İlçe-Belde

Tabiat Güzellikleri Bayramiç'te Turizme Kazandırılacak

Bayramiç ilçesinde yer alan doğal tabiat güzelliklerinin ilçeye kazandırılması adına, Ayazma Tabiat Parkında yapılacak yenilikler ve tanıtım çalışmalarını incelemek ve fikir alışverişinde bulunmak için Kaymakam Alper Taş, Proje ekibi ile Ayama Tabiat Parkını ziyaret etti.

Bayramiç ilçesinde yer alan doğal tabiat güzelliklerinin ilçeye kazandırılması adına, Ayazma Tabiat Parkında yapılacak yenilikler ve tanıtım çalışmalarını incelemek ve fikir alışverişinde bulunmak için Kaymakam Alper Taş, Proje ekibi ile Ayama Tabiat Parkını ziyaret etti.
 
Bayramiç Kaymakamlığı bünyesinde iki hafta önce oluşturulan proje ekibi Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi turizmini geliştirmek için çalışmalarına başladı. Antik dönemin en önemli simgelerinden biri olan Kaz Dağları (İda) eteklerinde bulunan Bayramiç’in doğa harikası alanları turizme kazandırılması amacı ile yapılan çalışmalar Kaymakam Alper Taş’ın katılımı ile yerinde inceledi.  Yapılan çalışmalar kapsamında Kaymakam Alper Taş, Orman İşletme Müdürü Zafer Özbek, Evciler Muhtarı Gökhan Öner, Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Bekir Bekret ve Kaymakamlık Proje Ekibi, Ayazma Tabiat Parkı ve çevresinde inceleme ve değerlendirmelerini yaptı.
 
İlçede bulunan ve antik dönemin izlerini taşıyan Kaz Dağlarının (İda) ve bölgede bulunan doğa harikası güzelliklerin tanıtımını arttırmak ve Truva Efsanesinin bölgemizle ilgili hikayelerinin bu yönde değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen inceleme gezisinde, proje ekibinin hazırladığı çalışmalar sahada değerlendirildi. Özellikle yaz aylarında ziyaretçilerin en çok uğradığı yerlerden biri olan Ayazma Tabiat Parkının tanıtılması ve güzelleştirilmesi çalışmaları değerlendirilerek fikir alışverişleri yapıldı.
 
Bayramiç; Çanakkale’nin güneyinde yer alan Bayramiç’in %63’ü ormanlarla kaplıdır. Elma, zeytin, armut, badem ve şeftalisi ünlüdür. Yazları sıcak ve kurak, kışları Akdeniz iklimine göre soğuk ama yağışlı geçer. Bayramiç, doğası ve mitolojisiyle de ilçeler arasında özel bir yere sahiptir. İlk olarak Antik çağlarda yerleşilmiş olan yöre, 1308’de Karesi Beyliği, 1356 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bu dönemde yöreye verilen, bayram yeri anlamına gelen “Bayram İçi” ismi, zamanla “Bayramiç’e” dönüşmüş, 1902 yılında ilçe olmuştur.
 
BAYRAMİÇ GEZİLECEK YERLER
 
Skepsis; Bayramiç’in 10 km doğusunda yer alan Kurşunlu Köyü’nün batı yamacı Skepsis harabelerinin bulunduğu bölgedir. Kentin mimari yapıları maalesef tamamen tahrip olsa da oradaki mitolojik olguyu gittiğinizde hissedebilirsiniz.
 
İda Kazdağı; Antik çağlarda “İda Dağı” olarak da isimlendirilen Kazdağı, sık ormanları ve madenleriyle antik çağ insanının barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamıştır. Kazdağı Milli Parkı’na girişler, doğal yaşamın güvenliğini sürdürebilmek için, izne tabi tutulmaktadır.
 
Ayazma; Bayramiç’e 23 kilometre mesafedeki Ayazma Kazdağı eteklerinde bulunan bir doğa cennetidir. Mesire yeri olarak düzenlenmiş olan Ayazma’da küçük bir şelale her mevsim önündeki gölete su iletmeyi kendine görev edinmiştir. Her yıl ağustos ayında efsanevi mitolojik öykülerin anısına Ayazma’da güzellik yarışması düzenlenir.
 
Hadımoğlu Konağı; Bayramiç’teki Hadımoğlu Konağı günümüzde nadir bulunan Türk evlerinden biridir. Kültür Bakanlığı tarafından da restore edilerek müze haline getirilen Konak, Bayramiç Kaymakamlığı’na tahsis edilmiştir. Girişler ücretlidir.
 
Bayramiç Çeşmeleri; Bayramiç Gezilecek Yerler’in son aşamasında çeşmeler var. Bayramiç’in her yerinde karşınıza çıkan renkli süslemeleriyle estetik görünümlü çeşmelerinden Kazdağı’nın buz gibi soğuk suları akar. Bunlardan en meşhurları Dede Çeşmesi, Tepecik Çeşmesi, Eski Hükümet Alanı Çeşmesi, Garip Çeşme, Cami-i Cedit (Karşıyaka Camii) Çeşmesi, Pıtıreli Köyü Çeşmesi’dir.
 
Sevi Gözay UĞURLU