Sağlık

'Türkiye son 10 yılda HIV olgularının en hızlı arttığı ülkelerden'

Bilim Kurulu Üyesi veEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Türkiye son 10 yılda HIV olgularının en hızlı arttığı ülkelerden’’ belirterek, ‘’HIV (AİDS)’den Temas öncesi alınacak ilaç ile ( PreP) ile korunabilirsiniz’’ dedi.

Bilim Kurulu Üyesi veEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Türkiye son 10 yılda HIV olgularının en hızlı arttığı ülkelerden’’ belirterek, ‘’HIV (AİDS)’den Temas öncesi alınacak ilaç ile ( PreP) ile korunabilirsiniz’’ dedi.
 
Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Türkiye son 10 yılda HIV olgularının en hızlı arttığı ülkelerden’’ belirterek, ‘’HIV (AİDS)’den Temas öncesi alınacak ilaç ile ( PreP) ile korunabilirsiniz’’ dedi. Virüs konusunda sosyal medya hesabından bilgi veren Prof. Dr. Alper Şener; ‘’Türkiye son 10 yılda HIV olgularının en hızlı arttığı ülkelerden yılda 400 olgudan 3000 olguya çıktı. Test - Korunma stratejisine ek olarak artık ilaç ile korunmak mümkün PreP- temas öncesi korunma ilaç ile  Standart şeması 2-1-1 şeklinde temas öncesi iki tablet…ilk dozdan 24 saat sonra bir tablet…ikinci dozdan 24 saat sonra son tablet Etkinliği ise oldukça iyi %99(cinsel temas için) %74 (IV madde bağımlılarında)  Maksimum etkinlik ortalama 7-21 gün sürüyor’’ ifadelerini kullandı.
 
AIDS Nedir?
(İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), AIDS'e yol açan virüs. HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroorganizmalardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroorganizmalar hastalığa daha kolay neden olabilir.Kanında HIV bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. Kanında HIV ile enfekte olan kişilere "HIV pozitif" veya "HIV ile yaşayan kişi" denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan anlamında sero (anti-HIV, veya bilinen ismiyle ELISA testi) pozitif kişilerdir. Ancak ilk bulaşma döneminde seronegatif kişiler aynı zamanda enfeksiyon taşıyan kişiler olabilirler. Sonradan Edinilen Bağışıklık Sistemi Yetersizliği Sendromu) anlamına gelir. Sonradan Edinilen ifadesi hastalığın irsi (genetik) olmadığını anlamına gelmektedir. Bağışıklık Sistemi Yetersizliği ifadesi ise vücudun bağışıklık sisteminin çökmesi anlamına gelmektedir. Sendrom kelimesi ise bir başka hastalıkla bağlantısı olabilecek çeşitli hastalıklar anlamına gelmektedir.HIV ile yaşayan kişi hastaymış gibi görünmeyebilir veya kişi kendini hasta hissetmeyebilir, HIV ile enfekte olduğunu bile bilmeyebilir. Çünkü, HIV ile enfekte olan kişilerde semptomların ortaya çıkmasına ve ölüme yol açan şey HIV'in kendisi değil, vücudun bağışıklık sisteminin çökmesiyle tamamen savunmasız kaldığı diğer enfeksiyonlardır. Virüs tek sarmallı RNA yı çevreleyen p24 proteinlerinden oluşan kapsit, bunun dışında küçük bir matriksi çevreleyen kılıftan oluşur. Kılıfta virüsün antijenik yapısını belirleyen glikoproteinler bulunur.
 
Belirtileri;
Ateş (96)
Lenf bezlerinde büyüme (74)
Faranjit (%70)
Deri döküntüleri (%70)
Kas veya eklem ağrıları (%54)
İshal (%32)
Baş ağrısı (%32)
Bulantı ve kusma (%27)
Karaciğer ve dalak büyümesi (%14)
Pamukçuk (%12)
 
 
İbrahim Akın KAZANCI