Sağlık

'Günde en az 2 kere fırçalanmalı'

Diş Hekimi Yağmur Uygun, Yılda en az iki kere diş kontrolü yapılması gerektiğini ifade ederken, çoğu kişinin rahatsız olduğu ağız kokusunun da çürük kaynaklı olabileceğini hatırlattı.

Pandemi sürecinde Ağız ve Diş Sağlığına yeterli önem verilemedi. Özellikle bulaşıcılık riski ile daha az diş kontrolüne gidildi. Bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Diş Hekimi Yağmur Uygun, Yılda en az iki kere diş kontrolü yapılması gerektiğini ifade ederken, çoğu kişinin rahatsız olduğu ağız kokusunun da çürük kaynaklı olabileceğini hatırlattı.
 
Çanakkale’de Kemalpaşa Mahallesinde diş muayenesinde hizmet veren Diş Hekimi Yağmur Uygun ağız ve diş sağlığı konusunda merak edilenleri sıraladı.
Diş bakımına neden özen göstermeliyiz sorusuna yanıt veren Diş Hekimi Yağmur Uygun ;’’Öncelikle karşımızdaki insanda baktığımızda, ilk dikkat ettiğimiz şey dişler oluyor genelde, estetik olarak görsel olarak dişler çok önemli bir unsur, diğer bir unsur ise ağız diş sindirimimizin başladığı yer, yiyecekleri aldığımız yani bakterilerin vücudumuzla karşılaştığı ilk yer, bu yüzden dişlerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Hem sağlık hem estetik açısından, dişler bizim en önemli parçamız’’ diye ifade etti.
 
‘’Günde en az 2 kere fırçalanmalı’’
 
Dişleri fırçalamanın en az 2 yere yapılması gerektiğini ifade eden Uygun; ’Ben her yemekten sonra ve yatmadan evvel mutlaka fırçalamaya dikkat ediyorum. Yani günde en az 2 kere fırçalanmalı fırçalamanın yanında diş ipi kullanımına dikkat edilmeli, 6 ayda bir diş kontörlüne muhakkak gelinmeli, Tatbiki diş kontörlerine düzenli olarak gitmeliyiz. Ama önemli olan bizim nasıl baktığımız dişlerimize biz ne kadar iyi bakarsak onlarda iyi bir şekilde devam ederler. Unutmayalım dişlerimize iyi baktığımız sürece onu uzun yıllar kullanabiliriz’’ dedi.
 
‘’Bu kokular çürük kaynaklı olabiliyor’’
 
Ağız kokusunun çürük belirtisi olabileceğini ifade eden Diş Hekimi Uygun; ‘’Hastalarımızın bir kısmının sabah benim ağzım kokuyor, gün içerisinde ağzım kokuyor diyor, bu kokular çürük kaynaklı olabiliyor. Diş taşı kaynaklı olabiliyor. Çok kişinin bilmediği, düş üzerinde kalan kalıntıların etkisi ile diş kokusu olabiliyor. Bundan dolayı hastalar dişlerini fırçalarken dil fırçalaması da yapmalı, ki bu koku ağız kaynaklı ise bunun önüne geçilebilsin, ama bu koku, çürük kaynaklı ise gereken müdahale yapılmadan giderilmesi mümkün değil’’ şeklinde konuştu.
 
İbrahim Akın KAZANCI