Ekonomi

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Özcan; 'HES KODU UYGULAMASI YAPILARAK İŞ YERLERİNİN AÇILMASINI İSTİYORUZ'

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, esnaf ve sanatkarın Mart ayından bu yana yaşadıkları zorlu sürecin üstesinden gelebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bazı taleplerde bulunacaklarını açıkladı.  

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Ankara’da düzenlediği kurullar toplantısına katılan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, esnaf ve sanatkarın Mart ayından bu yana yaşadıkları zorlu sürecin üstesinden gelebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bazı taleplerde bulunacaklarını açıkladı.
 
Ankara’da birlik başkanlarının katılımıyla düzenlenen kurul toplantısı sonrasında TESK Genel Başkan Bendevi Palandöken’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Palandöken, bu görüşmede pandemi döneminin başından beri dükkan kapatan ve ekonomik anlamda çok zor durumda olan esnaf için bazı talepleri iletti.
 
Gerçekleşen kurullar toplantısına katılan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilecek olan talepleri anlattı. Özcan, Aralık ayında esnafa yardım için açıklanan hibe desteklerinin müracaat süresinin uzatılmasını talep edileceğinin bilgisini verdi. “Müracaatta hata yapan esnafımız oldu, e devlet şifrelerinde banka numaralarında sıkıntılar yaşandı. Bu yüzden bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Ayrıca bu üç aylık dönem için değil, pandemi sürdüğü sürece her ay bu desteğin verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Uzun süredir sadece gel-al ve paket servisi olarak hizmet veren esnaf, HES kodu uygulaması ile tekrar açılması önerisi sosyal medyada yankı bulurken,  bu öneri ile ilgili birçok kişi destek açıklamasında bulunmuştu. Özcan, bu önerinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletileceğini vurgulayarak, “Akabinde kapanan iş yerlerimiz var, hala daha açılmadı. HES kodu uygulaması yapılarak bu iş yerlerinin açılmasını istiyoruz. Yine Esnaf Kefalet Kooperatifi ve Halk Bankası aracılığıyla kullandığımız krediler var, bunların girişimlerini yaptık. En az 6 ay bunların ödemelerinin ertelenmesini istiyoruz. Pandemi süreci içerisinde iş yerlerimizde sigortalı çalışanlar var, işyerlerimiz kapalı ama sigorta primleri var ve aynı şekilde esnaf ve sanatkarın BAĞKUR primleri var. Bunların devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bu iş yerlerimizden süreç içerisinde sosyal güvenlik ile ilgili destek istiyoruz” dedi.
 
Normalleşme sürecinin başlaması sonrasında bile esnaf ve sanatkarın kendini toparlamasının yılsonunu bulacağına dikkat çeken Özcan, “Esas olmazsa olmazımız ise; bu süreç uzun sürecek. 2021 sonuna kadar normalleşme kademeli devam edecekse bile iş yerlerinin normale dönmesi yılsonunu bulacak. Biz şunu istiyoruz devletimizden; çok düşük faizli veya faizsiz, en az 1 yıl ödemesiz teşvik kredisi. İmkanlar yoksa en az 1 yıl ödemesiz kredi teşviki istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN