Turizm

Turizmde yeni uygulamalar açıklanmaya başlandı

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olacak ‘Sağlıklı Turizm Sertifikasyon’ programını başlattığını duyurması turizm işletmeleri harekete geçirdi.

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer ve TÜRSAB Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale özelinde konuyu değerlendirdi.
 
Türkiye’de tatil yapacak Türk vatandaşları ve yabancı turistler için ulaşımdan konaklamaya ve tesislerde alınacak tedbirleri kapsayacağı belirtilen ‘Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu’ programını geçtiğimiz gün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklandı. Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, konuyla ilgili olarak, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız tarafından ‘Sağlıklı Turizm Sertifaksyonu’ ile ilgili detaylar Pazar günü sayın bakanımızın da çıkmış olduğu bir televizyon programı vasıtasıyla açıklandı. Turizm Geliştirme Ajansı’nın web sitesinde yayınlandı detaylar. Programın genel özetinde özellikle Covid 19 sonrasındaki turizm sezonunun başlangıcıyla, tesislerin açılışıyla ilgili olarak tesislerin talep etmesi halinde uyması gereken bir takım kurallar ve protokoller dizini ile ilgili bir çalışma hazırlandı. Bu sertifikasyon programına katılmak isteyen tesisler, bakanlığın bu açıklamış odluğu şartları yerine getirerek, ilgili denetimlerin gerçekleştirilmesi sonucunda bir sertifika alacaklar. Bakanlığımız bu sertifikayı almış olduğu tesisleri, Haziran ayı itibari ile web sitesi üzerinden ve iletişim kanalları üzerinden yurtdışındaki tur operatörlerine bilgi verecek. Bu tesisleri, yurtdışındaki tur operatörlerine Covid 19 Sağlıklı Otel Sertifikasyonu’nu alan oteller olarak belgeleyecek” dedi.
 
SAĞLIKLI OTEL SERTİFİKASYONU İSTEĞE BAĞLI OLACAK
“Sağlıklı Otel Sertifikasyonu ile alakalı uygulama esasları, denetim esasları, başvuru esasları henüz belirlenmedi. Sadece hangi şartların uyulması ile ilgili 197 maddeden oluşan bir kontrol listesi açıklandı” diyen Aydeğer, “Bu Sağlıklı Otel Sertifikasyonu ile alakalı esaslar yakın zamanda açıklanacak. Ayrıca tüm tesislerin uyması gereken bir genelge yayınlanacak. Genelge ayrı bir konu Sağlıklı Otel Sertifikasyonu’nu ayrı bir konu. Sağlıklı Otel Sertifikasyonu’na katılmak isteyen tesislerle ilgili olan konu bir zaruret içermiyor. Sadece isteğe bağlı olacak. Bakanlığın bu şartları yerine getiren tesisleri, yurtdışındaki tur operatörlerine bu belgeyi ifade ediyor olacak. Genelgede ise Türkiye’deki tüm tesisler açıklanan genelgedeki şartlara uyması gerekecek” diye konuştu.
 
MİSAFİR EĞİLİMLERİNDEKİ ÇOK RADİKAL DEĞİŞİMLER BEKLENİYOR
Covid 19 sonrasında tüm turizm camiasının da hassasiyetle takip ettiği konunun turizm hareketinin nasıl olacağı yönünde olduğunu belirten Aydeğer, “İki tane çok önemli bir kriter var. Bir tanesi devletlerin alacağı kararlar. Bir ülkeden başka bir ülkeye turist gönderme veya alma ile ilgili oluşacak yeni düzenlemeler, bir diğeri ise misafirin kendi tercihlerini nasıl yapacağı yönünde, yani bu süreçte ortaya çıkacak olan misafir eğilimlerindeki çok radikal beklenen değişimler. Daha önceden de belirttiğimiz gibi, insanların daha kısa mesafelere seyahat edeceği, doğa ile ilgili yerleri tercih edeceği, daha küçük butik şehirleri ve tesisleri tercih edeceği yönünde bir beklenti söz konusu. Her şeyden öte, bütün misafirlerin daha hijyen, hassas bir süreci takip edeceğini bekliyoruz. Bütün bu süreçlerde olumlu bir algı yürütmek, özellikle yurtdışındaki muhataplarımız tarafından Türkiye’de turizmin güvenli tatilin bir şekilde güçlü bir algısını üretmek amacıyla, birçok kuruluşun katkılarıyla bir sertifikasyon programı hazırlandı” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE TURİZMİ İLE İLGİLİ YOL HARİTASI HAZIRLANDI”
Aydeğer, sertifikasyon programının detaylarını anlatarak, “Oldukça fazla bir detay söz konusu. Bununla ilgili olan konu, tabi tesisler kendi imkan ve çerçevelerinde bunu değerlendirecekler ve bu sertifikasyona dahil olmak veya olmamak konusunda kararlarını hem imkanlarına da bakacaklar, bakanlığın açıkladığı üzerine Haziran ayında bununla ilgili iletişim yapılıyor olacak. Özellikle bakanlığımız bir Türkiye turizmi ile ilgili yol haritası hazırladı. Hatta geçtiğimiz hafta da Türk Hava Yolları bir uçuş planı açıklamıştı. Özellikle en önemli konuların başında, diğer ülkelerin Türkiye’ye turist göndermesi ile ilgili ortak bir mutabakatın oluşması söz konusu. Covid 19 sonrasındaki süreç tüm turizm camiası için çok büyük belirsizlikleri barındırıyor” ifadelerini kullandı.
 
“İLK ETAPTA İÇ TURİZM HAREKETİNİN YOĞUN OLMASINI BEKLİYORUZ”
“Özellikle hiç birimiz şu anda misafirin nasıl bir davranış biçimi sergileyeceğini tam olarak kestiremiyoruz” diyen Aydeğer, düşüncelerini aktardı: “Birincil olarak ilk etapta iç turizm hareketinin yoğun olmasını bekliyoruz. Bayram sonrası sürecinde Haziran’ın ortası gibi bir iç turizm hareketinde olumlu yönde bir seyir olacağını umut ediyoruz. İlimizin bu çerçevede gerek büyükşehirlere olan yakınlığı, karayolu bağlantıların bu büyükşehirler ile iyi olması ve bu çerçevede Çanakkale’ye yakın olunacağı için tercih etmelerine sebep olacağını düşünüyoruz. Çanakkale’nin sunmuş olduğu gerek doğa imkanları gerek alternatif turizm imkanları gerek deniz turizmi sayısız imkanı ve kültür turizmine ait olan değerleri ile tüm Türkiye’de olumlu bir imaja sahip olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede de zaten ilimiz Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın da koordinasyonunda sivil toplum kuruluşları ile birlikte, dijital mecralarda Çanakkale’nin tanıtımının yapılması ile ilgili de bir platform oluşturuldu. Bunların içerisinde ÇATOD, TÜRSAB, Ticaret Odası, Ticaret Borsası gibi birçok kurum ve kuruluşumuz yer alacak ve Alan Başkanlığımızın bu önderliğindeki iletişim çalışmalarını bizler de kurumsal mecralarımızda paylaşıyor olacağız.”
 
SINIR KAPISINDA TESTLER YAPILACAK
Aydeğer, “Geçtiğimiz günlerde bakanımız yapmış olduğu açıklamalarda şundan bahsetti; virüs ile ilgili sağlık sorunlarını büyük oranda çözmüş olan ülkelerle daha hızlı bir turizm hareketinin başlaması söz konusu. Bu çerçevede de özellikle Uzakdoğu ülkelerindeki virüs ile ilgili çok olumlu durum oralardan bir uçuş hareketinin başlamasını muhtemel kıldığını ifade etti. Aynı şekilde Balkan ülkeleri, özellikle Bulgaristan ile ilgili de bir Kapıkule sınır kapısının açılmasının bir öncelik olacağını söyledi. Bu tabi ki karşı ülkelerin de onayı ile gerçekleştirilecek bir konu. Özellikle sınır kapılarında Türk olsun yabancı olsun tüm gelecek olan turistlerin hızlı testler ile taranarak zaten daha sınır kapısındayken enfekte durumu varsa gerekli şekilde revize edilip, sağlık kuruluşuna yönlendirilme konusunda bir çalışmanın da planlandığını belirtti. Bu süreçleri bizler de hassasiyetle takip ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
SEYAHAT ACENTALARI SERTİFİKASYON SİSTEMİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYOR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik ise ‘Sağlıklı Turizm Sertifaksyonu’ ile ilgili olarak, “Kültür ve Turizm Bakanımız kısa süre önce sertifikasyon sistemi ile ilgili taslak metin ve sonrasında çalışmalarını televizyon kanallarında duyurdu. Bununla ilgili genelgenin, bu hafta içi resmi olarak yayınlanmasını bekliyoruz. Taslak olarak ve daha önce ajansın yayınladığı kadarıyla, kolay bir süreç ve sistem değil. Bunun hangi işletmelerin alabileceği, işletmelerin maddelere ne kadar uygun davranışlar sergileyebileceği açıkçası merak konusu. Resort oteller, doğa otelleri, dört-beş yıldızlı tesisler, butik olan veya pansiyon olan tesislerde bu sertifikasyon sisteminin uygulanması ve buna geçişin kolay olmayacağını görüyoruz. Bu anlamda seyahat acentaları olarak sertifikasyon sisteminin ve bunun uygulanması ivedi bekliyoruz çünkü butik otel ve tesis satışlarımızın başlamasını istiyoruz. Duyuruya çıkmak istiyoruz” dedi.
 
“BU SÜRECİN BİR AN EVVEL TAMAMLAMASINI İSTİYORUZ”
“Önce bu sertifikayı almak gerekiyor ve sertifikayı aldığını tesisin vurgulaması gerekiyor. Bir de bakanlığın yayınladığı genelge şartlarındaki kurallara haiz olması gerekiyor. Aslında iki aşamalı bir konu” diyen Çelik, “Bakanlığın yayınladığı standartta olmanız ve sertifika almanız için başvurmanız gerekiyor. Birçok alışkanlığımızın değişeceği bir süreç yaşıyoruz. Hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı net. Ama bu geçen sürede konuklarımızın steril ve dezenfekte konularında zaten kendi çapında her bir birey çok güzel bir süreç atlattı. Bu anlamda çok iyi bir bilinçlenme yaşadı Türk toplumu. Artık hijyenik olma konusunda çocuklara kadar herkes bilinçli. Tesislerin, otellerin buna göre kendilerini ayarlayacağına, buna göre kendilerini hazırlayacağına inanıyoruz. Seyahat acentaları otellerin bu sürecin bir an evvel tamamlamasını istiyoruz ve tesislere müşteri getirebilmek için, odaları satabilmek için bekliyoruz. Bunun sonuçlanması ile konaklamalı turların, paket turların artık hızlanacağını düşünüyoruz” şeklinde belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN