Biga TSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, dünyada kalkınmaya etki eden faktörlerin çok hızlı bir şekilde değiştiğini ve güncellendiğini söyledi. Kalkınmanın yolunun bilgiye erişimden geçtiğini belirten Doğan, “Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği günümüz bilgi toplumunda, yeni ekonomi, girişimcilik, fikri sermaye, AR-GE, markalaşma, tasarım ve inovasyon kilit kavramlar olarak öne çıkmaktadır. Gelişmiş ekonomilerde son 30 yılda gerçekleşen büyümenin yarıdan fazlasının kaynağı da, AR-GE ve İnovasyon’dur. Zira bunlar üretim faktörleri bağlamında doğrudan teknoloji ile ilintili ürünün fiyatına ve kalitesine etki eden unsurlardır” dedi.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Ekrem Türker Fidan ise, AR-GE ve Tasarım Merkezleri'ne sağlanan destekler ve başvuru süreçleri hakkında sunum yaptı. Fidan, AR-GE reform paketinin sanayici, üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerine getirdiği yenilikleri ve kanunda geçen AR-GE ve Tasarım Merkezi uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

‘AR-GE ve Tasarım Merkezi Nedir’, ‘AR-GE ve Tasarım Merkezi Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar’, ‘AR-GE ve Tasarım Merkezleri’ne Sağlanan Kolaylıklar’, ‘AR-GE veya Tasarım Merkezi Olmak İçin Ne Yapılması Gerekiyor’ başlıklarındaki konuları sunum şekliden anlatan Fidan, “AR-GE reform paketinin özel sektöre getirdiği en önemli değişimlerden bir tanesi AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra tasarım faaliyetlerinin de artık AR-GE gibi destek ve muafiyet kapsamına alınmasıdır. 5746 sayılı kanun ana hedefi, sanayimizin büyük bir kısmını oluşturan KOBİ’lerimizin teknolojik seviyesini yükseltmek ve hem ulusal, hem de uluslararası arenada rekabet edebilir yenilikçi ürünler üretmesini sağlayacak faaliyetlerin desteklenmesini sağlamaktır. Çünkü ülkemizin geleceği, teknolojiden ve ileri teknoloji ürün üretmekten geçiyor” diye konuştu.


Kaynak: DHA