Ekonomi

Doları Bozdurdular, Bankalara Koşturdular! 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından, 'Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz' sözleri ile açıkladığı, Kur korumalı TL mevduat hesabı ile dövizde sert bir düş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" sözleri ile açıkladığı, Kur korumalı TL mevduat hesabı ile dövizde sert bir düşüş yaşandı. Yaşanan düşüş, Türkiye’de birçok kentte yaşandığı gibi Çanakkale'de de Bankalar ve Kuyumcular Caddesine de yansıdı.  Dövizini ve Altınını bozduran vatandaşlar Kamu bankalarına yatırmak için sıraya girdi.
 
Kabine toplantısının ardından, Kur korumalı TL mevduat hesabını, ‘’Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" sözleri ile duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kur korumalı TL mevduat hesabına göre artık faiz kazancı, döviz kurundan düşük kaldığı taktirde, hazine güvencesi ile birlikte tamamlanacak. Bu sitem ile, döviz kuru kazancı kadar güvence verilmesi ile, mevduat hesapları TL olarak kalması teşvik edilecek. Bu kararının açıklandığı andan itibaren, 18’lerin üstüne kadar çıkan dolar, sadece bir gecede 14’lere kadar düştü. Düşüş ile birlikte Türkiye’nin birçok şehrinde döviz büroları ve kuyumcuların önünde altın ve döviz satmak isteyen vatandaşlar dolarını sattıktan sonra yeni mevduat hesabı hakkında bilgi almak için kamu bankaları önünde kuyruklar oluşturdular. Gün içeresinde dalgalı seyreden döviz kuru, 12.50 ile 13,50 arasında hareketli anlar yaşadı. Gelişmelerin sonrasında, 21 Aralık Salı günü öğle saatleri itibariyle; Çanakkale Kuyumcular Çarşısında çeyrek altın 1360 TL’den satılırken, 22 ayar altının gram fiyatı ise 803 TL’den alıcıya ulaştı. 24 ayar bileziğin gramı 819,14 TL’ye düşerken, ayrıca yarım altın 2720 TL, tam altın ise 5439 TL’ye indi. Cumhuriyet altını da 5570 TL oldu. Diğer yandan Mevduat hesabı açıklanmadığında yani 20 Aralık Pazartesi günü Kuyumcular Çarşısında fiyatlar şöyleydi; çeyrek altın 1708 TL. 22 ayar altının gramı 1018 TL. 24 ayar bileziğin gramı 1038,51 TL. Yarım altın 3417 TL, tam altın 6833 TL. Cumhuriyet altını 7020 TL.
 
Erdoğan tarafından açıklanan paket ardından sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapan kent genelinde siyasi ve akademik çevreler de durumu değerlendirdi. Deva Partisi İl Başkanı Berkan Karaca; ‘’Merkez Bankası’nın “aldığı faizi” indir. Hazine’nin “ödediği faizi” ise artır. TL mevduata kur artışı garantisi vererek örtülü faiz artırımına git. Ortaya çıkacak kur riskini Hazine’nin sırtına yık. Bu kendi tabirinizle “faiz lobisi”ne çalışmanın daniskasıdır. ’dedi.
 
İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt; ‘’Yeni “Finansal Yatırım Aracı” için; Parası olana verilecek kur farkının, Parası olmayanın da verdiği vergiler ile hazineden ödenecek olması ciddi bir hakkaniyet sorunu teşkil etmiyor mu?’’ paylaşımında bulundu.
 
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan; ‘’Fiili duruma yeni bir isim uydurmak (tıpkı fiili duruma göre uydurulan, uluslararası kaynak ve referansları olmayan başkanlık sistemi gibi) yeni bir ekonomi modeli olarak tanıtılamaz. İnsan emeğini ucuzlatmak, köle ekonomisi yaratmak, ülkeyi dünyanın gecekondu mahallesine dönüştürmek Türkiye'nin ekonomi hedefi değildir ve olamaz. Ekonomi politikalarınız da tıpkı başkanlık sistemine dair modeliniz gibi çökmeye mahkumdur ve halka ödettiğiniz ağır bedellerin hesabının sorulması yakındır. Ekonomimiz twitter kullanıcısının yazdığı iki satır yorum ile manipüle edilebilecek kadar güçlüymüş. Hoş. Çok hoş. Meraktan soruyorum. Maliye Bakanının kardeşi, Merkez Bankası kararlarını açıklanmadan bir gün önce "ağzından kaçırdığı" için herhangi bir yasal süreç başlatıldı mı? ‘’ dedi. 
 
Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cumhur Aslan; ‘’Dün gece faizi arttırdılar, doları düşürdüler. Soru basit: bunu daha önce neden yapmadınız? Dün 18 TL'ye dolar bozdular, bugün 11 TL'den dolar aldılar. Parası olana bu sistem muhteşem, İnsanın milli ve yerli olası geliyor.’’ dedi. 
 
 
 
Yenice İyi Parti İlçe Başkanı; ‘’Dolar çıkar iner. Ama vatandaş öyle bir dip yapmış ki çıkması mucize. Çünkü bugüne kadar geçmediğimiz yollara, hastanelere fakir fukara olarak devlet eliyle dolarla garantili ödemeler yapıyorduk. Şimdi bankada döviz karşılığı TL mevduatı olanlara, düşen döviz kuru nedeniyle ettikleri zararı vergilerimizle ödeyecekler. Yani onu da bize ödetecekler. Kamburun üstüne bir kambur daha koydular. Ve bir millet dolar düştü diye bayram yapıyor. Bayramınız kutlu olsun!’’ ifadelerini kullandı.
 
İbrahim Akın KAZANCI