Ekonomi

Bayram hareketliliği gözü korkuttu: FATURA ESNAFA MI KESİLECEK?

Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilini, yerel esnafın açısından değerlendirdi.

Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilini, yerel esnafın açısından değerlendirdi. Cümbür cemaat halinde korona virüsü tedbirlerine uyulmadığını ancak pandeminin yükünün esnaflardan çıktığını belirten Özcan, “Bu bayram hareketi, korkuttu gözümüzü… Dediğim gibi, bu mesele iş yerlerini kapatıp-açmakla çözümlenmeyecek” dedi.
 
Bayram tatilinde Çanakkale’de eskiye nazaran bir hareketlilik olduğunu ancak yoğunluğun transit geçen araçlardan kaynaklandığını ve bu yüzden yerel esnafın beklediği etkiyi alamadığını belirten Özcan, “Çok uzun süredir sıkıntılı süreçte geçerek, esnaf ile ilgili her zaman konuşuyoruz. İşyerlerinin iki kere kapatılması nedeniyle esnaf çok sıkıntılı bir dönem geçirdi. 1 Temmuz itibariyle normalleşme kapsamında kısıtlamaların kaldırılması, esnaf ile beraber bütün camiayı çok sevindirdi. Bunun akabinde de herkesin beklentisi uzun bir bayram, 1 hafta 10 güne varan süreler oldu. Türkiye ve Çanakkale genelinde de bir hareketlilik oldu mu? Evet, oldu. Ama aslında bir hareketlilik vardı fakat çok aşırı bir hareketlilik ortamı da olmadı, neden olmadı? Çanakkale olarak söylüyorum: Müthiş bir şekilde gemi trafiği, dışardan gelenler, biz yine kendi başımıza kaldık ama sonuçta esnaf, öyle ya da böyle, bayramdan kendine göre umduğunu buldu” diyerek değerlendirmede bulundu.
 
“CÜMBÜR CEMAAT KURALLARA UYMADIK”
Çanakkale’nin kurallara uyan bir il olduğunun altını çizen ancak pandeminin faturasının esnafa kesilmesinin yanlış olduğunu, el birliğiyle tedbirsiz davranıldığının altını çizen Özcan, “Defalarca söyledim: Bu pandemi dönemi içerisinde esnaf ve sanatkârlarla ilgili değil, toplumun her kesiminin şu an uygulanan kuralların hepsine uyma zorunluluğu var. Aşı konusunda, il olarak diğer illere baktığımızda çok iyi durumdayız. Eğitimli, kültürlü bir iliz, gerçekten alınan kararlara uyan bir iliz. Muğla birinci, Çanakkale ikinci bu anlamda şu ana kadar çok iyi gittik. Bu zamana kadar biz hep şunu söyledik: Toplumun her kesimi aşı ile gereğini yapmalı, bu beladan kurtulmak anlamında… Türkiye'de uzmanların verdiği istatistiklere göre, yüzde 25’lik aşılama dilimindeyiz, bunun yüzde 70’lerde olmasını destekliyoruz. Sen de yaşıyorsun ben de yaşıyorum… Esnaf mı kurallara uymadı yoksa 1 Temmuz'dan sonra, pandemi bitmiş gibi maskesini bile kenara bırakarak cümbür cemaat hepimiz mi kurallara uymamazlık yaptık? Esnafla ne alakası varsa? Bütün plajlar dolu, her yer dolu, düğünlerde, herhangi bir etkinliklerde esnaf bunun neyine uymamış, herhangi bir lokanta, herhangi bir kahvehane, bir ticari araç, tuhafiye dükkânı esnaf hangi kurala uymamış? Dışardan ben görüyorum, 10 gündür de yaşıyorum. Dışarıda maske takmayı bırakmış insanlar. Bir tek dükkânlara girerken maske takıyor insanlar... Bunun esnafla ne ilgisi var? Kurallara uymazsak hepimiz zararlı çıkacağız. Ben bayram mesajını da verirken söyledim: Bu pandemi süresi içinde maske, mesafe, hijyen kuralılarına toplumun her kesimi uymalı… Aşı konusunu halletmemiz lazım… Yoksa biz esnaf olarak herkesten daha fazla zarar görürüz” diyerek aşı konusuna dikkat çekti.
 
“MESELE, İŞ YERLERİNİ AÇIP-KAPATMAK İLE ÇÖZÜLMEYECEK”
Yeniden kapanma söz konusu olursa toplumdaki bütün kesimlerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşayacağını söyleyen Özcan, “Yani bunu anlata anlata bitiremiyorum, evet, insanlar 1 buçuk yıl oldu sıkıldılar. Ama hastalık bitmedi ve en son İngiltere'de vaka sayıları 50 bini geçti. Bizde ise 5 binli seviyelerden, 8-9 binli seviyelere geldi. Yani hepimizi buna çok dikkat etmeli kuralara uymalıyız. Ama şu an da olumsuz bir tablo olması endişelendiriyor bizi, herkes bayramdan sonraki durumu merak ediyor, vaka sayıları nasıl çıkacak diye… Okul durumu nasıl olacak, futbol ligi başladığı zaman taraftar olayı nasıl olacak? Bu bayram hareketi, korkuttu gözümüzü… Dediğim gibi, bu mesele iş yerlerini kapatıp-açmakla çözümlenmeyecek” şeklinde konuştu.
 
“AŞI OLMAYANLARA KISITLAMA GETİRİLMELİ”
Korona virüsüne karşı aşılanmanın önemine dikkat çeken ve Çanakkale’nin konumu gereği kırmızı olmaktan kaçınamayacağını aktaran Özcan, “Aşı meselesinde de 3-4 şehrin uyması ile bu iş olmuyor. İşte haritayı görüyorsunuz. Bazı bölgeler kıpkırmızı. İlk vaka sayıları ile ilgili bu 2 ay önce illere sarı kırmızı renkler veriliyordu. Bizim ilk etapta durumumuz iyiydi ama çevremizde ne vardı? Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, İzmir kıpkırmızıydı bizim kırmızı olmama ihtimalimiz var mıydı? O günde söyledim ben, on günü bulur-bulmaz turizm konusunda hareketli bir iliz, bu hareketi yaşadığımız sürece bizim bu durumda kalmamız mümkün değil. Aynı Muğla gibi, biz iyi olsak da bu hareketli sirkülasyondan biz de etkileneceğiz. Ben de şunu söylüyorum, aşı konusunda herkese saygımız var ama devletimizin bir çalışma yapması lazım… Aşı olamayanlarla ilgili bir düzenleme yapılmalı. Bazı haklarına kısıtlamalar getirilmeli… Eğer aşı olamıyorsa, bazı yerlere nasıl HES kodu ile nasıl giriş-çıkış yaptı? Bu aşı olamayanlarla ilgili de sinema salonlarına, spor salonlarına, toplu taşımaya bir kuralar getirilmeli… Bu işi uzatır, herkesin isteğine göre bırakılırsa sıkıntı yaşayacağız” ifadeleriyle değerlendirmesini sonlandırdı.
 
Gülçin AKIN