Gündem

‘Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli’

Çanakkale Belediyesi, atalık tohumların önemini ve değerini korumak ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmek amacıyla uzun süredir çaba sarf ediyor.

Belediyenin geleneksel hale gelen Yerel Tohum Takas Şenliği, bu yıl 5. kez düzenlendi. Şenlikte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, atalık tohum çeşitlerinin sayısının 30'dan 150'ye çıktığını açıkladı.

Yerel tohumların gelecek nesillere aktarılması ve tarımsal üretimin bu tohumlarla yapılması konusundaki çabalarını sürdüren Çanakkale Belediyesi, kendi ürettiği yerel tohumları takas şenliğine katılanlarla paylaştı. Halk Bahçesi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşen şenliğe, Belediye Başkanı Muharrem Erkek'in yanı sıra Milletvekili İsmet Güneşhan, Eski Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, STK temsilcileri, kooperatif yöneticileri, Ziraat Odası Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Muharrem Erkek, açılış konuşmasında atalık tohumların önemine vurgu yaparak, yerel tohumların korunması ve çeşitliliğinin artırılmasının tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından kritik olduğunu belirtti. Erkek, “2017 yılında Tohum Sandığımız açıldı. Tohum Sandığımız ile birlikte iyi tarım uygulamaları da başladı. Belediyemiz aynı zamanda ücretsiz toprak analizi yapıyor ve bizim bunu daha da yaygınlaştırmamız gerekir. Ücretsiz zeytinyağı analizi yapılıyor. Bunların yanında tıbbi ve aromatik bitkiler üretim alanı, üretici ve kooperatif pazarı, ürünlerimize coğrafi işaret alma gibi çok önemli tarım uygulamaları Tohum Sandığı ile başladı. Ben Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan nezdinde Tohum Sandığının kurulmasında ve sonraki çalışmalarında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılması, sağlıklı, temiz gıdalara sağlıklı koşullarda ulaşabilmek büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar ise bunlara ciddi katkılar sunuyor. Tohum Sandığı açıldığında 30 olan tohum çeşidimiz bugün 150'ye ulaştı. Takas ve bağış yöntemi ile tohum çeşidi her geçen gün zenginleştiriliyor. Bugün buraya birçok 20 belediyeden katılım var. Kendi yöresel tohumları ile geldiler. 5'inci yerel Tohum Takas Şenliğimizin Çanakkale ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Erkek'in konuşmasının ardından katılımcılar atalık tohumlarını tohum sandığına bıraktılar. Halk Bahçesi'nde düzenlenen ve halkın büyük ilgi gösterdiği 5. Yerel Tohum Takas Şenliği, gün boyunca söyleşiler, atölye çalışmaları, tohum takası ve fide dağıtımı gibi etkinliklerle devam etti. Bu etkinlikler, yerel tohumların korunması ve çeşitliliğinin artırılması için önemli bir platform sağladı.