Eğitim

'Eğitim çalışanlarına da velilere de büyük bir sorumluluk düşüyor'

Geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yüz yüze eğitimin başlayacağı açıklamaları sonrasından Boğaz TV’nin sosyal medya hesabında yayınlanan ‘Güncel’ programına katılan Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, eğitim de son durum ve nasıl ilerleyebileceği ile ilgili

Geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yüz yüze eğitimin başlayacağı açıklamaları sonrasından Boğaz TV’nin sosyal medya hesabında yayınlanan ‘Güncel’ programına katılan Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, eğitim de son durum ve nasıl ilerleyebileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hacımusalar, “Tüm öğretmenler ve öğrenciler 6 Eylül’den önce aşılandı ifadesini duymak çok isterdik. Eğitim çalışanlarına da velilere de büyük bir sorumluluk düşüyor” ifadelerini kullandı.
 
6 Eylülde okulların açılacağı açıklamalarının ardından, akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Veliler yeni dönemde, çocuklarını okula gönderirken hangi şartlar altında olacağı yönünde yetkililerden açıklama beklerken, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer detaylı şekilde kamuoyuna bilgi aktardı.
 
Açıklamalar sonrasında Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, Pandemi sürecinde uzaktan eğitimin nasıl ilerlediği ve yüz yüze eğitimin nasıl ilerleyeceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
“SADECE ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER SORUN YAŞAMADI”
Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mili Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimin yüz yüze devam edeceği açıklamalarından konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Pandemi sürecinden en çok etkilenen eğitim oldu. Eğitimin doğrudan içinde olduğumuz için sorunları birlikte yaşadık, sadece öğretmenler ve öğrenciler yaşamadı.  Toplumun tüm kesimi, eğitimin bu gidişatından olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz günlerde kabine toplandı ve Cumhurbaşkanımız kısa bir konuşma yaptı. Arkasında da Milli Eğitim Bakanı ayrıntılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında 6 Eylülden itibaren eğitim öğretime yüz yüze başlanacağını ifade etti. Yani 16 Mart 2020 öncesine, pandemiden önceki normal eğitim öğretime döneceğiz fakat şartlar ve koşullar önceki ile aynı mı, neler değişti, neler değişiyor ve değişecek bunun üzerine kafa yormamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı’ nın açıklamasına göre 1 Eylül ve 3 Eylül tarihleri arasında okul öncesi ve 1. sınıflar uyum eğitimine başlayacaklar.  Ayrıca bizlerde rehber öğretmenler olarak bir seminer aldık, Covid- 19 ile ilgili velileri ve öğretmenleri bilgilendirmek üzere, Travma ve travma sonrası stres tepkileri, pandemi koşullarında neler yaşandı, öğrenciler ve veliler nasıl etkilendi konularında öğretmenlerle buluşarak bilgilendirme yapacağız.  Bu arada Milli Eğitim Bakanı, elektronik takip sisteminden bahsetti.  Bu sistem ile eğitimin aksamasını, bu süreci takip edeceklerini söyledi. Fakat ben bu sistemin altında ne yatıyor, ne tür bir takip olacak Eğitim- sen Çanakkale Şube Başkanı olarak bir bilgim yok” dedi.
 
“BAKANIN AÇIKLAMASINDA DA BELİRSİZLİKLER VAR”
Ögretmenlerin ve öğrencilerin aşılanması konusunda konuşan Hacımusalar,”Bakan, kantin, yemekhane ve pansiyonların açılacağını ifade etti. Yüz yüze eğitime katılamayan, mazeretli öğrencilerin yine uzaktan eğitim ile devam edebileceklerini de söyledi. Fakat kim, ne şekilde, ne tür mazeretler ile olduğu konusunda bir belirsizlik var. Bu konuların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bir diğer konuda Destekleme ve yetiştirme kursları, sekizinci ve on ikinci sınıflar için açılacağını ifade ettiler.  Burada Halk Eğitim Merkezleri’nde mezun öğrencilere yönelik destekleme ve yetiştirme kursları var. Bu konuda da her hangi bir açıklama yok. Cumhurbaşkanının açıklamasına biraz daha netlik getirelim derken Bakanın açıklamasında da belirsizlikler var. Milli Eğitim Bakanı’ nın açıklamasında, okullara mutlaka maskeler ile gelinmesi gerektiği yönünde bir açıklaması vardı. Önemli bir konu, aşılanmayan eğitim çalışanlarının hafta da iki kez pcr testinden geçirilip, sonuçlarının kurumlara bildirilmesi gerektiği söylendi. Bu aynı durum üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri için de uygulanacağı ifade edildi. Bu hizmetten hastanelerden ücretsiz olarak yararlanılabileceğinden bahsetti.  Aşılanma oranları ile ilgili bilgi verildi, biz bu bilgilere şu ana kadar ulaşamamıştık. Öğretmenlerde ilk doz aşılama oranının yüzde seksen civarında olduğu söylendi.  Bu ortalamanın yüzde sekiz civarında fazla. İkinci doz oranının ise yüzde yetmiş olduğu açıklandı. Bu durum aslında üzücü bir durum. Tüm öğretmenler ve öğrenciler 6 Eylül’den önce aşılandı ifadesini duymak çok isterdik.  Eğitim çalışanlarına da velilere de büyük bir sorumluluk düşüyor” değerlendirmelerinde bunundu.
 
“EĞİTİMDEKİ UÇURUM VE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ CİDDİ ANLAMDA DERİNLEŞTİ”
 Eğitim sisteminin sıklıkla değişmesi hakkında konuşan Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Yeni eğitim öğretim yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun dedik ama bir soruna da parmak basmadan geçemeyeceğim.  On sekiz yıldır bir hükümet var ve on sekiz yılda, sekizinci Milli Eğitim Bakanı değişikliği oldu. Bakanlıklar arasında en çok değişen bakanlık. Bu üzücü bir olay.  On sekiz kez de eğitim sistemimiz değişti. Karmakarışık bir hal almış durumda. 16 Mart 2020 de yüz yüze eğitime ara verdik. Uzaktan eğitime başladık. Daha doğrusu uzaktan öğretime başladık demek daha doğru aslında çünkü öğretim bilgi aktarma, eğitim yaşamın her anında olan bir durum. Bir buçuk yıl zaman geçti. Ne eğitim çalışanlarının ne öğrencilerin ne de velilerin sorunları azalmadı. Tam tersi eğitimdeki uçurum fırsat eşitsizliği ciddi anlamda derinleşti. Bu derinlik artmaya da devam ediyor. Bu konuda daha çok yoksul çocukları çok etkileniyor” ifadelerini kullandı.
 
“ÖĞRETMENLERİMİZİN EVLERİ OKUL OLDU”
Pandemide sürecinde yaşanan zorluklarda bahseden Başkan Hacımusalar, “İstatistikler de de Açık ortaokul, lise ve özel okullar hariç resmi okullarda, iki buçuk milyona yakın öğrenciye Eba’dan verilen uzaktan öğretimden, hiçbir öğrenci yararlanamadı. Özel okulları ve liseleri dâhil edersek beş buçuk milyon öğrenci hiçbir şekilde uzaktan eğitimden yararlanamadı. Bu konudan bahsetmemin sebebi LGS ve YKS sınavlarının sonuçlarında gördük ki derin eşitsizlik öğrenci başarısının doğrudan etkiledi. Sonuçlar gösteriyor ki geçmiş yıllara göre başarı oranı düştü. Biz imkânları olmayan öğrencilere uzaktan eğitimde yardımcı olacak tablet, bilgisayar gibi imkânlar sunulsun isterdik. Dağ başlarında çatılara çıkan, direklere çıkıp eğitim öğretimden yararlanmak isteyen çocukları gördük. Bir telefonun başında üç, beş kardeşi gördük. Bu durum bize derin bir acı verdi. Bu durumun sonuçlarını sınavlarda gördük. Eğitim çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum, öğretmenlerimizin evleri okul oldu, odaları sınıf oldu, mutfak dolapları yazı tahtası oldu. İmkânı olmayan öğrencilere, imkân yaratmaya çalışan, internet kotalarından veren öğretmenlerimiz var. Öğretmenlerimiz Esnek çalışma ile çalıştılar. Saat on da on bir de öğretmeninin arayan öğrenciler vardı. Önümüzdeki süreçte açığın kapatılarak yolumuza devam etmeyi canı gönülden arzu ediyorum. Göçmen çocuklarının, Suriyeli çocuklarının, Kız çocuklarının eğitimden uzaklaştı. On erkek çocuğundan birisi eğitimden uzaklaştı, bu durum çocukların psikolojilerini, ruh sağlıklarını etkiledi” dedi.
 
“OKULLAR BİR DAHA KAPANMAMAK ÜZERE AÇILSINLAR”
Başkan Hacımusalar, “Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Çocukları çok özledik. Tekrar aynı sorunları yaşamak istemiyoruz. Okulları açtıktan sonra tekrar vaka sayıları yükseldi, kontrol edemedik, tekrar okulları kapatıyoruz durumunu tekrar yaşamak istemiyoruz. Okullar da tüm tedbirler alınsın ve bir daha kapanmamak üzere açılsınlar. Eğitime yeterli bütçe ayrıldı mı sorusu çok önemli bir soru, tercihini araziye, arsaya yaparsın, özel ihtiyaçlara yaparsın, ihtişama yaparsın, bu devletin kaynağı var. Kaynağın en uygun yere aktarılması ile ilgili sıkıntımız var. Eğitim en çok ihmal edilen alanlardan birisi, yeterli bütçenin ayrılması gerekiyor. Okullar açıldı ve çocuklar okullara servisler ile gidecekler, servis şoförleri aşılandı mı, araçlarda bulunan rehberlere yeterli eğitim verildi mi, hijyenik mi, gerekli tedbirler alındı mı, bu konuların mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Diğer konu sınıflar konusu, pandemi koşullarına uygun hale getirildi mi, on iki, on beş kişilik sınıflar ayarlandı mı, doğan öğretmen, derslik ihtiyacını karşılayabilecekler mi, eğitim kurumların da herhangi bir vaka karşısında sağlık birimleri oluşturuldu mu, soruları cevaplanmalı” şeklinde konuştu.
 
“MİLLİ EĞİTİM BAKANI ESAS GÜNDEM OLAN YÜZ YÜZE EĞİTİME YÜZÜNÜ DÖNMELİ”
 Belirsizliklerin çok fazla olduğundan, esas gündem olan yüz yüze eğitim ile daha çok ilgilenilmesi gerektiğinden bahseden Hacımusalar, öğretmenlerin ve velilerin kaygılarını bir masaya yatıralım belirli bir bütçe ile sorunları çözelim” açıklamasında bulundu: “Maske takılması ve mesafe kurallarına uyulması gerekiyor. Dezenfektan olmalı ve sürekli temin edilmeli. Ciddi bir öğretmen ataması sorunu doğacak. Bu sorunların giderilip uygun ortam sağlanması gerekiyor. Velilerin ve öğretmenlerin kaygılarının giderilmesi gerekiyor. 17 gün kala bu belirsizliğin mutlaka aydınlatılması gerekiyor. 15-18 yaş arası çocuklara aşı tanımı yapılacaktı fakat henüz yapılmadı. Bu kadar sorun varken Milli Eğitim Bakanı ve YÖK başkanı değişti. Artık Milli Eğitim Bakanı esas gündem olan yüz yüze eğitime yüzünü dönmeli. Biz öğretmen olarak ve sendika başkanı olarak cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden ne çıkacak ya da Milli Eğitim Bakanı ne açıklama yapacak diye bekliyoruz. Biz isteriz ki öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin kaygılarını bir masaya yatıralım belirli bir bütçe ile sorunları çözelim.”
 
Sevi Gözay UĞURLU