Kültür ve Sanat

Birincilik ödülü Tuba Korkmaz’ın Hayatını anlatan ‘Töz’ belgeseline!

Kadın sinemacıları ve sektörün kadın emekçilerini bir araya getirerek, kadın yönetmenleri ve filmlerini daha görünür kılmayı hedefleyen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin dördüncü gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün önemini vurgulamak amacıyla her sene Mart ayının ilk haftasında düzenlenen Kadın Yönetmenler Festivali’nde Çanakkale’deki seramik sanatçısı ve öğretim üyesi Tuba Korkmaz’ın hayatındaki mücadelesini konu alan ‘Töz’ filmi belgesel film kategorisinde birincilik ödülünü aldı.
 
Kadın sinemacıları ve sektörün kadın emekçilerini bir araya getirerek, kadın yönetmenleri ve filmlerini daha görünür kılmayı hedefleyen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin dördüncü gerçekleştirildi. Türkiye’de ve global sinema endüstrisinde kadınlar halen göz ardı edildiğini ve 21. yüzyılda halen süregelen bu egemen zihniyette alan açmak adına Kadın Yönetmenler Festivali, vizyon sahibi ve yaratıcı kadın yönetmenleri destekleyerek yeni bakış açıları yaratmayı, iş birliklerinin kurulmasını, destek fonlarının oluşturulmasını ve genç yönetmenlerin önünün açılmasını teşvik ediyor.
 
Bu sene düzenlenen festivalin ödül gecesi ise geçtiğimiz günlerde online olarak düzenlendi. Çanakkale’de yaşayan seramik sanatçısı Tuba Korkmaz’ın hayatını konu alan belgesel film ‘Töz’ ile festivale katılan Yönetmen Neşe Uğur Nohutçu da düzenlenen geceye katıldı. Ödül töreninde, bir kadının, diğer bütün kadınlara örnek olacak biçimde, yaşadığı her türlü zorluğa rağmen, her türlü mücadele etmekten, üretmekten vazgeçmeden var olabileceğini, pozitif ve umut veren bir sinema diliyle anlatan ‘Töz’ filmine en iyi belgesel film kategorisinde oybirliği ile birincilik ödülü verildiği açıklandı.
 
“EN ÇOK DA TUBA’YA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”
Yönetmen Neşe Uğur Nohutçu ise online gerçekleşen törende duygularını ifade ederek, “Herkese çok teşekkür ederim. İlk bağımız filmim, ilk festivalim ve böyle bir ödül almaktan dolayı inanılmaz mutluyum. Bütün yönetmenlerimizin ilk önce ellerine sağlık demek istiyorum. Hepsi sayesinde inanılmaz güzel hikayeler seyrettik. Bence bir filmi tamamlamış olmak bile takdire değer hareket, o yüzden herkesin eline sağlık. Ben festival ekibine de çok teşekkür ediyorum. En çok da Tuba’ya teşekkür etmek istiyorum. Bu filmin belgeselin kurgusunda bana güvendiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
“KADIN OLARAK BİRÇOK KİMLİĞİMİZ VAR”
Töz filminin konusu ise şu şekilde; “Töz kendi kendinin nedenidir. Değişen durumlara karşı kalıcı olan var oluşu için başka bir şeye ihtiyaç duymayan şeydir. Kadın olarak birçok kimliğimiz var. Tuba bir anne, bir sanatçı, kadına karşı şiddet kurbanı. Tuba bunların toplamı değil bunların sonucu da değil. Bu kendi Töz' ünü bulma yolculuğundaki bir kadının hikâyesi.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN