Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, öğrencilerin tamamını yurtlara yerleştirdiklerini belirterek yeni döneme hazır olduklarını dile getirdi. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Boğaz Medyada yayınlanan programa konuk oldu. Üniversitede gerçekleştirilen çalışmalar ve yeni dönem hazırlıkları ile ilgili bilgiler verdi. Her yıl gündem olan öğrencilerin barınma sorunu, yemek zamları, ulaşım, bağış kampanyası ve Kent-Üniversite işbirlikleri gibi bir çok konuda açıklamalar yaptı. 

Çanakkale'de 4.2 büyüklüğünde deprem oldu Çanakkale'de 4.2 büyüklüğünde deprem oldu

Konuşmasına yeni dönemle ilgili yapılan çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr.  Cüneyt Erenoğlu, hem ilçe hem de il merkezinde öğrencilerin yurtlara yerleştirme sürecinin tamamlandığını belirterek “Yaklaşık yüzde 60 civarında öğrencimiz Çanakkale dışından,  farklı bölgelerden  Çanakkale’ye  geldi.  Dolayısıyla  farklı şehirlerden Çanakkale’ye gelen  öğrencilerimizin en büyük ihtiyacı tabi ki konaklama  hizmetleri. Barınma hizmetleri kapsamında Çanakkale  Onsekiz  Mart Üniversitesi hem Merkez ilçede, hem de diğer ilçelerimizde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte koordine bir şekilde yaz başından beri çalışıyoruz. Kapasitelerimizi ve etkin kullanılan kapasitesinin fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik. Yaprığımız fizibilite çalışmaları sonucunda son yerleştirmede kız öğrencilerimizin tamamı yurtlara  yerleştirilmiş durumda. Yurtlarımızda açıkta tek bir öğrencimiz yok. Erkek öğrencilerde de 19 yedek kaldı. Bu 19'un tamamı da yerleştirildi. Dolayısıyla Merkez ilçemizde herhangi bir konaklama problemi gözükmüyor. Bir kısım öğrenci yurtta kalıyor, sonrasında eve geçenler direkt ev tutanlar var. Tabii ev kiraları yüksek, dolayısıyla çokluk almak durumunda bu evlatlarımız  1+ 1 tutup 4 kişi 5 kişi kalanlar da var. Bu da  konforlu olmuyor.  Şu anda yapımı devam etmekte olan Terzioğlu yerleşkesinde 1052 kişilik bir öğrenci yurdumuz var. Kaba inşaatı tamamlandı. Şubat döneminde açmış olacağız. Ayvacık ilçemizde sağ olsun Bir önceki valimiz döneminde bir   İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir misafirhane yurda çevirdik. Çanakkale  Onsekiz  Mart Üniversitesi'nde okuyan tek bir öğrencimiz konaklama sıkıntısı çekmesini istemiyoruz” dedi. 

Yaşanan ekonomi nedeni ile zam yapmak zorunda kaldık 
Geçtiğimiz günlerde basında da yer bulan yemeklere yönelik yapılan zamlara da değinen Rektör Cüneyt Erenoğlu “Üniversitede verilen yemeklerde yapılan zam, geçtiğimiz günlerde Basında da yankı buldu. Mevcut yönetmelik mevzuat gereği biz ihalemizi yaptıktan sonra, bunun 4’te 3'ünü üniversite olarak kendi bütçemizden sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl aynı döneme göre bir zam yapmak durumunda kaldık. Bu da maliyetlerden dolayı. Gönül ister ki ücretsiz olarak yemeği dağıtalım ya da cüzi 1 lira sembolik olarak yapılsın. Ama Çanakkale'de hepimiz yaşıyoruz, bir tabak mercimek çorbası bile 70-80 lira oldu. Bizim öğrencilerimizden minimum gider karşılayarak, kaliteli bir şekilde yemek yemelerini sağlıyoruz. Bu noktada gıda mühendislerimiz, diyetisyenlerimizi görevlendirdik. Olası   bir bozuk yemek veya zehirlenme vakası   yaşanmasın diye, hem yemekhanelerimizi hem de kantinlerimizi periyodik ve periyot dışı sistematik ve sistematik olmayan zaman aralıklarında denetliyoruz” dedi. 

Kalite odaklı hizmetler veriyoruz
Kent-üniversite iş birliği ile ilgili de  bilgiler veren ve göreve geldiği dünden beri sorunların çözümüne yönelik 300 tane çalıştay düzenlediklerini dile getiren Rektör Erenoğlu  “Bizim sadece Merkez ilçenin Rektörü ya da merkezin üniversitesi olma şansımız da yok. Bütün ilçelerde zaman geçiriyoruz. Biz kentin üniversitesiyle tek üniversitesi olma noktasında kentte tüm akademik birimlerin de kamu özel sektör ve STK'larla birlikte hızlı ve etkin şekilde yol yürümemiz gerekiyor. Göreve başladığımızdan beri artık sayı 300’ü buldu. Rahatlıkla söyleyebilirim 300 tane küçük orta ve büyük ölçekli çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştayla birlikte aldığımız geri beslemeler, fikirler, öneriler, iyileştirme önerileri doğrultusunda özellikle Ar-ge hedefli çünkü üniversitelerin her ne kadar eğitim öğretim amaçlı olsak da araştırma geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerimiz de söz konusu. Kalite odaklı ve uluslararasılaşma hedeflerimizle harekete geçiyoruz. Kentin büyükleriyle, yani sanayi büyüklerinin ihtiyacı duyduğu Ar-ge faaliyetlerine artık üniversite olarak destek veriyoruz, yer alıyoruz. Destekten ziyade biz yapıyoruz” dedi.

Tarihi mekanlar ayrı bir görünüme kavuşturulacak  
Çanakkale çarşı merkezinde bulunan üniversiteye ait tarihi alanlarda yapılmak istedikleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Rektör Cüneyt Erenoğlu “İçinde bulunduğumuz Boğaz Medyanın yer aldığı alan çok özel bir alan. Burada bir Nedime Hanım Yerleşkesi var. Arkada Korfman Kütüphanemiz var ki alanında Türkiye'nin en iyi tematik kütüphanesi. Onun yanında şu anda projesi Kültür Bakanlığımıza sunulmuş ve onay beklemekte olan bir papazın evi ve Ermeni Kilisesi var. Bu mekanları Zafer meydanıyla birlikte ele alıp bence klasik Avrupa şehirlerindeki bir Old Town, yani eski şehir mantığıyla bir destinasyon haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmaları ilgili bölümlerimiz de yaptık, bakanlıklara da sunmuş durumdayız. Tüm akademik birimlerimizle Çanakkale halkının ihtiyaç duyduğu her alanda ama somut projelerle kamu- özel sektör ve STK'ya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Tüp Bebek Merkezi gelişiyor
Geçtiğimiz günlerde ilk tüp bebek başarısını gösteren merkezdeki gelişmeler hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu “Hem devletimizin  yatırımlarıyla hem de son Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanımız Mustafa Tahmazoğlu tarafından bir hibe desteğiyle tüp bebek merkezimiz kuruldu. Donanım olarak cihazlar olarak hiçbir eksiğimiz yok. Yakın dönemde bir idari personel embriyolog aldık. Bir hocamızı da yakın tarihte akademisyen Doçent da inşallah kazandıracağız” dedi.  

Vatandaşları Çanakkale Dışına Göndermek İstemiyoruz
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi  için başlatılan MR Cihazı kampanyası ile ilgili de bilgiler veren Rektör Erenoğlu “Bir MR’mız var 20 küsur yıllık. Bir MR sıraları neden kaynaklandı? Yapay zeka kullanan şu andaki MR’ımızda 30-35 dakikada bir hasta çıkarken, bu süre 6 dakikaya iniyor. Hastalık zamanla yarışıyor. Kanser vakaları dış merkeze göndermek vatandaşlar için büyük bvir zorluk. Aileler farklı merkezlere gönderilince  otellerde kalıyorlar, uzun yol gitmek zorunda kalıyor dönüyor ve   raporu beklemek zorunda kalıyor vesaire. Biz dedik bunu Çanakkale'de yapmamız lazım. O zaman Çanakkale halkına bir bağış kampanyası başlatalım dedik.   Miktar çok yüksek o günün kuruyla 120 milyon civarı tutuyordu. Biz Çanakkaleli ve Çanakkale sanayisi de bu kampanyaya destek verir diye düşünüyorduk  ve verdi.  Destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Muhabir: Cuma Deren