Ekonomi

Dövize Olan Talep Azaldı!

Türkiye ekonomisinden derinden etkileyen dolar artışına karşı, hükümetin hafta başında açıkladığı Kur korumalı TL mevduat hesabı ile dövizde sert bir düşüş yaşandı.

18 lirayı geçen dolar kademeli olarak 11 liraya kadar geriledi. Düşüşün döviz satışı devam etmesi halinde, 10 lira altına inmesi bekleniyor. Yeni mevduat sistemi ve gelecekte dövizin olası durumunu değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Doların ateşi düştü ama, mesele bunu sürdürülebilir kılmak, o zaman hayatımızda bunu hissederiz.’’ dedi.
 
Artan dövize karşı, hafta başında Kabine toplantısının ardından, Cumhurbaşkanının "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" sözleri ile açıkladığı, Kur korumalı TL mevduat hesabı ile dövizde sert bir düşüş yaşandı. 18 Liraya kadar çıkan doların ve Euro’nun ateşi düştü, Dolar 11 liralara kadar gerilerken, Euro ise 14’lerden işlem görüyor. Son bir ayda  artışa karşı uzun sürenin ardından rekor fiyat kaybı yaşayan döviz, yeni sisteme geçişler ile kayıpların daha da artması bekleniyor. Ayrıca Dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntıları açıklandı. Buna göre hesaplar 3,6,9 ve 12 ay vadelerle açılabilecek. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Bankalar faiz oranının şu anda ki piyasa faizinden 14’den az veremeyeceği gibi en fazlada 17 oranında gerçekleştirecek.
 
‘’DOLARIN ATEŞİ DÜŞTÜ AMA MESELE BUNU SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK’’
 
Yeni Döviz Korumalı TL Mevduat sistemini değerlendiren finans uzmanı Ömer Karabay; ‘’Yapılan finans çalışması ile artık, dövize olan talep ortadan kaldırılmak isteniyor. Reel piyasalarda bunun karşılığı elbette açıklandığı ilk dakikadan itibaren görülmeye başlandı. Hızlı bir düşüş yaşanarak 20 lira trendinden olan dolar, yüksek bir satış işlemi ile 14’lere kadar geriledi. Ardından kademeli küçük dalgalanmalı ama düşüş trendine girerek 11 TL’ye geldi. Bu düşüşte sadece döviz satışının olduğunu söyleyemeyiz, yeni mevduat hesabı formülü ile dövize olan talepte azaldı. Bu talebi yok eden şey, ortadan kalkan TL ve döviz yatırımı arasında farkın kalmaması, Şimdi bu nasıl işleyecek ona gelelim, Doları mevduatta olan ve TL’ye çeviren vatandaşlar paralarını yatırdıkları vadeli hesaba günden 3-6-9-12 ay sonra döviz kuru ne olacaksa, eğer bankadan aldıkları faiz bu döviz kazançlarında az ise vade sonundaki, olası kayıplarını devlet karşılıyor. Bu elbette en belirgin olarak o zaman dolarda kalmaya ne gerek var düşüncesi oluşturuyor. Amaç da bu zaten, mesele talebi yok etmekti. İlk basamak oldu. Ama ikinci basamak sisteme katılımı arttırmak, o da yeterli düzeyde başarılır ise son basamak kalır o da sürdürülebilirliktir. O nedir derseniz eğer, Doların ateşi düştü ama, mesele bunu sürdürülebilir kılmak, o zaman hayatımızda bunu hissederiz. Bu piyasalarda mal ve hizmette fiyat indirimi rekabet koşulları gereği zaten yaşanacak. Fakat burada yatırımcının korktuğu en büyük risk olan enflasyona karşı alınacak ilave tedbirler ile hayat pahalılığını ortadan kaldırmak. Dolar düşüşünü yıl boyunca devamlı kılmak, artık yüksek artış olmayacağını inandırmak’’ dedi.
 
‘’EN DOĞRU YATIRIM ARACI BİLE NE İSTEDİĞİNİ BİLMEYEN YATIRIMCI İÇİN RİSK OLABİLİR’’
 
Yatırımcılara ne önerebiliriz sorusuna cevaben ise Karabay; ‘’En temel öneri en başta yatırımlarındaki hedeflerini belirlemeliler, ben bu yatırımı yaparken amacım ne, bunu ne kadar vadede sürede yapacağım, bu kazanç o zaman almak istediğim şeyin fiyatında az ya da çok artar mı? Kredi kullanmalı mıyım? Param vadede mi kalsın yoksa, altın ya da bono mu buna herkes kendi karar verebilir. Çünkü herkesin yatırım amacı farklı, unutmayın en doğru yatırım aracı bile ne istediğini bilmeyen yatırımcı için risk olabilir. Onun mutlaka finansal destek ve rehberlik almalısınız.’’
İbrahim Akın KAZANCI