Ekonomi

Not Kararı Siyasi

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan NTV’de 10’da Ekonomi’de canlı yayın konuğuydu. Doğan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in aldığı not kararını eleştirdi.

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan NTV’de 10’da Ekonomi’de canlı yayın konuğuydu. Çanakkale ve Biga ile ilgili yapılması gerekenleri anlatan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Çanakkale’nin gelişmesi ve daha ileriye gitmesi için profesyonel düşünmek gerektiğini ve el birliğinin şart olduğunu belirtti.
 
Moody’s’in almış olduğu not kararını çok doğru bulmadığını belirten Davut Doğan, bu kararın siyasi bir karar olarak düşündüğünü söyledi.
 
Şirket olarak kendilerinin hem mobilya hem enerji sektöründe yabancı ortaklarının bulunduğunu belirten Doğan:” Onların Türkiye’den çıkmak gibi yada Türkiye’de yeni bir yatırım yapmamak gibi bir düşüncüleri yok” dedi.
 
Moody’s not düşürdü diye herhangi bir telaşlarının söz konusu bile olmadığını ifade eden Doğan:” Bizim şu anda 65 ülkeye ulaşan ihracatımız var mobilya sektöründe, aktifte 32 ülkede 50 kadar da mağazamız var. Dolayısıyla dışarıdan da aldığımız herhangi bir tepki yok. 15 Temmuz darbe sürecinde ilk birkaç hafta içerisinde yurt dışındaki satışlarımızda doğal olarak bir daralma oldu. Yurt dışında uzun zamandır bir sıkıntı var ihracatta” dedi. Doğan mobilya sektöründe bölgede yaşanan gelişmeler sonucunda pazar kaybı olduğuna dikkat çekti.
 
Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin piyasalara olumlu yönde mutlaka yansıyacağını ifade eden Doğan:” Satışların düşük olduğu döneme denk geldik. 15 Temmuz darbe girişimi piyasaları mutlaka olumsuz etkiledi. Son 1-2 haftadır işlerimizde mutlak bir hareketlilik var. Bu faizin, bankaların finansman yönünden çok güçlendiğini düşünüyorum. Artık sanayiyi daha çok beslemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Servet Yıldırım’ın, Çanakkale’de yer imkanı fazla olduğu halde 29 tesis üretimde, halbuki Biga’da 40 tesis üretimde. Yani Biga Çanakkale’ye göre tesis kurmada daha önce. Tabi burada önemli olan yani bizim beklediğimiz Çanakkale denize bu kadar yakın burada su ürünlerine dayalı ekonomik faaliyet ve sanayileşme daha öne çıkması lazımken Çanakkale’de maalesef orada bir geri kalma var. Sizin Biga bölgesinde gıda durumu nedir sorusuna yanıt veren Doğan, kendisinin Ticaret Odası Başkanı olduğu dönemde bunun tartışıldığını söyledi.
 
Doğan:” Biga, Çanakkale’nin en önemli ilçesi onun için organize sanayi bölgesi. Aslında biz bunu tartışmıştık 80 km mesafeye iki tane organize sanayiye gerek yoktu. Onun için Çanakkale’nin daha çok turizm ile kalkınmasını ve şuanda da kültür merkezi yani üniversite bakımından çok gelişmiş, olduğunu belirttik” dedi.
 
Çanakkale’ye Biga’nın ortasında bir yere organize sanayi bölgesi yapılabilirdi ifadelerini kullanan Doğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:”  Onun için Çanakkale merkez olarak fazla bir sanayi yatırımı almıyor. Çünkü baktığınız zaman Çanakkale’de üç tane çok önemli yatırımcı aile var. Dışarıdan gelip yatırım yapan bir demir çelik sektöründe Türkiye’nin en önemli sekizinci kuruluşu var ama bildiğiniz gibi bir Kalebodur ailesi Çanakkale için önemlidir, seramik tesisleri vardır. Doğanlar ailesi olarak bizim Biga’da mobilya fabrikamız vardır. Yıllardır durum böyleydi. Çanakkale sanayisi maalesef çok fazla kalkışmış değil, KOBİ’lerle büyümeye çalışıyor. Bizim Biga’da mobilyacı olmamız nedeniyle Biga’da ki organize sanayi bölgesinde daha çok mobilya yan sanayi var. Yine demir çelik burada olma sebebiyle yan sanayi var. Bölgemiz gıda tarım ve hayvancılık yönünden de çok önemli bir bölgedir. Ama bu bölgeyi besleyemiyoruz. Biga için süt bakımından Türkiye’nin Hollanda’sı derler. Biga sütü gerçekten çok önemlidir. Daha yine bu hafta bir gazetede Biga’nın etinin Türkiye’nin en iyi eti olduğunu okudum. Biga bu açıdan da çok önemlidir. Ama bunun dışında Yenice’ye gittiğiniz zaman Yenice’de biber işleme tesisleri vardır. Yenice’nin biberi çok önemlidir. Yine Ezine peyniri ile yine burada çok önemli markalar vardır. Bu markalar Türkiye’nin peynirini üretiyorlar. Yine Umurbey ve Bayramiç gıda işleme yönünden özellikle meyvecilik buralarda çok yaygındır.  Bölgemiz o kadar zengin ki gıdanın her çeşidini burada yapmanız mümkündür”