Ekonomi

‘Halk En Çok Gıda Enflasyonundan Etkileniyor’

Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor.Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak ayına ilişkin enflasyonu açıkladı.

Ocak'ta enflasyon yıllık yüzde 48,69 olarak gerçekleşti. Açıklanan enflasyon oranlarını değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘Enflasyon bu verilere göre daha da artacak gibi görünüyor’ ’dedi.
 
Ocak Ayı Enflasyon oranı açıklandı. TÜİK tarafından yapılan açıklama ile ocak ayı enflasyon oranı netlik kazandı. Tüketici fiyat endeksi Aralık ayında yıllık yüzde 36,08, aylık yüzde 13,58 artmıştı. Ocak'ta enflasyon yıllık yüzde 48,69 olarak gerçekleşti. TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %11,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,58 artış gerçekleşti. Enflasyon oranlarını değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Geçtiğimiz yılın son aylarında döviz etkisi ile özellikle doların etkisi ile yükselen enflasyon bu sene üretim maliyetleri ve emtia fiyatları ile yükselmeye deva ediyor. Görünen o ki bu hızda bir üretim maliyeti artışı kısa sürede belkide bazı araştırma enflasyon araştırması yapan grupların dediği gibi 3 haneyi görebilir.’’
 
 
‘’Halk En Çok Gıda Enflasyonundan Etkileniyor’’
 
Enflasyonun büyük kısmının gıda ürünlerinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Karabay; ‘’Tüketimde en çok insanların hissettiği sürekli ve her gün tükettikleri ürünlerdir. Bunlar ekmek peynir süt yani gıdadır. Bunu her gün tekrarlamak zorundasınız bunun için bu enflasyon daha da hissediliyor’’ diye konuştu.
 
‘’Bu Artış Daha Sürer’’
Enfalsyon elbette neden artıyor diye sorduğunuzda bir çok etken var. Ama birincisi en önemlisi üretim maliyetleri halk arasında üretici arasında söylenen girdiler girdiler yüksek olursa yani Üfe her zaman tüfeyi belirler bu böyledir. Bunan dolayı ben Nisan ayına kadar yükseliş bekliyorum. Bu elbette iyimser olmasa da gerçekçi bir tahmin’’ şeklinde konuştu.
 
Yıllık en düşük artış %10,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %18,67 ile eğitim, %25,32 ile giyim ve ayakkabı ve %28,63 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %68,89 ile ulaştırma, %55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %54,53 ile ev eşyası oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Ocak ayında aylık düşüş gösteren ana grup %0,24 ile giyim ve ayakkabı oldu. En az artış gösteren ana gruplar ise %1,19 ile eğitim, %2,16 ile haberleşme ve %8,09 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Ocak ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, %18,91 ile konut, %12,82 ile ev eşyası oldu.
Bazı temel gıda ürünlerinin raflarda yıllık fiyat artışı ‘’Margarin %127Mercimek %109Tavuk eti %94Makarna %83Nohut %83Un %71Meyve suyu %69Yumurta %61Süt & Süt Ürünleri %60-77Ekmek %59Balık %56Ayçiçek yağı %5Dana eti %53Toz şeker %52Salam & Sucuk & Sosis %44-76'’
 

ENFLASYON NASIL HESAPLANIR?
 
Enflasyon, ürün ve servis fiyatlarındaki artış ve dolayısıyla da satın alma gücündeki azalma oranıdır.
Enflasyon oranı fiyatlar genel düzeyindeki artış oranının hesaplanması yoluyla ölçülür. Bütün mal ve hizmet fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınır ve bu ortalama fiyattaki (fiyatlar genel düzeyindeki/fiyat düzeyindeki) degişimler incelenir. Fiyat düzeyleri, fiyat endeksleri şeklinde hesaplanır.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI