Kültür ve Sanat

Çanakkaleli gençlerden ses yarışmasında gururlandıran başarı

Türkiye genelinde katılımcı alan ‘GSB Gençler Arası Sahne Sırası Sende Ses Yarışması’nın kazananlarının açıklanmasının ardından, yarışılan üç kategorinin ikisinden Çanakkale’ye ödül geldi.

Türkiye genelinde katılımcı alan ‘GSB Gençler Arası Sahne Sırası Sende Ses Yarışması’nın kazananlarının açıklanmasının ardından, yarışılan üç kategorinin ikisinden Çanakkale’ye ödül geldi. Çanakkaleli gençlerden oluşan Troia Quintet grubu birincilik alırken, başka bir kategoride solo performansıyla yarışmaya katılan Mert Ak ise üçüncülük elde etti.
 
‘Türk Müziği’, ‘Popüler Müzik’ ve ‘Özgün Yorum’ olmak üzere üç kategoriden oluşan ve 18-29 yaş aralığındaki tüm gençlerin bireysel ya da ekip olarak katılabildiği yarışma sona erdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerin sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sunmak, gençlerin sanatsal yeteneklerini ortaya koymalarına imkân tanımak ve yetenekli gençleri ödüllendirmeyi amaçlayan ve Türkiye genelinden katılımcıların olduğu yarışmadan bu sene Çanakkale’ye iki ödül geldi. Özgün Yorumlama kategorisinde Troia Quintet grubu birincilik alırken, Popüler Müzik kategorisinde ise Mert Ak, üçüncülük elde etti.
 
ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEKLER
Gençler Arası Ses Yarışmasında Özgün Yorumlama kategorisinde Türkiye birincisi olan Troia Quintet grubundan Akın Mutlu, ‘’Müzik Öğretmenliği bölümünden değerli dostlarım ile birlikte ‘Sahne Sırası Sende’ ses yarışması için Troia Quintet grubunu kurduk. Değerli halk ozanımız Neşet Ertaş‘ın Yolcu isimli türküsünü çeşitli müzik tarzları ile yorumladığımız videomuzu hazırladık. Videomuz, elemeyi geçti ve finale katılmayı hak kazandık. Final için Gençlik Spor Bakanlığı tarafından Ankara‘ya çağırıldık. Performansımıza, aranjemize ve eserimize güveniyorduk. Bu sayede heyecanımızı biraz olsun dindirebildik. Özgüvenli bir şekilde yola koyulduk fakat Ankara yolunda çok az uyuyabildik. İlk gecemiz uykusuz geçtikten sonra otele yerleştik. Otel oldukça ilgi çekiciydi fakat prova almak için yarışmanın olduğu bölümde çok fazla vakit geçirdik. Bu sebep ile otelin tadını çıkaramadık diyebilirim.  Uzayan provalar yüzünden otele geç gelip erken kalktığımız için bir gün daha uyku problemi yaşadık. Yarışma günü tüm enerjimiz ile performansımızı sergiledik ve Özgün Yorumlama kategorisinde Türkiye Birincisi olmaya hak kazandık. Bu muhteşem ortamı yaşadığım ve kazandığım tecrübeler için çok sevinçliyim. Artık grubumuz ile birlikte yeni çalışmalara, kayıtlara ve konserlere devam etmeyi hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.
 
“ÇANAKKALEYE MUTLAKA BİR DERECE GÖTÜRMELİYDİM”
Popüler Müzik Erkek Kategorisinde ise Türkiye üçüncüsü olan Mert Ak, “Yarışmaya ben başvuru yapmadım. Benim haberim yokken arkadaşım başvuru yapmış ve Türkiye genelinde dereceye gelmişim. Beni aradıklarında benimle biri dalga geçiyor zannettim. Daha sonra Çanakkale Gençlik Spor Müdürlüğü’nde görev yapan bir arkadaş bana Whatsapp’tan benim dereceye girdiğimi kanıtlayan bir kaç resmi belgeler attı ve ikna oldum. Daha sonra bana büyük finalin Ankara'da olacağını söyledi ve ‘Finale katılmayı düşünüyormuşsunuz yani gelecek misiniz?’ diye sordu. Ben de biraz düşünmem gerektiğini söyledim çünkü yeni ameliyat olmuştum ve iş yerinde sıkıntı yaşamak istemiyordum açıkçası daha sonra iznimi ayarladım gitmeye karar verdim. Şarkımı seçtim ve açıkçası şarkımı seçerken çok zorlandım çünkü bu tarz yarışmalarda şarkı çok önemlidir. Bence ses renginiz yeteneğiniz ne kadar üst düzeyde olursa olsun şarkınız iyi değilse otomatik olarak siz de kendinizi tam olarak göstermediğiniz için çok fazla umut verici olmuyorsunuz. Sonunda çok sevdiğim hatta Youtube kanalımda da coverını yaptığım Yıldız Tilbe'nin ‘Kardelen’ şarkısını seçtim. Şarkı hem popüler hem de çok zor bir parça sesimi de rahatlıkla gösterebileceğim bir şarkı. Benimle birlikte Çanakkale'den Özgün Müzik kategorisinde katılan arkadaşlar da derece almış. Ben popüler müzik dalındaydım. Bizi Çanakkale Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda görev yapan sevgili Saygın Öztürk’ün üstümüzde çok emeği var. Bizimle inanılmaz ilgilendi, bir an bile bırakmadı hiçbirimizi… Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ankara'da bizi çok güzel ağırladılar. Bir gün önceden prova aldık. Sahne çok güzeldi orkestra gayet iyiydi, üst düzeydeydi. Ben fazla heyecanlandım ama o da yarışmanın tuzu biberiydi. Rakiplerim de gayet güçlüydü ki zaten onlar da binlerce kişinin arasından sıyrılıp derece alan kişilerdi. Çıktım sahneye, kapattım gözümü ve şarkıyı damarlarıma kadar hissederek ve yaşayarak okudum. Tabii ki de ufak tefek hatalar vardı ama gayet normal çünkü yarışmada Fettah Can, Burak Kut, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Cengiz Ateş gibi büyük ustalar vardı. Benim için güzel bir başarı binlerce kişinin arasından sıyrılıp dereceye girmek. İlk 6’ya girmek daha sonra Büyük Türkiye finalinde güçlü rakipler arasında üçüncü olmak çok gurur verici. Kendi başarımdan hep Çanakkale'yi düşündüm. Çünkü oraya gidildiğinde Çanakkale'yi temsil ediyorsunuz. Hep aklımda şu vardı: Ben ‘Çanakkaleme mutlaka bir derece götürmeliyim.’ Yani ben derece aldığımda bu sadece benim başarım değil, Çanakkale’nin de başarısı olacaktı. Ben doğduğum, yaşadığım şehri yani Çanakkale'yi çok seviyorum. Bu tarz etkinliklerde Çanakkaleli arkadaşlar olunca çok gururlanıyorum ve temsil eden de ben olunca ekstra gurur duydum’’ sözleriyle duygu ve düşüncelerini ifade etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU