Çanakkale'nin tarih kokan sokaklarında dolaşırken, mutlaka denemeniz gereken bir lezzet var Metez sadece bir yemek değil, aynı zamanda Çanakkale'nin kültürel ve gastronomik mirasını yansıtan önemli bir simge. Hazırlanışı ve sunumuyla da göz dolduran bu lezzet, yöresel malzemelerin muhteşem uyumuyla öne çıkıyor. Çanakkale'nin doğal ve taze ürünlerinden hazırlanan bu Metez, yöresel bir lezzet şöleni sunuyor. Metez'in hazırlanışı bir ritüele dönüşüyor.
Çanakkale mutfağına özgü bir yemek olan metez, farklı bir şekilde hazırlanan mantı türüdür. Bazı yörelerde kıyma yerine lor peyniri veya haşlanmış patates harcı da kullanılır. 'Pierogi' ve 'haluj' isimleriyle de bilinir. Metez'in en farklı özelliklerinden biri de pekmezle birlikte tüketilmesidir. Hazırlanan metezler pekmeze bandırılarak tüketilir.
Yapılışı ve Püf Noktaları
Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamur yastıaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir. İnce kıyılmış soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur. İçine 2 yemek kaşığı salça eklenip, 2–3 dakika daha kavrulduktan sonra, pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir.Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır.Tencereye 2 lt su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır. Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2–3 dakika kavrulur. Daha sonra tenceredeki metezlerin üstüne dökülür ve kapağı kapatılarak, 5–10 dakika sonra servis edilir.