Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yaban hayvanlarının yaşam alanları ve popülasyonunu belirlemek amacıyla 2016 yılının Ekim ayında Yenice, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine yerleştirilen 38 fotokapandan alınan görüntüler yaban hayatının güzelliklerini gözler önüne seriyor.
 
Çanakkale ve Balıkesir arasında bulunan Kaz Dağları, yüzlerce hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Her yıl onlarca yerli ve yabancı doğasever, Kaz Dağları Milli Parkı’nda yaban hayatını yakından keşfediyor.
 
Doğal güzelliği, kanyonları, şelaleleri ve yaylaları ile kendisine hayran bırakan Kaz Dağları Milli Parkı’nda yetkililer yaban hayatını da yakından takip ediyor. Sahada bulunan birçok hayvan türünü fotokapan ile görüntüleyen yetkililer, daha sonra izlenecek yol haritasını çıkartarak hayvanların ve bitkilerin yaşamına olumlu katkılar sağlıyor.
 
Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce Yenice, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinde bulunan, Bozayı popülasyonunun büyüklüğünün ve yıllara göre değişiminin izlenmesi projesi kapsamında Kaz Dağlarının Çanakkale sınırları içerisinde kalan kuzey yamacını kapsayan proje alanındaki mevcut 38 fotokapanın kış dönemi kayıtlarını almak için yapılan 2. dönem arazi çalışmaları tamamlandı.
 
DKMP Çanakkale Şube Müdürlüğünce 2016 yılının Ekim ayında araziye bırakılan fotokapanların 05-09 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları ile pil ve hafıza kartı değişimleri yapılarak tekrar aynı noktalara bırakıldılar.
 
Kameraya takılan yaban hayvanları güzellikleri ile adeta büyülüyor
Fotokapanlardan elde edilen fotoğraflar değerlendirildiğinde; Baykuş ve Tavşanın karşılaşmalarında ki ilginç görüntülerin yanısıra, Boz ayı, Karaca, Yaban Domuzu, Çakal, Tilki, Yaban Kedisi, Tavşan, Baykuş, Şahin olmak üzere Kazdağı’nın zengin faunası bir kez daha göz önüne çıkıyor.
 
Ayrıca mevcut bozayı bireylerinin kış aktiviteleri ve popülasyon büyüklüğü hakkında önemli veriler elde edildiğini belirten DKMP Çanakkale Şube Müdürlüğü yetkilileri proje çerçevesinde çalışmaların 2016 yılında başladığını 2019 yılına kadar devam edeceğini belirttiler. Yetkililer, çalışma sonucunda Kazdağlarının Çanakkale sınırlarında kalan kısmındaki Bozayı Popülasyonunun büyüklüğünü ve yıllara göre değişimi belirleneceğini ülkemiz yaban hayatının gelecek nesillere aktarılması konusunda güzel ve özel bir kaynak oluşturacağını ifade ettiler.

Fehmi Şenyiğit
 

Foto Galeri
Fotokapana Yakalandılar
Fotokapana Yakalandılar


Kaynak: Haber Merkezi