İlçe-Belde

Köpek katliamı sorununu çözmek için işbirliğine hazırlar

Geçtiğimiz haftada Biga ilçesine bağlı İdriskoru Köyü civarında, köpekleri zehirli tavuk ciğeri ile zehirleyerek 20 civarında köpeğin ölümüne sebep olan 2 şüpheli yakalandığı haberi, Biga Kaymakamlığı tarafından duyuruldu.

Geçtiğimiz haftada Biga ilçesine bağlı İdriskoru Köyü civarında, köpekleri zehirli tavuk ciğeri ile zehirleyerek 20 civarında köpeğin ölümüne sebep olan 2 şüpheli yakalandığı haberi, Biga Kaymakamlığı tarafından duyuruldu. Biga Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (BİSHAK) Başkanı İsmail Hakkı Özarı, bu vahşetin sebeplere inerek yönetimlerin çözümler üretmesi gerektiğini söyleyerek, dernek olarak her türlü işbirliğine açık olduklarını dile getirdi.
 
Biga ilçesinin başta İdriskoru Köyü civarında ve çevre köylerde gerçekleşen köpek katliamının şüphelileri geçtiğimiz gün Biga İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yakalandı. Biga Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; şahıslar ilk ifadelerinde suçlarını itiraf ederken, konuyla ilgili adli soruşturmanın devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
 
17 Ekim tarihinde zehirlenen köpeklerin haberini alır almaz olay yerine koşarak müdahale eden ve köpeklerin hayatını kurtarmaya çalışan BİSHAK üyeleri, sadece 2 köpeğin hayatını kurtarabildiklerini, onların da durumunun ağır olduğunu bildirmişti.
 
BİSHAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Özarı, şüphelilerin suçunu itiraf etmesinin ardından yaptığı açıklamada, neden böyle bir eylem gerçekleştirdiklerine değinerek, “Köylüler tarafından o bölgede çok fazla köpek olduğu söyleniyor. Köylüler, tavuklarının yendiği şikayeti sonucunda o iki kişi de bu sorunu hayvanları katlederek çözebileceklerini düşündüklerini zannediyorum” dedi.
 
“İLK ÖNCE MÜFTÜLÜĞE GİDECEĞİZ”
Bu konuda çalışmaları olacağını söyleyen Özarı,”Bu vahşeti engellemek için ilk önce Müftülüğe gideceğiz ve bunun bir vahşet olduğunun Cuma namazlarında söylenmesi gerektiğini isteyeceğiz. Böyle olaylar hayvan severler ile hayvanların kendilerine zarar verdiğini söyleyen kişilerle karşı karşıya getiriyor. Bu kişilerin çözümü öldürmek veya çeşitli şiddet göstermek oluyor.  Biga’da 110-120 tane köy var ve bu sorun bir süre sonra başka bir köyde de olabilir. Muhtarlar bu konuda kaymakamdan çözüm talep edebilirler. Bu hayvanların kısırlaştırılmasını isteyebilirler” ifadelerini kullandı.
 
“BU HAYVANLARI KISIRLAŞTIRMAKTAN BAŞKA YOL YOK”
“Geçtiğimiz belediye başkanlığı döneminde Biga barınağının bize verilmesi söz konusuydu, dernek olarak bir proje hazırlamıştık ve Biga ve çevresindeki hayvanları kısırlaştırmak için ekip oluşturmuştuk” diyen Başkan Özarı, “Fakat yeni gelen belediye başkanı bu işe sıcak bakmadı. Bu sorunu dile getirmeye çalışacağız, bu hayvanları kısırlaştırmaktan başka yol yok. Sahiplendirmek için uğraşıyoruz ama insanlar kendilerine bakamıyorlar ki hayvanlara bakabilsinler” diye konuştu.
 
“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Dernek Başkanı Özarı, çevrede başıboş yaşayan köpeklerin tavuklara saldırmasının tek nedeninin aç olması olduğunu söyleyerek, bu hayvanların karınlarını doyurarak sorunu çözmeye başlanabileceğini belirtti. Özarı, “Bu hayvanlar aç ve çoğalıyorlar ama bu böyle olmaz. Bu sonuca varmaz. Yani bir çözüme kavuşması gerekiyor. Birçok veteriner var devlet kurumunda çalışan, bu kişiler bir proje yapsalar biz de dernek olarak destek verebiliriz. Tavukları yemesinin sebebi de zaten bu hayvanların aç olması. Bizim derneğimizde veteriner gönüllülerimiz var. Bu konularda yardımcı olabilecek üyelerimiz var. Belediyelerle işbirliği yaparak çözüm üretebiliriz. Derneğimizin kuruluş amacı o, yardımcı olmak ve işbirliği yapmak için biz hazırız. Bu konunun gündeme gelmesi, sorunun çözülmesi için ufak da olsa bir adım olacaktır” şeklinde belirtti.
 
“SUÇLULARIN EN AĞIR CEZAYI ALMALARI İÇİN TÜM HUKUK YOLLARI KULLANILACAK”
BİSHAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Özarı, son olarak, şüphelilerin yakalanmasında yardımcı olan kişilere teşekkür etti: “Bu olayın ortaya çıkarılmasını sağlayan Meral Aydın’a, azimli çalışmalarından dolayı başta BİSHAK İkinci Başkanı Erhan Yaşar olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerine, olayın gündemde kalarak kamu baskısı oluşmasını, gerek yorumları gerek paylaşımları ile sağlayan BİSHAK üyelerine ve BİSHAK Facebook sayfası üyelerine, yine olayı gerek ilçe, gerek tüm ülkeye ulaştıran değerli basın mensuplarına, olayın ortaya çıkması için gerekli teknik çalışmalarda bulunan üyemiz Veteriner Hekim Pınar Karabıyık’a ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Fevzi Atmaca’ya, olayı ilk günden beri takip ederek ortaya çıkmasında çok emeği geçen değerli kaymakamımız Sayın Mustafa Can’a ve titiz çalışmaları sayesinde şüphelilere ulaşan Biga Jandarma Komutanlığına çok teşekkür ederim. Suçluların en ağır cezayı almaları için tüm hukuk yolları, yönetim olarak sonuna kadar kullanılacaktır.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN