Spor

Çanakkale e-sporda umut vadediyor!

Gençlik Spor İl Müdürlüğü İl Bilgi İşlem Koordinatörü olan ve aynı zamanda E-spor İl Temsilciliğini yapan Mehmet Erben Arslan, ülkede ve Çanakkale’de e-spora olan ilgi ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü İl Bilgi İşlem Koordinatörü olan ve aynı zamanda E-spor İl Temsilciliğini yapan Mehmet Erben Arslan, ülkede ve Çanakkale’de e-spora olan ilgi ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Özellikle pandemi döneminde e-spora ilgilinin çok fazla arttığını söyleyen Arslan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu konuyu önemseyerek, Türkiye E-spor Federasyonu işbirliği içerisinde birçok turnuva düzenlediğini belirtti.
 
Arslan, kendisinin sporu ve teknolojiyi çok sevmesinden dolayı e-spor il temsilciliği görevini memnuniyetle üstlendiğini söyleyerek, geçtiğimiz bir buçuk senedir sistemi oturtturmak için birçok çalışma yaptıklarını aktardı. Öğrencilerin gelmesi ile birlikte duyurulara başlayacaklarını ve üniversitedeki öğrencileri lisanslı e-spor oyuncusu olmak için teşvik edeceklerini açıkladı. Arslan, “Topluluklarla iletişim halindeyiz,  onlarla da haberlerimizi göndereceğiz. Öğrenci sayımızı yakaladığımızda turnuvalara başlayacağız. Yurtlar arası, bölümler arası turnuvalar düşünüyoruz. Umarız pandemisiz, sorunsuz bir sezon olur” dedi.
 
E-SPOR NEDİR?
E-sporun tanımını yapan Arslan, “Elektronik bir cihaz vasıtasıyla, çevrimiçi veya çevrimdışı ortamda gerek bireysel olarak gerekse takım halinde katılım gösterilen her türlü aktiviteye denilebiliyor. Amaç olarak ise; Türk e-sporunun ulusal ve uluslararası platformlarda temsilcisi olarak federasyonumuzun sorumluluğunda Türk e-sorunun büyümesi için çalışmak ve Türkiye E-spor Federasyonu markasını geliştirmek üzere bir amacımız var. Uluslararası oyuncu gelişimine, üst düzey organizasyonların düzenlenmesinde, katılım sağlanmasında başarılı ve yenilikçi federasyonların biri olarak, Türkiye’yi bir numaralı e-spor ülkesi haline getirmek gibi bir hedefi var Türkiye E-spor Federasyonu’nun. Yerli ve milli esaslara dayanan bir değer sistemi aracılığı ile Türk e-sporuna katkıda bulunmak, Türk gençlerinin çalışkan, kararlı ve azimli bireyler olarak uluslararası platformlarda başarıya ulaştırmak gibi bir misyonu var” şeklinde anlattı.
 
“E-SPORA İLGİ YAKLAŞIK 10 KATINA ÇIKTI”
“Pandemi sürecinde e-spora ilgi yaklaşık 10 katına çıktı. Çünkü herkes evde olduğu için bu süreçte bilgisayar başında vakit geçirerek, online işlemler yapmaya başladı” diyen Mehmet Arslan, “Sadece e-sporda değil, birçok şeyi de online olarak gerçekleştirmeye başladı. Sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı evlerinde olan birçok kişi e-spor dalına merak sardı. Türkiye genelinde şu anda 3 bin 224 erkek 607 kadın olmak üzere toplam 3 bin 831 lisanslı e-sporcumuz var. 134 tanesi tescilli e-spor kulübümüz ve 36 özel e-spor salonu var. Çanakkale maalesef bir tane e-spor salonumuz vardı ama kapattı. Bu yüzden şu anda e-spor turnuvalarımızı düzenleyeceğimiz bir salonumuz yok. Şu anda başvuru talepleri de oldu fakat öğrencilerimizin gelmesi ile tekrardan duruma göre bu konuda çalışma yapacağız” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’DE CİDDİ BİR POTANSİYEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Arslan, Çanakkale’de e-spora ilgiyi değerlendirerek, “İl temsilciliğine başladıktan kısa bir süre sonra pandemi sürecine girdiğimiz için üniversitedeki potansiyeli henüz göremedik. Topluluklarla ilgili haberleşiyoruz, üniversite öğrencilerimiz gelip düzenlerini kurduktan sonra turnuvalara da başlayacağız. Ama Çanakkale’de ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum çünkü öğrenci sayımız çok fazla ve e-spora ilgi çok yüksek. Cep telefonu üzerinden bile e-spora katılabildiklerini düşünürsek, potansiyeli yakın zamanda göreceğiz” diye belirtti.
 
TURNUVADA LİSANSLARINI DA ALDILAR
15-19 Mayıs tarihlerinde Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı ve Gençlik haftası kapsamında 17-18 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve E-spor Kupası turnuvası hakkında bilgi veren İl Temsilcisi Arslan, “Turnuvaya 10 takım katıldı. Ortalama 5 sporcudan oluşan takımlarda toplamda 50-60 sporcu katılmış oldu. Hepsine lisanslarını çıkarma olanağı sağladık. Müsabakalara katılan tüm sporcular e-spor lisanslarını almış oldular. Dereceye giren sporcularımıza il müdürlüğümüzde KO madalya takdim ettik. Güzel bir turnuva oldu. Pandemi döneminde olduğumuzdan dolayı biraz zor koşullara rağmen çok zevkli bir turnuva oldu. Bu turnuvayı biz Çanakkale özelinde düzenledik. Şimdi üniversite öğrencilerinin gelmesi ile beraber bu turnuvaları genişleteceğiz” dedi.
 
“NEGATİF YÖNDE BAKMAKTANSA, NASIL KURALLI BİR ŞEKİLDE LANSE EDEBİLİRİZ DİYE DÜŞÜNMELİYİZ”
Online bilgisayar oyunlarının artık ‘oyun’ kavramından çıkarak çok başka bir boyuta geçtiğini söyleyen Arslan, bilgisayarda oyun oynayan çocukları olan ebeveynlere yönelik olarak da bilgilendirmede bulundu. Arslan, “E-sporda artık çok ciddi üst düzey turnuvalar düzenleniyor. Çok ciddi paralar kazanabiliyor sporcular. Dolayısıyla belli saatlerin üzerine çıkmadığı sürece, çocuklara zarardan çok faydası var. Beyinsel, düşünsel olarak çok geliştirmeye açık bir platform. Ama tabi ki belli saatlerin dışarısına çıkmamak gerekiyor. Dünya geneline baktığımızda e-spor ders olarak bile okutulacakmış gibi gözüküyor. Birçok ülkede bu başladı, hatta Uzak Doğu'da ilkokulda bu başlatıldı. Daha küçük yaşta öğrencilere ders olarak okutulacak. Beslenmesinden başlayarak, bilgisayar başında geçirmesi gereken süreyi, dinlenmesi gerektiği zamanı ve daha sonra mouse kullanımı, görsel olarak reflekslerini geliştirmesi gibi eğitimler veriliyor. Gençlik zamanına geldiğinde bu sporcu, daha yatkın oluyor ve daha profesyonel olarak oynuyor. Negatif yönde bakmaktansa, nasıl kurallı bir şekilde çocuklarımıza lanse edebiliriz, nasıl doğru şekilde oynamasını anlatabilirim diye düşünmeliyiz” önerilerinde bulundu.
 
LİSANS ÇIKARTMAK GEREKLİ BELGELER
Lisans çıkartmak isteyenler için 18 yaşına kadar aileden izin belgesi gerektiğini söyleyen Arslan, çoğu turnuvada ise sınırın genellikle 12 yaş olduğunu söyledi. Bir üst sınırın olmadığını da belirten il temsilcisi, lisans isteyenler için neler gerektiğini sıraladı: “Öncelikle il müdürlüğümüzün web sayfasından lisans işlemleri bölümünden ferdi lisans talep formunu ve daha sonra sağlık beyanını ve eğer 18 yaşından küçükse veli izin belgelerini ailelerine imzalatarak iki fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze gelerek lisanlarını çıkartabilirler. Takım lisansları ile alakalı olarak ise, aynı şekilde Çanakkale ilindeki kulüplere kayıt olarak yine kulüp üzerinden lisans çıkarabiliyorlar” şeklinde anlattı.  
 
Arslan, e-sporun yeni bir branş olmasından dolayı antrenör eğitimlerinin yeni başlayacağını söyleyerek, antrenör olmak isteyenlerin öncelikle Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açılan Antrenör Temel Eğitim sınavına girerek, ardından Türkiye E-spor Federasyonu’nun açacak olduğu e-spor antrenörlüğüne başvuru yapabileceklerini söyledi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN