Kültür ve Sanat

'Hedefim 30 yaşında 10 kitap yazmış olmak'

‘Adı Zeynep Katledilen Tüm Kadınların’ kitabı ile kadın cinayetlerine dikkat çekerek sosyal farkındalık oluşturmaya çalışan Çanakkaleli Yazar Muhammed Yavaş, ‘Her Şey Güzel Olacak’ isimli şiir kitabıyla okur severler buluşacak. Yavaş, ilerleyen dönemde düşündüğü projeleri paylaştı.

‘Adı Zeynep Katledilen Tüm Kadınların’ kitabı ile kadın cinayetlerine dikkat çekerek sosyal farkındalık oluşturmaya çalışan Çanakkaleli Yazar Muhammed Yavaş, ‘Her Şey Güzel Olacak’ isimli şiir kitabıyla okur severler buluşacak. Yavaş, ilerleyen dönemde düşündüğü projeleri paylaştı.
 
Çan ilçesinde yaşayan Yazar Muhammed Yavaş’ın ‘Adı Zeynep Katledilen Tüm Kadınların’ kitabı ikinci baskıya hazırlanırken, Her Şey Güzel Olacak’ isimli şiir kitabı da yakında raflarda yerini alacak. Yazarlık süreci ve ilerleyen zamanda yapmak isteği projeleri anlatan Yavaş, en büyük isteklerinden birinin 30 yaşına geldiğinde 10 kitap yazmak olduğunu söyledi.
 
Yavaş, ilk önce ikinci baskısına giren kitabı hakkında bilgi vererek, “İlk baskıya nazaran ikinci baskı biraz değişti. İlk başta kapak değişti. İlk baskıda öldürülen tüm kadınları temsilen tek bir kadın vardı, ikinci baskıda üç kadın var. Üç kadın da bildiğimiz kadınlar. Fatma Şengül, Şule Çet ve Rabia Naz Vatan’ın silüetleri var, arka kapakta da ilk baskıya göre değişiklik yaptık. Arka kapakta öldürülen kadınların isimleriyle İstanbul Sözleşmesi Yaşatır yazıyor, böyle vurgu yaparak sözleşmenin önemini vurgulamak istedik. İlk baskıya göre değişen bir diğer şey de Katledilen Tüm Kadınların ifadesi. Katledilmek yerine ‘Öldürülmek yazarak Öldürülen Tüm Kadınların’ dedik. İçerikte de bazı bölümlere eklemeler yaparken bazı bölümlerde de çıkarmalar yaptık. Daha sade ve güzel oldu yeni baskı ve 5000 girecek” ifadelerini kullandı.
 
“TUVALE İÇİNİ DÖKEN RESSAM GİBİ…”
Şiir kitabı hakkında da bilgi aktaran Yavaş, “Şiir benim asla iddialı olmadığım bir dal, bu yüzden asla kendime şair de demem denmesini de istemem ancak karalamalarım vardı birkaç kişiye gösterdim çok beğendiler. Bazı edebiyat öğretmenlerine şiirlerimi okuttum kötü olmadığını söylediler, Akademik Analiz Yayınları’nın sahibi Selman Sevim de şiirlerin mutlaka kitap olması gerektiğini belirtti. Şiirler arasında lirik, epik ve didaktik şiirler bulunuyor. Sevgiliye özlem, aşka özlem, kavuşamamak, umutsuzluk, umut, bekleyiş, vazgeçiş hepsine dair şiirlerim var. Aslında o anki duygu durumumu yansıtıyor şiirler. Eğer ülkedeki siyasi bir olaya kızdıysam bu yansıyor şiirlere, ya da umutluysam hemen umut dolu şiirler geliyor. Eğer karamsarsam bu da dizelere yansıyor. Tuvale içini döken ressam gibi. Ortama göre de değişiyor şiirler” dedi.
 
“Yakın zamanda çeşitli platformlarda yazdığım köşe yazılarımı da ‘Güzel Günler Göreceğiz’ ismiyle kitaplaştıracağım” diyen Yavaş, “Hiç unutulmasın diye 18 yıllık iktidarda yaşananları, çekilen acıları, zulümleri de kaleme alacağım. Bunun dışında bir öykü projem var, henüz düşünme aşamasında olan tarihi bir Çanakkale romanı yazmak istiyorum ama dediğim gibi bu sadece düşünce. Hedefim 30 yaşında 10 kitap yazmış olmak ve bunun için kendimi geliştirmeye devam ediyorum, mizahı da bırakmadım çünkü mizah beni bu yola iten noktada attığım ilk adımdı” şeklinde anlattı.
 
Gülçin AKIN