Yaşam

566 yıl sonra ilk kazma (VİDEO)

Fevzipaşa Mahallesinde 1451 yılından bu yana ilk dönüşüm Fevzipaşa Konakları ile başlıyor.

Fevzipaşa Mahallesinde Erdemir İnşaat tarafından hayata geçirilecek olan Fevzipaşa Konakları’nın temeli dün gerçekleştirilen görkemli bir törenle atıldı. Temel atma törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Erdemir İnşaat Yapı ve Tesis İşlerinden Sorumlu Teknik Müdürü Mehmet Cem Erdemir, Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
“Sarıçay, Çanakkale’mizin Haliç’i”
Fevzipaşa Konakları’nın yüklenici firması Erdemir İnşaat’ın Yapı ve Tesis İşlerinden Sorumlu Teknik Müdürü Mehmet Cem Erdemir, Fevzipaşa Konakları projesi ile yaklaşık 2 yıllık bir süreç içinde firma ekibiyle beraber çalışmalara başladıklarında bunun bir genel adını koymak istediklerini söyledi. Erdemir:“ Vizyon oluşturalım dedik ve karar verdiğimiz şu oldu ki bu asla bir kentsel dönüşüm değil. Bunun adına bir yenileme de demek istemedik.” Fevzipaşa Mahallesinin, Çanakkale’nin güzide mahallesi olduğunun altını çizen Erdemir:“ Bir tarafı Çanakkale’mizin halici diyebileceğimiz Sarıçay, dolayısıyla bu mahallede hiçbirinizin değişime engel olamayacağı bir değişimin sadece öncülüğünü yapmak istedik. Halk arasında bilindiği üzere bu mahallede ciddi bir gecekondulaşma yok. Bütün parsellerimiz imarlı. Yine bütün parsellerimizin de mülkiyeti ve tapuları var. Bu arada şu anda aramızda bulunan ve bizden önce elini taşın altına koymuş Sinan Apaydın’a da teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak ise yaptığı konuşmada:“ Allah’ın izniyle Belediye Başkanımızın da desteğiyle Fevzipaşa’nın tamamını da kapsayacak şekilde faaliyetlerde, el ele Çanakkale halkıyla birlikte yaşam şartlarına ve koşullarına ulaşılmasına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“Buralarda rant yaratmak heveslileri vardı”
Temel atma törenine katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmada Fevzipaşa Mahallesi’nde daha önce rant yaratmak isteyen heveslilerin değil mahallelinin rızasıyla bu konutların yapıldığına değindi. Başkan Gökhan:“ Tam da düşündüğüm şeyler oluyor. Allaha şükür bugünleri görmek nasip oldu. Şöyle arkalarıma bakıyorum. Bunlar devam edecek çaya varacağız. Bir özellik var burada. Tabi bunun adının ne olduğu önemli değil. 1451’den sonra ilk defa bir dönüşüme uğruyor. Fakat dikkat ederseniz aynı planlama üzerinde devam ediyor. Bu çok önemli. Ne burada yollar değişti, ne bir şey oldu. Aynı plan üzerinden değişim oluyor. İyileşme oluyor. Güzelleşme oluyor. Ama başka bir özellik daha var. Bunu tekrar sizlerle paylaşayım. Buranın sakinleriyle beraber oluyor. Hani hep Fevzipaşa Mahallelileri buradan uzaklaştırıp da buralarda rant yaratmak heveslileri vardı ya biz de buna karşı çıkıyorduk ya bakın bunun olabileceğini bugün görmüş oluyoruz. İnşallah sonuna kadar böyle olacak. İşte bu mahalle halkının da hakkıdır bu. Onlar burada yıllardır yaşıyorlar. Nereye göndereceğiz bu vatandaşı? Niçin göndereceğiz?  İyileşemiyorsa kendileri yetmiyorsa, teknoloji var, imkanlar var. Birlikte bu işi halledeceğiz. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Sonuna kadar destek vereceğiz” dedi.
 
Cem Erdemir arkadaşımıza, Sinan Apaydın arkadaşımıza bu mahalleye el attıkları için teşekkür ediyorum sözlerini kullanan Başkan Gökhan:“ Büyük bir cesaretle el attılar. Kimsenin burada ya burada olmaz yapılmaz diye düşündüğü bir aşamada tam da denilen şekliyle ellerini taşın altına koydular. Ve yapıyorlar, gidiyorlar, devam ediyor iş. Sonuna kadar gidecek. Ha bizim yapmamız gereken şu: sonuna kadar bakın orada aşağıda açık renk gri renk alan var. İşte o kuyu sokakların olduğu, iki kuyu sokak ve onları rahatsız etmeden, yine onların hak ve hukuklarını ve burada yaşama haklarını da koruyarak bu süreci devam ettireceğiz ve burada müteahhit arkadaşlarımız bu çalışmaları sürdürecekler” şeklinde konuştu.
 
“ 15 senedir bu mahallenin gelişmesi için çaba gösteriyoruz ama bir ileri gidemedik”
Görev yaptığı süre boyunca Fevzipaşa Mahallesinin gelişimi için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Başkan Gökhan, bu gelişim çabasının sadece belediye elinde olmadığının altını çizdi.Başkan Gökhan sözlerini şöyle sürdürdü:“ 15 senedir bu mahallenin gelişmesi için çaba gösteriyoruz ama bir ileri gidemedik. Çünkü tamamen belediyenin elinde olan bir şey değil. Birilerinin de buna destek olması lazım. O birilerinin ismi lazım değil. Onların kim olduğunu herkes biliyor. Ama şu var. Mesela dedik ki kuyu sokaklarla ilgili o bölgeyle ilgili, en dar gelirlerin olduğu yerler ilgili dedik ki bu insanları bir yere taşımalıyız. Ama tekrar yaptıktan sonra yerine getirmeliyiz. Onun için TOKİ konutları yapılacağı söylenmişti. Mahalleliler hatırlar. 100 lira taksitle konut alacaktınız değil mi? Biliyorsunuz değil mi? Ne 100 lira kaldı, ne taksit kaldı, ne konut kaldı. Bu konuyla ilgili bilin. Bunları konuşmamız önemli. Biz TOKİ’ye yeni garajın orada bir alanda TOKİ alanı yaptık.  Tadilat sistemi ile tadilat yaptık. Yoksul konutu yapacaklardı. Sonra vazgeçtiler 3+1’e döndüler. Yani zenginlere yapacaklar yeri. Çünkü neden gözler hep rantta. Bu mahallede burayı yıksak, sekiz katlı binalar yapsak falan. Bu mahalleli ne olacak? İşte onları da bir kenara atıveririz dediler. Bunu yaptılar İstanbul’da Sulukule’de oldu.  Sulukule’de oturan insanların ne günahı vardı? Onlar orada yaşayamazlar mıydı? Bu kentin kurucu unsuru bu mahalledir. Fatih Cami, hemen yanında kale. Dolayısıyla burada yaşayan insanlar bu kalelerin yapılmasında emek vermişler. Bu kentin birçok hizmetinde bulunmuşlar”
 
Haber: Emire Sülün Konuk