artık bu bilinçle daha büyük düşünerek geleceğimize ve milletimize bilgiyi ve katma değeri üretmek zorunda olduğumuzu öğrencilerimizden tüm birimlerimizdeki personelimize kadar hissettirme çabası içinde olacağız. İstiklalimizi korumak için üretmek zorundayız” şeklinde konuştu. 

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider; “Gençlik kimin arkasındaysa oranın gelişeceği muhakkak. İnsan hayatı boyunca biriktirdiklerinin çoğunu öğrencilik döneminde gerçekleştiriyor. ÇOMÜ Türkiye’deki bütün çalkantıların zararını görmüş bir kurum. Gerek 28 Şubat gerekse FETÖ belası bu üniversiteye büyük zararlar verdi. Sağolsun Yücel Bey ve ekibi bunlarla ciddi şekilde mücadele etti. ÇOMÜ tekrar ismine yakışan hale dönüyor. Gazi ise gerçekten çok köklü bir üniversite ama Rektörü İbrahim Bey’in hemşerimiz oluşu bizim için önemini arttıran başka bir husus. Kendisi dostluğundan gurur duyduğumuz bir hocamız. Bu anlamda iki üniversitenin birlikte gerçekleştirdiği bu projenin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Gazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Türer gençliğin bir arayış dönemi olduğunu ifade ederek “Genç arayandır. Arayış içinde olandır. Neyi arıyor diye sorulursa elbette bunun cevabı kendini aradığıdır. Kültürünü, kimliğini, kişiliğini arıyordur. Bu arayışın doğru adresleri olmazsa nelere gebe olduğunu, hangi sıkıntıları doğurduğunuz hepimiz biliyoruz. Bizi ilgilendiren kısmı bu arayışın doğru adreslerde olması gerektiği” dedi. 

Türer, Çanakkale’nin bizler için bir değerler dünyasını içerdiğini belirterek bu ziyaretin kendimizi inşa etme eylemi taşıdığını sözlerine ekledi. 

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yılmaz ise geçmişin geleceğin öğretmeni olduğunu ifade ederek yaşanmakta olanın da ipuçlarını verdiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz atalarımızın açtığı yolda iyisiyle kötüsüyle yaşamaya devam etmekteyiz. Bugün bizlerin isimleri Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin, Ayşe, Fatma ise Çanakkale’de verilen büyük mücadelenin sonucu. Eğer o süreç yaşanmamış olsaydı bugün kimliklerimiz de kişiliklerimiz de imanımız da değer kodlarımız da herşeyimizle bambaşka bir dünyada yaşıyor olacaktık”
Panel, soru cevap bölümünün ardından karşılıklı hediye takdimiyle sona erdi.