Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, henüz yüzde 60’ı tamamlanan Çanakkale Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin tamamlanması gerektiğini söyledi.
 
Çanakkale Belediyesi’nin yaklaşık 10 bin m2 parsel alanına sahip Yaş Sebze ve Meyve Hali Projesinin inşaat faaliyetleri devam ediyor. Yapımı yılan hikayesine dönen proje çalışmaları yüzde 60 seviyesinde ve yaklaşık olarak üç ay içerisinde yaklaşık üç ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.
 
30 adet satış birimini barındıran ve yaklaşık 5 bin m2 kapalı alana sahip projede, bilgi işletim sistemi, ağırlık kontrol ünitesi, güvenlik sistemi gibi teknolojik ünitelerin yanı sıra hal personelinin ve dışarıdan gelen vatandaşların da faydalanabileceği bir idari binanın Çanakkale Belediyesince tasarlandı.
 
İçerisindeki her bir birimin 130 m2 kapalı depo alanı ve 20 m2 ofis alanı olarak projelendirildiği Yaş Sebze ve Meyve Hali inşaatı tamamlandığında, günümüz koşullarına uygun, şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda kolaylıkla erişim sağlanabilecek bir noktada hizmet vermeye başlayacak. Projenin halen yüzde 60 seviyesinde olması Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafını olduğu kadar Çanakkaleli üreticileri de endişelendiriyor.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, tarımı ülke genelinde ciddi bir marka olmuş Çanakkale’nin modern Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin biran önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, mevcut Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin Çanakkale’ye yakışmadığını söyledi.
 
Başkan Kaya:“ Çanakkale’mizin tarımı ciddi şekilde ülke genelinde marka olmuş bir şehir. Birçok ürünün yetiştiğini ciddi şekilde pazar payının olduğunu biliyoruz, marka olmuş ürünlerimiz var. Halk arasında istenilen, aranılan ürünlerimiz var” dedi.
 
Üreticinin ciddi şekilde sıkıntı duyduğu bir konuya değinmek istediğini ifade eden Başkan Kaya:“  Çanakkale’de ne yazık ki yılan hikayesine dönmüş bir Yaş Sebze ve Meyve Hali problemi var. Çanakkale’de yıllardan beri bundan 30 yıl önce olan Yaş Sebze ve Meyve Hali’miz ne yazık ki şu anda yok. 30 yıl önce ciddi bir şekilde güzel bir Yaş Sebze ve Meyve Hali’miz varken, son 25-30 yıla baktığımızda ciddi şekilde Yaş Sebze ve Meyve Hali ile alakalı bir sıkıntımız var” şeklinde konuştu.
 
Bu sıkıntının da inşallah biran önce aşılmasını beklediklerini kaydeden Başkan Kaya, son 3 yıla baktığımızda hep inşaatı devam eden bir Yaş Sebze ve Meyve Hali ile karşılaştıklarını dile getirdi.
 
Çok büyük bir alan olmamasına rağmen Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin bitirilip hizmete sunulmamasını ciddi şekilde kaygıyla karşıladıklarının altını çizen Başkan Kaya:“ Çünkü mevcut Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin olduğu yerin hemen yanında bir katı atık toplama merkezi var. Bu katı atık toplama merkezi çöplerden oluşuyor sonuçta. Dolayısıyla çöp toplanan bir merkezin aynı çatının altında, aynı alanın içinde bizim Yaş Sebze ve Meyve Hali’miz mevcut. Çanakkale halkının bu tarzda bir Yaş Sebze ve Meyve Hali’ne mahkum edilmesini ciddi şekilde kaygı verici olarak görüyorum ve biran önce yeni Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin ne sıkıntısı varsa giderilip, oradaki esnaf arkadaşların çok rahat çalışabileceği bir alan teslim edilmeli” dedi.
 
Aynı zamanda daha kullanışlı ve güzel bir Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde mutlaka değişik ürünlerinde pazarlarının sağlanacağını vurgulayan Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:“ Çanakkale ve etrafındaki üreticimiz açısından da bu Yaş Sebze ve Meyve Hali bir pazar arayışı olarak değerlendirilecektir ve bu Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde ürünleri satılacaktır. Dolayısıyla yeni oluşacak Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin bir an önce kullanıma geçirilmesi, üreticimizi de ciddi anlamda memnun edecektir. Çünkü üretici ürettiği malı sağlıklı koşullarda getirebileceği bir Yaş Sebze ve Meyve Hali’ne kavuşmuş olacak. Bu üreticimiz açısından çok önemli. Temiz, kullanışlı bir Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin oluşturulması tüketici açısından da çok önemli. Eski Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin olduğu yerin yanında katı atık çöp toplama merkezi var diyoruz. Çanakkale’mize yakışıyor mu?  Çanakkale’mize yakışmıyoruz. Dolayısıyla Çanakkale’mize yakışır bir şekilde ivedi Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin tamamlanıp üreticinin de, tüketicinin de esnafın da kullanımına sunulması gerekiyor ki Çanakkale’de yaşayan halkımız, gelen turistimiz daha sağlıklı, güvenli yerlerden alışveriş yapsın”
 
Haber: Fehmi Şenyiğit