Ekonomi

Hava esti, sardalye 35 lira oldu

Son zamanlarda havaların rüzgarlı olmasından kaynaklı olarak, vatandaşların en çok talep gösterdiği sardalye balığı yeniden 35 lirayı gördü.

Son zamanlarda havaların rüzgarlı olmasından kaynaklı olarak, vatandaşların en çok talep gösterdiği sardalye balığı yeniden 35 lirayı gördü. 1 Eylül itibariyle yasakların kalkması, balık çeşidinin bollaşması ve fiyatlarda düşüş yaşanması yönünde etki etmesinden dolayı vatandaşlar ve balıkçılar, sezonun açılmasını dört gözle bekliyor.
 
Balık fiyatlarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan balıkçılar, sardalye fiyatının rüzgarlı havadan kaynaklı 35 lirayı gördüğünü söyledi. Sezon açılışı olan 1 Eylül tarihini beklediklerini söyleyen balıkçılar yasakların kalkmasıyla birlikte tezgâhlardaki balık çeşitlerinin artacağını belirtti. Balıkçılar, vatandaşların en çok talep gösterdikleri balığın sardalye olmasından dolayı fiyatın yükselmesiyle birlikte tepki çektiklerini de dile getirdiler. Bu hafta balık fiyatları şöyle oldu; sardalye 35 lira, karides 45 lira, palamut 60 lira, istavrit 30 lira, levrek 60 lira ve çipura 40 lira.
 
“SEZON AÇILINCA 10 LİRAYA KADAR DÜŞER”
Sardalye balığının bir anda yükselmesiyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Balıkçı Ahmet Cavlak, “Bu haftaki balık piyasası çok yüksek. Havanın gidişatından dolayı sardalye balığının kasası 400 lira. Bizde istemiyoruz böyle olmasını ama hava şartları dolayısıyla çok pahalı.  Sardalyenin normalde fiyatı 15- 20 lira. Ama sezon açılınca 10 liraya kadar düşer. Bu hafta kupa balığı var 20 lira. Sarpa balığı 25 lira. Karides 30 lira. Balık çeşitleri aybaşından sonra daha güzel olacak. Sezonun açılmasını bekliyoruz.10 Eylül’de balıklar normal fiyatına döner. Balık yasağı olduğu için fiyatlarda da şimdi değişmeler yaşanıyor”  ifadelerini kullandı.
 
“BALIKTA GÜN GÜNÜ TUTMUYOR”
Tuncay Dinç ise 1 Eylül’ü dört gözle beklediklerini dile getirerek ,“ Havalar estiğinden dolayı balık bu hafta kıt. Sardalyenin fiyatı bugün yüksek yani. Diğer balıklarda da şu an bir pahalılık söz konusu. 10-15 gün sonra yasak kalkıyor. Ondan sonra bollaşacak. Bu fiyatlar böyle kalmayacak yani. Sardalye balığı az geldiği için şimdilerde çıkışta. 35- 40 lirayı gördüğü de oldu. Balıkta gün günü tutmuyor açıkçası. Havalar güzel olduğunda, bollaşacak bu da fiyatların düşmesine sebep olacak. Yasaklar açılıp büyük tekneler çalıştığında, istavrit, sardalye, palamut gibi balıkların fiyatları düşüşe geçecek. 1 Eylül olduğu zaman çıkacağız, artık onu bekliyoruz. Balık fiyatlarının böyle kalacak hali yok yani. En çok rağbet gören balığımız sardalye, mevsimin en güzel balığı olduğundan. Vatandaşlar da sardalye yükselince tepki gösteriyorlar ama onlar da bizden kaynaklı olmadığını biliyorlar. Almaya devam ediyorlar” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU