CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek'in 1 Eylül Dünya Barış Günü olması sebebiyle açıklamalarda bulundu. Erkek, "Dünyayı kasıp kavuran II. Dünya Savaşı 1 Eylül 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle başladı. Bu kanlı savaşta yaklaşık 65 milyon insan öldü. Üstelik, savaşlarda görülen rakamların aksine bu ölenlerin ise yüzde 33'ü askerken, yüzde 67'si sivildi. Başka bir ifadeyle çoğu üniformasız insanlar acımasız savaşın kurbanı olmuştu. Yıkımın büyüklüğü, dünya tarihini değiştirecek kadardı. İşte bu yıkımın izlerin silinmesi için 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak ilân edilmiştir" dedi.

Erkek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Geldiğimiz noktada, barışa ne derece ihtiyacımız olduğu açıktır. Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bölgedeki en büyük savaşlara girmek zorunda kalmış, tüm bu savaşların sonucunda kin, nefret değil; kardeşlik, barış mesajını tüm dünyaya verebilmiş, barış için uluslararası alanda çalışmalar yapmıştır. Bunun en net örneği Çanakkale Savaşları’dır ki kentimiz bu nedenle barışın kenti olarak anılmaktadır. “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini dünyaya kazandıran Mustafa Kemal Atatürk, 1934 yılında ANZAC annelerine hitaben şöyle bir mektup yazmıştır:
"Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Günümüzde ihtiyacımız olan tam da bu anlayıştır. Barış gerekir, bize ve dünyaya. Adalet, barış, demokrasi, eşitlik, kardeşlik, dayanışma, özgürlük ilkeleri insanlığa çok uzak değil. Yemen’de, İsrail’de, Suriye’de, Afrika’da, Amerika’da, Asya’da dünyanın her yerinde insanlığın barışa ihtiyacı bulunmaktadır. Uluslararası örgütler bu anlamda daha etkin ve tarafsız girişimler gerçekleştirmelidir. Türkiye ise bir tane dahi dostu kalmayan ülke konumundan ve kötü yönetilen, mezhepçi dış politikasından derhal vazgeçmelidir.Gelecek günlerin barışa açılan kapılar olması dileğimle 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutlarım."